hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yarım tonluk dev kabaklar yetiştirdi

    Yarım tonluk dev kabaklar yetiştirdi
    expand

    Sakarya'da bir sebze yetiştiricisi, tohumlarını ABD'den getirttiği ağırlığı 500 kilogramı aşan dev kabaklar yetiştirdi. Dev kabaklr iş makinesi yardımıyla hasat edilebildi.

    Akyazı'da yaklaşık 80 dönümlük arazisinde sebze yetiştiriciliği yapan Fadıl Uzak, ABD'de gördüğü dev kabaklardan bahçesinde yetiştirdi. 2,5 ay önce 100 dolara getirttiği tohumları eken ve toprağı da yarasa ve güvercin gübresi ile güçlendirdiğini belirten Uzak, başkaca bir katkı maddesi kullanmadıklarını söyledi. Uzak'ın hasat ettiği kabakların tekinin kilosu ise bir ay öncesine kadar 350 kilogramdı ve son yapılan hasatta 500 kilogramı aştı.

    Dev kabaklar 8-10 kişinin yardımıyla iş makinaları ile hasat edilebiliyor. Toprakta yerinden oynattıkları kabakların altından kuşak geçirerek bağlanan kabaklar, kepçe ile kaldırılarak kamyonete yüklendi. Uzak, kabakları sergileyeceklerini dile getirdi. En büyük kabağın Tuna Tan Tesisleri'nde, ağırlıkları 200-350 kilo arasında değişen diğer 14 kabağın da ildeki bazı AVM'lerde teşhir edileceğini, ayrıca yakında Adapazarı'nda düzenlenecek Kabak Festivali'nde de isteyenlerin bunları görme fırsatı bulacağını söyledi.

    Fadıl Uzak, Adapazarı'nın küçük ve çok lezzetli olan kabaklarının yanında bu dev kabakların tadının değişik olduğunu ve lezzetli olmadıklarını belirtti.

    Önümüzdeki yıl yine bu kabaklardan ekeceğini söyleyen Fadıl Uzak, şöyle konuştu:

    "Aslında bu yıl biraz acemiliğimize geldi. Altlarına, doğal yuvarlak şekillerini koruyabilmesi için ızgara koymamız gerekiyordu. Bunu yapmadığımız için toprağa oturan tarafları düzleşti. Birkaç tanesi de bu yüzden çürüdü. Bu, çok emek isteyen bir iş olmasına rağmen, çok keyif verici. Önümüzdeki yıl hedefim 600 kilonun üzerine çıkmak."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow