hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Leylek yavruları için erteleme

    Leylek yavruları için erteleme
    expand

    Tunceli'de, yapımı süren Tatar Baraj Gölü'nde bir direk üzerinde bulunan yuvadaki leylek ve serçe yavrularının zarar görmemesi için, aynı çay üzerindeki barajlardan su bırakılma işlemi durduruldu.

    Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mazgirt ilçesine bağlı Obuzbaşı köyünde leylek yuvası bulunduğunu söyledi.

    Yapımı devam eden Tatar Barajı'nın su tutmaya başlamasıyla boşaltılan köydeki leylek yavrularının zarar görmemesi için teyakkuz halinde olduklarını aktaran Deligöz, buradaki yuvayı sürekli kontrol ettiklerini belirtti.

    Barajda su seviyesinin yükselmesiyle leylek yavrularının hayatının tehlikeye girdiğini dile getiren Deligöz, şunları kaydetti:

    "İlk önce yuvayı nakletmeyi düşündük. Nakil aşamasında endemik bir kuş türü olan söğüt serçelerinin de yuvada leyleklerle ortak bir yaşam oluşturduğunu gördük. Leylek yuvasının taşınması durumunda serçe yavrularının zarar göreceğini düşünerek yuvayı nakletmekten vazgeçtik. Baraj suyunun hızla yükselmesi üzerine de konuyu Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na ilettik. Sayın Bakanımızın talimat, emir ve girişimleriyle Tatar Barajı'na elektrik üretimi nedeniyle su bırakan Özlüce ve Seyrantepe barajları, leylek ve serçelerinin yaşamlarının korunması için 15 Temmuz tarihine kadar su bırakma işini durdurdular. İki barajın kapağı 5 gündür kapalı olduğu için Tatar Barajı'nda su seviyesi yükselmiyor. Ekiplerimiz her gün düzenli olarak yuvayı kontrol ediyor. 10 Temmuz'a kadar serçe, 15 Temmuz'a kadar da leylek yavruları uçmaya başlayacak. Serçe ve leylek yavrularının yaşamlarının, doğal yaşamın devam etmesi adına belki de milyonlarca liralık enerji üretimin durdurulması çok önemlidir."

    Bölge Müdürlüğü olarak ilk defa bir leylek yuvasını taşımayı planladıklarını da ifade eden Deligöz, "Suların yükselmesiyle leylek yuvası önümüzdeki yıl sular altında kalacağından sunni leylek yuvası hazırladık. Leylekler önümüzdeki sene geldiklerinde kalacak yer sıkıntısı çekmeyecekler" diye konuştu.

    Obuzbaşı Köyü Muhtarı Haydar Şimşek ise leyleklerin 30 yıldır köyde yuva yaptığını, yavruların kurtarılması için herkesin seferber olduğunu söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow