hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yanardağın haritadan sildiği şehirler...

    Yanardağın haritadan sildiği şehirler...
    expand

    İtalya'nın güneyindeki Vezüv yanardağının MS 79 yılında patlamasıyla lavlar ve küller altında kalan Pompei ve Herculaneum şehirlerindeki yaşam, İngiltere'nin başkenti Londra'da açılan sergiyle gözler önüne seriliyor.

    Yanardağın patlaması sonucu tam olarak kaç kişinin öldüğü bilinmiyor.

    Vezüv yanardağının etrafında bulunan Pompei ve Herculaneum şehirlerine farklı etkileri olan patlamadan 1700 yıl sonra arkeologlar bu şehirlerdeki kazılarda yaklaşık 1500 cesede ulaştı.

    Özellikle Pompei şehrinde küller altında kalarak ölen kişilerin cesetlerinin fiziksel olarak hemen hemen hiç bozulmadığı görülüyor.

    Londra'daki British Museum'da açılan, "Pompei ve Herculaneum'da Yaşam ve Ölüm" sergisinde, arkeolojik kazılarda çıkarılan cesetleri görmek mümkün. Serginin bir bölümünde Pompei'de hayatını kaybeden dört kişilik bir aile, diğer bir bölümünde ise yine lav ve küllerin etkisiyle ölen bir köpek bulunuyor.

    Sergi, Romalıların günlük yaşamına ilişkin detaylarla ilgili bilgiler de içeriyor.

    Yanardağın etkilediği bir diğer şehir olan Herculaneum'da birçok nesne ve gıda kömürleşmesine rağmen, yüz yıllar boyunca şeklini kaybetmemiş.

    Sergide, kömürleşmesine karşın Romalıların o dönemde tükettikleri ekmek ve bakliyatın yanı sıra beşik, sandalye, masa gibi ev eşyaları ile Pompei şehrindeki bazı freskler ve heykeller bulunuyor. Birçok objenin ilk kez İtalya dışına çıkarıldığı "Pompeii ve Herculaneum'da Yaşam ve Ölüm" sergisi 29 Eylül'e kadar açık kalacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow