hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kılıçdaroğlu'nun ziyareti ABD'li muhataplara rahat nefes aldırdı"

    Kılıçdaroğlunun ziyareti ABDli muhataplara rahat nefes aldırdı
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Washington ziyaretiyle ilgili olarak "Muhataplarımızda rahat bir nefes alma etkisini yarattığını görüyorum" dedi.

    Loğoğlu, kendisinin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve milletvekili Osman Korutürk'ün Kılıçdaroğlu'na eşlik ettiği ABD Kongresi'ndeki ve diğer görüşmelerine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Kılıçdaroğlu'nun Türk çatı kuruluşlarından Türk Amerikan Birliği (TAA) temsilcileriyle TAA'nın ofisinde kahvaltı yaptığını belirten Loğoğlu, görüşmeye Birliğin çeşitli kurumlarının temsilcilerinin katıldığı bilgisini verdi. Her temsilcinin kendi alanında sözlü bilgi verdiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu'na "toplum içindeki değişik gruplara ulaşmak bakımından stratejinizin nasıl olacağı" yönünde soru yöneltildiğini belirten Loğoğlu, sohbet ortamında geçen görüşmede dershaneler dahil birçok kişinin aklına gelebilecek konuların gündeme gelmediğine vurgu yaptı.

    Loğoğlu, "Kahvaltı konusunda çok değişik çevrelerin rahatsızlık duyacakları muhakkak ama biz bunu kimseden gizlemedik. Bunun yapılacağını açıkça söyledik. Gittiğimiz yer bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kurumu ve kuruluşu. Faaliyetleri hakkında farklı değerlendirmeleriniz olabilir. Cumhuriyet Halk Partisi, herkesin partisi ise biz bütün vatandaşlarımıza erişmek ve ulaşmak durumundayız" açıklamasında bulundu.

    David Ignatius'un görüşmeye sürpriz katılımı

    Loğoğlu, Kılıçdaroğlu'nun daha sonra Washington Post'a geçerek gazetenin editörlerinden Jackson Diehl ile görüşme gerçekleştirdiği kaydetti. Görüşmenin yaklaşık 45 dakika sürdüğünü belirten Loğoğlu, gazetenin köşe yazarlarından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres'in Davos'ta konuk olduğu paneli yöneten David Ignatius'un da görüşmeye daha sonra sürpriz şekilde katıldığını anlattı. Suriye, Irak, İsrail, Gezi Parkı olayları ve basın özgürlüğüyle ilgili konuların görüşmede ele alındığını belirten Loğoğlu, "Bana göre Genel Başkan en iyi performanslarından birini sergiledi. Her soruya kısa, net ama cepheden cevap vererek, hem iç politika hem de dış politika konularına değindi" açıklamasında bulundu.

    Loğoğlu, öğleden sonra ABD Kongresi'ne geçen Kılıçdaroğlu'nun Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Eric Cantor ile görüşmesinin 30 dakika sürdüğünü belirtti. Görüşmeye Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Ed Royce'un da katıldığını ifade eden Loğoğlu, Cantor ve Royce'un Türkiye'nin dış politikasına yönelik kaygılarını aktardıklarını dile getirdi.

    İsrail ile ilişkiler ve Gezi Parkı olayları

    Faruk Loğoğlu, Kılıçdaroğlu'nun daha sonra Temsilciler Meclisi Türkiye Dostluk Grubu'nun Eşbaşkanları Demokrat Parti Tennessee Milletvekili Steven Cohen ve Cumhuriyetçi Parti milletvekili Ed Whitfield ile ayrı ayrı görüştüğünü belirtti. Loğoğlu, Cohen ile görüşmede İsrail, azınlıklar, Heybeliada, 1915 olayları, tutuklu bulunan generallerin durumunun ele alındığını anlattı. Loğoğlu, Whitfield ile yapılan görüşmede ise iktidar tarafından izlenen bazı politikaların görüşüldüğünü ifade etti.

    "Herbir yaptığımız görüşmede kimin hangi öncelikle neden rahatsızlık duyduğunu söylemek güç ama ortak bir nokta İsrail'le ilişkilerin durumu hakkındaki ortak kaygı" diyen Loğoğlu, bunun yanında Gezi Parkı olaylarının en çok gündeme gelen diğer konu olduğunu vurguladı. Loğoğlu, "Genel Başkanın bu ziyareti, muhataplarımızda rahat bir nefes alma etkisini yarattığını görüyorum. Türkiye'nin sadece AKP'den ibaret olmadığını, sadece AKP'nin alan hakimiyeti kurduğu başkent Washington'da bir muhalefet liderinin, üstelik her konuda net cevaplar veren, yapıcı, olumlu yanıtlar veren anamuhalefet partisi liderini görmenin lezzetini mi yaşadılar diyelim... yani bu onları rahatlattı" ifadesini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow