hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akdeniz fokları ortadan kayboluyor!

    Akdeniz fokları ortadan kayboluyor
    expand

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akdeniz foklarının yasadışı balıkçılık ve deniz faaliyetlerindeki artış nedeniyle tehdit altında olduğunu ortaya çıkardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” çerçevesinde Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yaptığı Akdeniz Foku Koruma ve İzleme Çalışmasına göre Akdeniz Foklarının, yasadışı balıkçılık ve deniz faaliyetlerindeki artış nedeniyle tehdit altında olduğunu ortaya çıkardı.

    2012 yılında 45 fok gözlemi gerçekleşti

    Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) tarafından, Foça Özel Çevre Koruma Bölgesinde yapılan gözlemlerde, 2008 yılında 31, 2009 yılında 51, 2010 yılında 118 ve 2011 yılında 82 fok gözlemlendi. 2012 yılında ise gözlemlenen fok sayısı 45 olarak tespit edildi.

    Yasadışı balıkçılık ve deniz faaliyetlerindeki artış büyük tehdit

    Çalışmada Akdeniz Foku ve yaşam alanları üzerindeki tehditlerde belirlendi.

    Buna göre, yasadışı her türlü balıkçılık, Akdeniz fokları için hem doğrudan tehdit hem de besin kaynaklarının yok olması nedeniyle dolaylı bir tehdit oluşturuyor.
    90’lı yıllardan sonra hızla gelişen deniz turizmi ve amatör balık avcılığı nedeniyle deniz trafiğinin artması, Akdeniz foklarının yaşam alanları üzerinde baskı oluşturan bir diğer önemli tehdit unsuru olarak öne çıkıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow