hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hadi ipucu 12 Kasım: Üretimden önce bir ürünün sanal ortamda oluşturulan modeline ne ad verilir?

    Hadi ipucu 12 Kasım: Üretimden önce bir ürünün sanal ortamda oluşturulan modeline ne ad verilir
    expand

    Sanal ortamda oluşturulan ürün modeli 12 Kasım 2018 tarihli Hadi yarışmasının 2. ipucu sorusu olarak yarışmacılara duyuruldu. Hadi’nin bir teknoloji firması sponsorluğunda düzenleyeceği günün ikinci yarışmasında farklı sorular yarışmacıları bekleyecek. Peki, 12 Kasım’daki Hadi’nin ipucu yanıtı ne?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Üretimden önce bir ürünün sanal ortamda oluşturulan modeline ne ad verilir?” sorusunun yanıtı Hadi yarışması takipçileri tarafından araştırılmaya devam ediyor. İşte sorunun yanıtı olan “Dijital İkiz teknolojisi” hakkında bilinmesi gerekenler…

    DİJİTAL İKİZ TEKNOLOJİSİ NEDİR?

    Dijital İkiz, en yalın haliyle bir sürecin, ürünün ya da servisin sanal bir modeli olarak tanımlanabilir. Sanal ve fiziksel dünyaların birleştirilmesini sağlayan Dijital İkiz teknolojisi sayesinde bir fabrikanın, ürünün ya da üretim hattının sanal ortamda oluşturulması zaman ve maliyet tasarrufu sağlarken riskleri de kayda değer oranda azaltıyor.   NASA’nın eşleme teknolojisi sonucunda ortaya çıkan Dijital İkiz teknolojisi ilk olarak 2002’de Dr. Michael Grieves tarafından ifade edildi. Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi isimli kitabın yazarı Grieves, dijital ikiz modelli bir yapı kurmak için gerekli üç temel unsuru şöyle sıralıyor:

    1. Ürünün gerçek ortamdaki hali  
    2. Sanal ortamdaki hali  
    3. Bu iki hali birbirine bağlayan veriler

    Burada, aradaki bağlantı sensörler aracılığıyla sağlanıyor. Dijital ikizi yaratılacak şey bir ürünse, ürüne bağlanan sensörler, gerçek üründeki verileri toplayarak dijital ikizine gönderiyor. Bu aşamada simülasyon, tahminleme ve yapay zeka yöntemleri kullanılıyor. Fiziksel ürünle sürekli iletişim halinde olan dijital ikiz, verileri işleyip farklı senaryolarda sonuçları sunarken aynı zamanda fiziksel ortamdan gelebilecek herhangi bir gerçek veriyi de dikkate alıyor ve yeni gelen anlık bilgilere göre durumunu güncelliyor.  Bu sayede sağlanan etkileşimle ürünün performansında kayda değer iyileştirmeler yapılabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan Dijital İkiz teknolojisi fabrikalarda da çok önemli avantajlar yaratıyor. Tüm dünyada ve Türkiye’de elektrifikasyon, otomasyon ve dijitalizasyon konularında çalışmalar yürüten ve dijital dönüşümün rehberi olmayı hedefleyen Siemens de geliştirdiği Dijital İkiz teknolojisi ve Dijital Fabrika kavramı ile önemli projelere imza atıyor. Bir fabrika kurulmadan önce, tüm bileşenlerinin bilgisayar ortamına uygun yazılımlarla tasarlanarak fabrikanın çalıştırılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi olarak tanımlayabileceğimiz Dijital Fabrika sayesinde, fabrikanın kendisi ortada yokken fabrikanın nasıl çalıştığı öğreniliyor ve en iyi çalışma sisteminin kurulması için gerekli önlemler alınabiliyor. Gerçek dünyanın sanal ortama taşındığı Dijital İkiz teknolojisiyle fiziksel üretimin birebir kopyası dijital ortamda yaratılıyor ve simülasyonlar gerçekleştiriliyor. Bu sayede maliyetler düşüyor, kalite yükseliyor ve hız kazanılıyor. Bu noktada uygulanan birkaç örnek konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir: Maserati, üretim kapasitesini artırmayı ve “kişiye özel” üretim imajını korumayı hedefliyordu. Bu noktada Siemens’in Dijital İkiz teknolojisi devreye girdi ve Maserati’nin Ghibli fabrikası Siemens teknolojileriyle donatıldı. Proje sonunda yeni ürün geliştirme süresi yüzde 30 kısalırken ürünlerin pazara çıkış süresi 30 aydan 16 aya düştü ve üretilen otomobil sayısı 3 kat arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adidas’ın SpeedFactory’si de Siemens Dijital İkiz teknolojisinin kullanıldığı fabrikalardan. Speedfactory’nin dijital ikizi, üretim öncesinde sürecin tamamının simüle edilmesini, test edilmesini ve optimize edilmesini sağladı. Böylece Adidas’ın fabrikası kişiselleştirilebilir, hızlı ve şeffaf üretim yapacak hale getirildi. Karmaşık ve pahalı endüstriyel ve iş ekipmanları, hizmetler veya süreçlerde durma sürelerini azaltmak, genel bakım maliyetlerini düşürmek ve kullanımı iyileştirmek son derece kritik ve değerli hale gelecek.Fiziksel ve dijital dünya arasında köprü kuran Dijital İkiz kavramının, önümüzdeki beş yıl ve sonrasında giderek daha geniş ve derin bir etki yaratarak öne çıkması bekleniyor. Gartner Bağımsız Araştırma Şirketi’nin öngörülerine göre 2021 yılına gelindiğinde, büyük sanayi şirketlerinin yarısı Dijital İkiz teknolojisi kullanıyor olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HADİ İPUCU VE CEVABI 12 KASIM

     İnsanların ruh ikizleri gerçekten var mıdır bilinmez ama ürün ve fabrikaların dijital ikizleri var. Üretimden önce bir urunun sanal ortamda oluşturulan modeline ne ad verilir?

    CEVAP: DİJİTAL İKİZ

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow