hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fareyi "aslana" dönüştüren parazit

    Fareyi aslana dönüştüren parazit
    expand

    Mikroskobik bir parazit, farelerin, kedi korkusunu kalıcı biçimde kaybetmesine neden oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toksoplazma gondii parazitinin, farelerdeki istemsiz kedi korkusunu engellediği biliyor.Ancak BBC'nin haberine göre, tek hücreli yapılan son araştırmada, farelerin parazit enfeksiyonundan kurtulduklarında dahi artık bu korkuyu taşımadıklarını gösterdi.

    Sonuçları Plos One dergisinde yayımlanan araştırmada, enfeksiyonun, farelerin beyinlerinde kalıcı bir değişikliğe neden olabileceği belirtildi. Araştırma çerçevesinde California Üniversitesinden Wendy Ingram ve meslektaşları, farelerin, vaşak idrarına nasıl tepki gösterdiklerini inceledi. Toksoplazma gondiiyle enfekte olmayan fareler, idrardan hiç hoşlanmazken, enfekte olanlar test bölgesinde özgürce dolaştı.Ingram, farelerdeki bu davranışın, enfeksiyon büyük oranda veya tamamen temizlendikten sonra da devam ettiğinin görülmesini, dikkate değer olarak nitelendirdi.

    Dünyada yılda 350 bin kişiye toksoplazma bulaştığı sanılıyor.Özellikle gebelikte ciddi komplikasyonlara yol açan ve bağışıklık sistemi zayıf olanları olumsuz etkileyen toksoplazma enfeksiyonuyla ilgili bu son bulgunun, enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili mevcut görüşün değişmesi gerektiği ihtiyacını ortaya koyduğu savunuluyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow