hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başarılı takım çalışmasının sırrı çözüldü

    Başarılı takım çalışmasının sırrı çözüldü
    expand

    Danimarka'da yapılan bilimsel çalışma, takım üyelerinin yaptıkları işlemlerin amacının ne olduğunu tam olarak bilmelerinin, işbirliği, güven ve ortak beklentilere ilişkin algılarını yükselttiğini ortaya koydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırma, takım üyelerinin üretimlerinin amacını görebildikleri durumlarda, ortak bir amacı paylaştıklarını hissettiklerini ve bu nedenle güvenmeye ve takım arkadaşlarıyla işbirliğine daha istekli olduklarını gösterdi.

    Takım çalışmasında işbirliğinin ve üretkenliğin nasıl iyileştirilebileceği konusunda, Danimarka'daki Aarhus Üniversitesi'ne bağlı Etkileşim İçindeki Zihin Merkezi adlı bölüm tarafından yapılan çalışma, "PLOS ONE" adlı bilimsel dergide yayımlandı.
     Araştırmada, birbirleriyle daha önce hiç tanışmamış, 19 ile 30 yaşlarında 24'ü kadın 48 katılımcıyı dörderli gruplara ayırdıktan sonra bu gruplara açık veya belirsiz hedef şartlarının bulunduğu görevler verildi. Daha sonra katılımcılara takım arkadaşlarıyla ekonomide Kamu Malları Oyunu olarak bilinen, oyuncuların kar etmek için ortak katkıda bulunmalarını gerektiren bir oyun oynatıldı. 


    Araştırmacılar, oyun sırasında katılımcıların işbirliğine ne kadar istekli olduğunu ve karşısındaki kişinin yapacağı katkıya beklentisini
    ölçümledi.

    Bilimsel çalışma, hedefin açık olduğu şartlardaki görevlerin katılımcıların gelecekte de takım arkadaşlarıyla işbirliğine gitme ve böylece sosyal etkileşimden sağladıkları yararları artırma ihtimalini derinden etkilediğini gösterdi. Araştırma hakkındaki analizlerini genişleten bilim adamları, bu sonucun, katılımcının birlikte çalıştığı kişinin davranışlarında değişiklik olması beklentisiyle veya birlikte çalıştığı kişi ile duygusal olarak uyumlu hale gelmesiyle açıklanabileceği sonucuna vardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilimsel çalışmayı yapan ekibin başı Aarhus Üniversitesi'ne bağlı, Ticaret ve Sosyal Bilimler Okulu'ndan Dr. Panos Mitkidis, "Bilimsel çalışmamız işbirliği seviyelerinin nasıl iyileştirilebileceğine odaklandı. Araştırmamız bize, insanların takım üyesi olarak kendilerinden beklenenin ne olduğunu tam olarak bilmeleri durumunda, birbirlerine güvenmeye ve gelecekte de işbirliği yapmaya daha istekli olduğunu gösterdi" dedi.

    İşbirliğinin, aşktan ticarete, her türlü günlük etkileşimlere ve daha karmaşık çalışmalara kadar pek çok ilişki tipinin ilk şartı olduğuna işaret eden Mitkidis, güven ve hedeflerin açık olmasının, başarılı işbirliğinin önemli unsurlarını oluşturduğunun altını çizdi.

    Uzmanlar, yapılan bilimsel çalışmanın, üretkenliğin tartışmaların ana konusunu oluşturduğu günümüzde, bu konuda iyileşme sağlanmasına bilimin nasıl yardımcı olabileceğine ilişkin ipuçları vermesi açısından önem taşıdığına dikkati çekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow