hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğalgaz faturasını kabartan 7 neden

    Doğalgaz faturasını kabartan 7 neden
    expand

    Doğalgaz faturalarını şikayet eden tüketicilerin şikayetlerinden www.sikayetvar.com’un hazırladığı analize göre; faturaları kabartan nedenlerin başında usulsüz kullanım ücreti, tesisat kontrol ve güvence bedeli, endeks okuma hataları, arızalı sayaçlar ve iki kere tahsil edilen faturalar geliyor. İşte nedenler ve doğalgaz tüketicilerinin şikayetleri:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1-Usulsüz Kullanım Ücretine Dikkat: Resmi olmayan bir şekilde doğalgaz kullanılırsa, onay olmadan doğalgaz sayacı ya da tesisatı değiştirilirse, sözleşmede kullanıcının adı olmadığı halde doğalgaz kullanırsa ve kapatılan sayacı kullanıcı açarsa ceza uygulanıyor. “3 ay önce yerleşmiş olduğum daireme 2 ay fatura gelmeyince, geçen ay doğalgaz dağıtım firmasına giderek durumu anlattım. Sayacın müteahhit firma üzerine kayıtlı olduğunu ve üzerime almam gerektiğini söylediler. Ben de gerekenleri yaptım. Fakat bu ay ilk defa gelen doğalgaz faturamda, 70 TL güvence bedelinden hariç, 63 TL ‘usulsüz kullanım bedeli’ diye bir ücretin faturalandırıldığını gördüm. Doğalgazı usulsüz kullanmak gibi bir şey yapmadım. Mağduriyetimin giderilmesini arz ediyorum.”

    2- Tesisat Kontrol Bedeli Faturaları Kabarttı: 21 TL’den başlayan bu bedel tüketicilerin gözünden kaçmadı. Birçok tüketici hem bu ücreti hem de bu bedele uygulanan KDV’yi şikayet etti. “Evime doğalgaz sözleşmesi yaptırdım. Doğalgaz kullanım sözleşmesinde belirtilmeyen ve daha sonra faturama yansıyan 21 TL + KDV tutarındaki ‘Tesisat Kontrol Bedeli 'nin neden yansıtıldığını yetkililere sormak istiyorum. Az önce müşteri temsilcisine bu tutarın neden yansıtıldığını sorduğumda bu tutar sözleşmede belirtilmiştir cevabını alıyorum.”

    3- Faturada Endeks Hatasına Dikkat Edin: Kullanmadığınız gazın parasını ödüyor olabilirsiniz. Doğalgaza abone olacaklar evde sizden önce doğalgaz tüketimi varsa endeksleri kontrol edin. “Bir önceki abonenin endeksi yeni aboneden tekrar tahsil ediliyor. Doğalgazın açılması için sözleşme imzaladım. Gaz açma sözleşmesinde endeks 1501 m3. Benden önce kullanıp da gazi kapattıran abonenin son endeks 1501 m3 iken dun sayaç okumaya gelen görevli ilk endeksi 1206 girerek ya da sistemden görerek bana 12 günlük sadece mutfakta kullanılan gaz için 295, 60 m3 kullanım ve 267, 10 TL fatura düzenlemiş. Firma kullanmadığım, benden önceki abonenin kullanıp da ödemesini yaparak kapattırdığı gazın ücretini bir de benden mi tahsil edecekti?”

    4- “Abone Bedeli” Ne Ek Olarak“Güvence Bedeli: Abonelik sırasında alınan abone bağlantı bedeline bir başka ücret daha tahsil ediyor ki bu tüketicinin belini büküyor. “Doğalgaz aboneliğine giderken ‘Abone Bedeli’ni ödeyeceğimizi biliyorduk ama sözleşme esnasında bir de ‘Güvence Bedeli’nin tahsil edileceğini bilmiyorduk. 300-400 TL arasında değişen ücret EPDK tarafından her yıl yenileniyormuş. Abonelik bedeli, bir defaya mahsus olmak ve geri iade edilmemek üzere kdv dahil ; güvence bedeli ise sözleşme feshi halinde ilgili mevzuat çerçevesinde geri verilmek üzere kdv hariç tahsil ediliyor. Güvence bedeli abonelik sözleşmesi imzalanırken dayatılıyor. Ödemezseniz abone olamıyorsunuz.”

    5- Faturalar Yanlış Okunan Sayaçlar Üzerinden Hesaplanıyor!: Doğalgaz faturanız birden bire normalin çok üzerinde gelmeye başladı ise bir hata var demektir. Abonelerin doğalgaz sayacı hatalı ve eksik okunduğu için abonelere büyük meblağlarda borç çıkartılıyor. “Doğalgaz faturam 593 TL gelince gözlerime inanamadım. Sayacı kontrol ettim ilk endeks (4040) son endeks (4561) olarak okunmuş şu anki endeks ise (4161) bu sayacı yanlış okuyan personelden şikayetçiyim.”

    6-Sayacınızı Kontrol Ettirin Arızalı Olabilir!: Arızalı sayaçlar faturaların yüksek gelmesine neden oluyor. Hatta sayacınız kapalı iken bile size fatura yazılıyor olabilir. “Doğalgazı sadece duş için kullanıyorum. Kombim arıza yapınca yeni kombi taktırdım. Normalde 15-20 TL gelen faturam yeni kombi taktırdıktan sonra 40-60 TL gelmeye başladı. Akabinde kombimi takan firmayı aradım gelip kontrol ettiler. Hem mutfak hem de kombi vanasını kapatarak kontrol ettiler ve vanalar kapalı iken saatin kendi kendine çalıştığı ortaya çıktı. Sayacı ana vanasından da kapatınca sayaç çalışmayı durdurdu.”

    7- İki Kere Kesilen Faturalara Dikkat!: Fatura ödemeleri için otomatik ödeme talimatı verenler hesabınızdan tahsil edilen ücreti kontrol edin. “Aralık'ta doğalgaz ödemesi için otomatik ödeme talimatı verdim. Aralık fatura bedelim olan 112.82 TL'yi iki kere bankamdan tahsil edilmiş. Bana fazladan kesilen tutarın gelecek ay faturamdan kesileceği belirtildi. Ben de böyle bir şeyi istemediğimi, fazladan alınan tutarın geri ödenmesini istedim. Kafalarına göre banka hesabımdan fazla tahsilat yapabiliyorlarsa bankama nasıl geri ödeme yapamıyorlar anlamıyorum.”

    Kaynak: Sikayetvar.com 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow