hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2017 KYK burs başvurları ne zaman başlıyor: Bursta öncelikli öğrenciler kimlerdir?

    2017 KYK burs başvurları ne zaman başlıyor: Bursta öncelikli öğrenciler kimlerdir
    expand

    Burs başvuruları üzerinden KYK’ya dair meraklı bekleyiş devam ediyor. KYK burs başvuruları ne zaman başlıyor? Bursta öncelikli öğrenciler kimlerdir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KYK ek yerleştirme yurt başvuruları başladıktan sonra üniversite öğrencileri KYK burs başvuruları üzerinden sorular sormaya devam ediyor. Üniversite öğrencilerin merak ettiği soruları Kredi ve Yurtlar Kurumu cevaplıyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu, KYK yurt başvurularının başladığı tarihte, bursa dair başvuruların en kısa zamanda başlayacağını açıklamıştı. KYK yurt sonuçları açıklandıktan hemen sonra kurum, öğrenim kredisi ve burs başvurularının ÖSYM’nin yaptığı tercih sonuçlarının hepsi açıklandıktan sonra başvurularının başlayacağını kamuoyuna bildirmişti. İlk olarak LYS ek tercih sonuçları açıklandı. Son olarak DGS tercih sonuçları… ÖSYM’nin yaptığı tüm tercih işlemleri sona erdi. Kredi ve Kurumu, KYK ek yerleştirme yurt başvuruları başladığını açıkladı. Merak edilen bursa dair başvuru konusunda resmi bir açıklama yapılmadı.

    KYK ek yerleştirme yurt başvuruları 

    Başvurular nereden yapılacak?

    Kurum, başvuruları internet üzerinden kabul ediyor. e-Devlet üzerinden başvurular yapılacak. Öğrencinin e-Devlet şifresi yoksa PTT’ye giderek şifre alabilir. Başvuru kılavuzu yayımlanacak ve öğrenciler, kılavuza göre başvuru yapacak.

    VGM burs başvurusu için tıklayınız

    Kredi ve Yurtlar Kurumu bursta öncelikli öğrenciler konusunda hangi belgeleri istiyor?

    Başvurular internet üzerinden yapılırken, kurumun istediği bazı özel belgeler var. Bursta öncelikli öğrencilerin belgeleri internet üzerinden değil, posta üzerinden gönderilecek. Kurumun posta adresi:  Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya /ANKARA.

    Peki istenen belgeler nelerdir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kredi ve Yurtlar Kurumu resmi web sitesinde aşağıdaki belgeleri istiyor:

    • Şehit/Gazi çocuğu (Şehit bekar ise bekar kardeşi/gazi bekar ise kendisi) (İlgili Kurum ve Kuruluşlardan alınacak belge),
    • Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engelli olduğu belgelendirenler.(Tam teşekküllü Devlet Hastanesi
    • Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar (Kurumumuz tarafından araştırılacaktır.)
    • Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar, (Kurumumuz tarafından araştırılacaktır.)
    • Milli futbolcular Futbol Federasyonundan alınacak belge (diğer branşlarda milli olmuş amatör sporcular Kurumumuz tarafından T.C Gençlik ve SporBakanlığından Milli Sporcu Belgesi.)
    • Anne ve babası vefat edenler,(Kurumumuz tarafından Mernis'den alınmaktadır.)

    Hangi öğrenciler başvuru yapabiliyor?

    Kurumun en hassas olduğu burs konusunda en titiz çalışmalar yapılmaktadır. Başvuru yapacak öğrenciyi kurum kendi kuralları çerçevesi içerisinde değerlendiriyor. Kimler başvuru hakkına sahip sorusuna kurum şu cevabı veriyor:

    • Ön lisans öğrencileri,
    • Lisans öğrencileri,
    • Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler,( şehit çocuğu/şehit bekar ise bekar kardeşi, gazi çocuğu/gazi bekar ise kendisi, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
    • İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
    • Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
    • ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk 100'e giren öğrenciler,
    • Amatör Milli Sporcu belgesine sahip olan öğrenciler,
    burstan yararlanabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Burs haricinde Kredi ve Yurtlar Kurumu “öğrenim kredisi” veriyor. Üniversite öğrencisi ya burs hakkını seçmeli ya da öğrenim kredisini. İkisini birden alamıyor.

    Hangi öğrenciler başvuru yapamaz? (Başvuruları geçersiz olacak olanlar kimler)

    Öncelikle en önemli konu, üniversiteye mecburi veya dolaylı olarak bir yıl üniversiteye gitmeyen öğrenciye burs verilmiyor. Önceden burs aldıysa öğrenci, başvuru yapsa dahi başvurusu kabul edilmiyor. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmayan öğrenci burstan yararlanmıyor. 4 yıllık üniversite bölümlerinde 5’inci senesine geçen öğrenci imkandan yararlanamıyor. Gerek polis öğrenciler gerek askeri okul öğrencileri bu haktan yararlanamıyor. Yüksek lisans yapan (hazırlık sınıfında okuyan) öğrenci başvurusu kabul edilmiyor. Gerçeğe aykırı, yalan beyanda bulunan öğrenciler (Başvuru yaparken, kurum aileye dair gelir soruları sormaktadır) başvuruları kabul edilmiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2017 KYK burs ücreti ne kadar?

    Başvuruları kabul edilen öğrenciler için ücretler üç sınıfta değerlendiriliyor. Buna göre; Dört yıllık ve iki yıllık bölümlerde okuyan öğrenciler 425 lira, yüksek lisans öğrencileri 850 lira, doktora yapan öğrenciler 1275 lira alacak.

    Bursa dair en merak edilen soru: Kazanılan burs tekrardan devlete ödenecek mi?

    Hayır… Türkiye Cumhuriyeti Devleti, burs alan öğrencilerden aldıkları parayı tekrardan almayacak. Öğrenim Kredisi alan öğrenciler üzerinden işlem yapılacaktır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow