hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İmar barışı nedir? İmar barışı başvuru nasıl yapılır?

    İmar barışı nedir İmar barışı başvuru nasıl yapılır
    expand

    İmar barışı son dönemin en çok konuşulanları arasında yer alıyor. Vatandaşlar imar barışı konusundaki detayları araştırıyor. e-Devlet Kapısı üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğinde erişime açılan İmar Barışı Kayıt Başvurusu ve Sorgulaması sayesinde artık bu konudaki işlemler internet üzerinden kolayca gerçekleştirilebilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İmar barışı başvuruları devam ediyor. Birçok vatandaş imar sorunu yaşıyor ve bu sorunun çözümü için başlayan süreçte imar barışından faydalanmak istiyor. İmar barışı başvuruları ise Ekim ayının sonunda tamamlanıyor. Bu nedenle bu uygulamadan faydalanacakların işlemlerini en kısa sürede tamamlamaları gerekiyor. Peki İmar Barışı Kayıt Başvurusu ve Sorgulaması nereden nasıl yapılıyor? İşte detaylar...

    İmar barışı başvuruları ne zaman sona erecek?

    Türkiye'deki 13 milyon konutun iskan sorunu bulunuyor. İmar barışı kapsamında bu sorun çözülmek isteniyor. 8 Haziran 2018 tarihinde başlayan başvuru işlemleri halen devam ediyor. Vatandaşlar 31 Ekim 2018 Çarşamba gününe kadar imar barışı başvurularını yapabilecekler. Diğer yandan yapı kayıt belgesi bedeli ise 2018 yılının son gününe kadar devam edecek. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek.

    Kayıt bedelleri Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında alınacak. İmar Barışı ile konutu tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşlar cezaları iptal edilecek, elektrik, su, doğa lgaz bağlantısı hemen yapılabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İmar Barışı Kayıt Başvurusu ve Sorgulaması nereden nasıl yapılıyor?

    Son dönemde pek çok işlemin internet üzerinden gerçekleştirildiği gibi imar barışı konusundaki uygulamalarda internet üzerinden gerçekleştirilebilecek. Vatandaşların ve kurumların iş yükünü hafifletmek için İmar Barışı Kayıt Başvurusu ve Sorgulaması işlemleri e-Devlet Kapısı'ndan gerçekleştirilebilecek. Burada işlemi gerçekleştirebilmek için vatandaşların T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yaparak sayfa talimatlarını takip etmeleri gerekiyor.

    Ruhsatlı bulunmayan yahut ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması için başlatılan imar barışında vatandaşlar 31 Aralık 2017'den önce yapılan konut ya da işyeri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne başvuru yapacaklar. Bu süreçte vatandaşların online randevu sisteminden başvuru formunu doldurması ve imar barışına tabii olacak yapıya dair bilgilerin tam ve eksiksiz olarak sunulması gerekiyor.

    Yapı kayıt belgesi için arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda ise yüzde 5 başvuru bedeli tahsil edilecek. Yapı kayıt belgesinden elde edilen gelir, deprem ve afete hazırlık çalışmalarında ve kentsel dönüşümde kullanılacak. Kentsel dönüşümde yerli inşaat malzemesi kullanması halinde belediyeye faizsiz kredi sağlanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İmar barışı için gereken belgeler

    1) E-devlet şifresi

    2) Geçerli bir cep telefonu numarası

    3) Geçerli bir e-posta adresi

    4) Beyan edilecek yapının adresi

    5) Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri

    6) Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)

    7) Yapıdaki konut ve işyeri sayısı

    8) Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)

    9) Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)

    10) Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)

    11) İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi

    12) Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)

    İmar Barışı Hesaplama Aracı için tıklayın

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow