hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anayasa çalışmasında yola devam sinyali

    Anayasa çalışmasında yola devam sinyali
    expand

    Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi, BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, anayasa çalışmalarının yeni yöntemlerle devam edilebileceği görüşünde olduğunu söyledi.

    Bengi Yıldız, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ile basın toplantısı düzenledi.

    Anayasa konusunda yaşanan tıkanıklığın aşılabilmesiyle ilgili TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaret ettiklerini belirten Buldan, Çiçek'in bu konuda parti genel başkanlarına yazdığı mektuba, Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak imzalı cevabını da ilettiklerini kaydetti.

    BDP Genel Başkan Yardımcısı Beştaş, Çiçek'in mektubuna ilk yanıtı BDP'nin verdiğini ifade ederek, "Bizim kırmızı çizgilerimiz evrensel kriterlerdir, taraf olunan uluslararası sözleşmelerin kaynaklık ettiği haklardır. Bizim, başkalarının dediği gibi teklik üzerine, resmi ideolojiyi koruyan, 12 Eylül anayasası ruhunu sahiplenen, farklılıkları reddeden anlayışın karşısında evresel kriterleri koyduk" dedi.

    Kürt sorununu çözmeyecek bir anayasanın yeni ve demokratik olmayacağını ifade eden Beştaş, "Biz bu anayasa yapımından kaçınılmaması, bu sürece devam edilmesi gerektiği görüşündeyiz" dedi.

    Partilerin "sadece masada kalalım hiçbir şey yapmayalım" önerilerini doğru bulmadıklarını dile getiren Beştaş, komisyonun sona ermemesi için Çarşamba günü yapılacak toplantıya katılmayacaklarını söyledi.

    Beştaş, Çiçek'in tüm partilerden gelecek mektupları aldıktan sonra bir değerlendirme yapma ihtiyacı olacağını belirterek, "Masanın bu şekilde dağılması sürecine girmesinin Türkiye'nin yararına olmadığı görüşündeyiz. Farklı kombinasyonlarla bu süreç devam ettirilmeli" diye konuştu.

    "Canlanma ihtimali var"

    Bengi Yıldız da TBMM Başkanı Çiçek'in, bu süreci yeni formülle, önermelerle canlandırma ihtimali olduğunu kaydetti.

    "Araç değişmişse yeni araçla yola devam edilmeli" görüşünü savunan Yıldız, "Her türlü öneriye açığız. Eski çalışma usulüyle çalışalım diye BDP'nin dayatması yok. Çünkü o çalışma usulüyle 60 madde çıkarabildik. Demek ki o araçla yürümenin imkanı yok. Bunu o toplantılarda bütün siyasi partilerin temsilcileri dile getirdi ama dışarıda herkes birbirini suçluyor" dedi.

    Yeni bir imkan yaratma açısından toplantıya katılmayacaklarını ifade eden Yıldız, "Çünkü toplantıya katılırsak bu komisyonu bitirmiş olacağız" diye konuştu.

    Yıldız, TBMM Başkanı Çiçek'in, anayasa çalışmalarının yeni yöntemlerle devam edilebileceği görüşünde olduğunu söyledi.

    Yıldız, Çiçek'in kendilerine "önerilerinin önemli olduğunu, sürecin yeniden canlanabileceğini, ancak bunun yeterli olmadığını, diğer partilerin de ön açıcı önerilerde bulunurlarsa yeniden değerlendirme yapacağını" söylediğini aktardı.

    Bir soru üzerine Beştaş, yeni anayasada üçlü uzlaşmanın da olabileceğini, çalışma ilkelerinin tekrar gözden geçirilebileceğini kaydetti.

    Dörtlü uzlaşmanın sıkıntılı olduğunun herkesin farkında olduğunu belirten Beştaş, bir başka soru üzerine Çiçek'in komisyon başkanlığından ayrılmadığını, mektubunda öyle bir unsurun bulunmadığını ifade etti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow