hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gül'den Balbay yorumu

    Gülden Balbay yorumu
    expand

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin tutuklu milletvekili Mustafa Balbay ve Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın uzun tutukluk nedeniyle haklarının ihlal edildiğine ilişkin kararını çok önemli gördüğünü söyledi.

    Cumhurbaşkanı Gül, Kilis Valiliğini ziyareti sırasında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

    Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin tutuklu milletvekili Mustafa Balbay ile Zonguldak milletvekili Mehmet Haberal ile ilgili kararına ilişkin değerlendirmesi sorulan Gül, kararı önemli bulduğunu belirtti.

    Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru hakkından sonra vatandaşların müracaatlarını değerlendirdiğini ve bir çok karar verdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kararı çok önemli görüyorum. Ayrıca, dünkü karar, siyaset, dünya görüşü, ideoloji, bir sürü subjektif kanaatlerin çok karıştığı bir dosyadır. Herkesin farklı farklı baktığı bir dosyadır. Toplumun farklı farklı bakış açılarının olduğu bir olay, bir dosyadır. Böyle bir dosyada, Anayasa Mahkemesinin oybirliğiyle, bütün üyelerinin oybirliğiyle kararı vermesini çok daha önemli görüyorum. Bunu, Türkiye'de hukukun üstünlüğü, evrensel hukuk standartlarının geçerliliği açısından çok önemli görüyorum. Bunu bir güvence olarak da görüyorum açıkçası.

    Toplumda farklı görüşler, farklı siyasi, ideolojik bakışlar olabilir, hatta zaman zaman belli bir konu etrafında bölünmeler de olabilir ama iş, mahkemenin, hakimlerin önüne geldiğinde eğer hakimler oybirliğiyle böyle bir karar verdilerse bunu çok daha anlamlı buluyorum. Ümit ederim ki bu da iyi anlaşılır. Ayrıca bu kararla, Türkiye'de hukukun üstünlüğü, evrensel hukukun geçerliliği bir kez daha Anayasa Mahkemesi tarafından gösterilmiş oldu. Bunun Türkiye dışında da çok dikkatli bir şekilde izleneceği kanaatindeyim."

    Cumhurbaşkanı Gül, milletvekillerinin tutukluğuyla, genel tutukluluk sürelerinin uzunluğuyla ilgili daha önceki açıklamalarının kamuoyu tarafından bilindiğini ifade ederek, "Dolayısıyla bu bakımdan da ayrıca memnun oldum" ifadesini kullandı.

    2004 yılında alındığı iddia edilen MGK kararlarına ilişkin değerlendirmesi de sorulan Gül, "Bu konularla ilgili bir Cumhurbaşkanı olarak bir şey söylemek istemiyorum. Açık toplum Türkiye. Herkes düşüncesini yazıyor, gördüğünü yazıyor, yorumunu yazıyor. Toplumu herkes takip ediyor" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow