hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşu 97. yılında törenlerle kutlanıyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz hareketinin sonucunda İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşu gerçekleşmişti. 9 Eylül 1922’de gerçekleşen kurtuluş sonrasında Yunan ordusu İzmir’den gönderilmişti. İzmir’in kurtuluşu kapsamında her yıl olduğu gibi bu yıl da 9 Eylül çeşitli törenlerle anılıyor. İşte büyük zaferle ilgili detaylar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir'in Kurtuluşu, 26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de girmesini belirten tarihi olay olarak biliniyor.

    Mudanya Ateşkes Antlaşması ve sonrasında Lozan Barış Antlaşması'na uzanan süreci başlatması dolayısıyla Millî Mücadele'nin sona ererek Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığını elde edişinin simgesi olmuş bu yüzden de tarihi bir öneme sahip.

    İZMİR’İN KURTULUŞU NASIL GERÇEKLEŞTİ?

    Türk ordusu tarafından 26 Ağustos 1922'de başlatılan Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı'nın son safhası idi. Kesin sonuç beş gün içinde elde edildi; 30 Ağustos'ta Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ordulara bir bildiri yayımlayarak "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!” tarihi emrini verdi ve 2 Eylül'de Uşak'a girildi. Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde kendisinin de haberdar olmadan Yunanistan Küçük Asya Ordusu'nun başkomutanlığına getirilmiş General Nikolaos Trikupis tutsak edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk birlikleri, İzmir'e doğru hızla ilerledi. Yunan birlikleri ve Rum siviller Anadolu'dan çekildiler. 9 Eylül 1922 sabahı Ahmet Zeki Bey komutasındaki 2. Süvari Fırkası, ardından Mürsel Paşa komutasındaki 1. Süvari Fırkası birlikleri İzmir şehrine girdi. Ardından 5. Süvari Kolordusu Komutanı Mirliva Fahrettin Paşa, komutasındaki birliklerle saat 10.00'da İzmir'e girdi.

    Hükümet Konağı'na bayrağın dikilmesinin hemen ardından Yüzbaşı Zeki komutasındaki süvari birliği Hükümet Konağı'nın hemen sağında yere alan ve günümüze ulaşmayan Sarıkışla'ya, Üsteğmen Arif ve takım komutanı Celal Bey ile Yedeksubay Besim Efendi'nin de Kadifekale'ye bayrağı çekmesi ile İzmir'in işgalden kurtuluşu ilan edilmiş oldu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow