hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    18 Mart Çanakkale Zaferi’nin önemi ve büyük zaferle ilgili şiirler

    18 Mart Çanakkale Zaferi’nin önemi ve büyük zaferle ilgili şiirler
    expand

    Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü her yıl 18 Mart’ta gerçekleştiriliyor. 2019 yılında pazartesi gününe denk gelen büyük zaferin tarihinde ise önemli gelişmeler yer alıyor. Peki, 18 Mart Çanakkale Zaferi neden önemli ve savaşın dünya tarihi açısından sonuçları neler oldu? İşte Çanakkale Zaferi'nin hikayesi...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    18 Mart Çanakkale Zaferi, tarihe ‘Çanakkale Geçilmez’ sözünü altın harflerle yazdırmış büyük bir zafer olarak her yıl kutlanmaya devam ediyor. Savaşın kazanılmasında büyük etken olan şehitler ve gaziler yine aynı tarihte farklı törenlerle anılıyor. İşte Çanakkale Zaferi ile ilgili bazı detaylar ve büyük zaferle ilgili şiirler…

    ÇANAKKALE ZAFERİ ŞİİRLERİ İÇİN TIKLAYINIZ…

    Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul′u zapt etmek suretiyle Almanya′nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Çok ağır kayıpların verildiği savaş tarihe Çanakkale Zaferi olarak geçmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1915 - 1916 yılları arasında İtilaf Devletleri'ne karşı kararlı bir azim ve mücadele ruhu ile kazandığımız 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin her yıldönümünde kutlanıyor.  

    ÇANAKKALE SAVAŞININ SONUÇLARI

    İngiltere ve Fransa ile Osmanlı ve Alman orduları arasında geçen ve iki taraftan toplam 500,000'den fazla insanın "kaybına" (ölüm, firar, esir, sakatlanma ve hastalıklar) neden olan savaşın ardından İtilaf Devletleri Çanakkale Boğazı'nı geçememiş, İstanbul'u işgal edememiştir. Pek çok tarihçi, Rusya'da zorda kalan çarlık rejimi devrilmesinde ve I. Dünya Savaşı 2 yıl uzamasında bu olayın önemli payı olduğu görüşündedirler.

    Çanakkale Savaşı, müttefikleriyle Rusya'nın irtibatını önlemiş, bu arada Lenin ve yandaşları Bolşeviklerin Ekim Devrimi Çarlık Rusyası'nda Gregoryen takvimine göre 25 Ekim 1917'de, (Miladi takvime göre 7 Kasım 1917) Petrograd'daki Kışlık Saray'ın Lenin önderliğindeki Bolşeviklerin eline geçmesiyle başlayan ve Sovyetler Birliği'nin kurulmasına yol açan olaylar dizisidir.Tümünü oku (yeni pencerede açılır) ile Rusya savaş dışı kalmıştır. Bu durum ihtilal Rusyası ile müttefiklerini birbirinden ayırmıştır. Sovyet Rusya Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara hükumetine belirli ölçüde lojistik destek sağlamıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu savaşlar, İngiliz ve Fransız kuvvetlerini Gelibolu Yarımadası'na bağlamış, Almanya ve müttefiklerinin yükleri hafiflemiştir. Savaşta, çok sayıda eğitilmiş insan kaybedilmesi nedeniyle cumhuriyet döneminde eğitilmiş insan sıkıntısı çekilmiştir. Karşılıklı olarak çok büyük insan ve malzeme zayiatı verilmiştir.

    Mustafa Kemal bu savaşta Conkbayırı Anafartalar ve Arıburnu'nda görev yapmıştır. Çıkartmanın ilk günü Conkbayırı'ndaki müdahalesi ve savaşın son aşamalarında üstlendiği görevler, Mustafa Kemal'in askeri yeteneklerini ortaya çıkarmış, "Anafartalar Kahramanı" olarak tanınmasını sağlamıştır. Bu durum daha sonraları Mustafa Kemal'in milli liderliğinin önünü açmıştır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow