hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP, YSK'nın Bakanlarla ilgili yerel seçim kararını Danıştay'a taşıyacak

    CHP, YSKnın Bakanlarla ilgili yerel seçim kararını Danıştaya taşıyacak
    expand

    CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, YSK'nın, yerel seçimlerde aday olacak bakanların görevlerinden istifasına gerek olmadığı yönündeki kararına karşı, yürütmenin durdurulması talebiyle yarın Danıştay'a başvuracaklarını bildirdi.

    Kart, Meclis'te düzenlediği basın top, YSK'nın, yerel seçimlerde aday olacak bakanların görevlerinden istifasına gerek olmadığı yönündeki kararını değerlendirdi.

    Atilla Kart, yasal ve anayasal dayanağı olmadığını ileri sürdüğü bu kararın, seçimlerde devlet kaynaklarının istismarı, görev ve nüfuz suistimali sureti ile haksız oy teminin kurumsal hale gelmesinin önünü açacağını savundu.

    Bakanlar ve milletvekillerinin aynı sıfat ve statü içinde kabul edilemeyeceğini ifade eden Kart, "Çünkü Bakanların milletvekili olma zorunluluğu yoktur. Milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olması yeterlidir. Öte yandan Bakanların, Bakanlık bütçesini seçim dönemlerinde siyasi koz ve avantaj olarak kullanması kaçınılmazdır" diye konuştu.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in bu konuda "ilk fotoğrafı" verdiğini iddia eden Kart, Şahin'in, yanına İçişleri ve Ulaştırma Bakanlarını alarak, aday olduğu Gaziantep'e çıkarma yaptığını söyledi. Atilla Kart, bu durumun, "seçim suçu ve haksız oy temini" yaratacağını ileri sürdü.

    Kart, YSK'nın, yerel seçimlerde aday olacak bakanların görevlerinden istifasına gerek olmadığı yönündeki kararına karşı, yürütmenin durdurulması talebiyle yarın Danıştay'a başvuracaklarını bildirdi.

    Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kart, YSK'nın, söz konusu karara ilişkin gerekçeli kararını bir iki gün içerisinde açıklaması gerektiğini ifade etti. Danıştay'a, yürütmenin durdurulması talebiyle başvuracaklarını belirten Kart, seçimin meşruiyeti anlamında bir ihlalin söz konusu olması nedeniyle, Danıştay'ın, savunmayı beklemeden hemen kararını vermesi gerektiğini kaydetti.

    "4 Aralık final olacak"

    Yeni anayasa yapımına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Kart, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in gönderdiği mektuba henüz yanıt vermediğini, bu konuda çalışmanın sürdüğüne dikkati çekti. Kart, "Yani bizim 4 Aralık'ta Uzlaşma Komisyonu olarak yapacağımız toplantıda, daha Genel Başkanımızın cevabı, Meclis Başkanı'na ulaşmamış olacaktır. Biz 4 Aralık'ta, protokolümüzün gereği neyse onu gerçekleştireceğiz. AK Parti toplantıya mazeretsiz olarak katılmadığı takdirde, mazeret bildirmeksizin üçüncü kez toplantıya katılmamış sayılacaktır. Böylece, protokolün açık hükmüne göre, Uzlaşma Komisyonu münfesih hale gelecektir. Yani 4 Aralık itibariyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları sona ermiş olacaktır. 4 Aralık tarihi bir anlamda final olacak" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow