hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kabakulak hastalığı nedir?

    Kabakulak hastalığı nedir
    expand

    Kabakulak, öncelikle kulaklarınızın yakınında bulunan tükürük üreten (tükürük) bezlerini etkileyen viral bir enfeksiyondur. Kabakulak, bu bezlerin birinde veya ikisinde şişmeye neden olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kabakulak, işitme kaybı gibi komplikasyonlar potansiyel olarak ciddi ancak nadir gözüken bir hastalıktır. Kabakulak için özel bir tedavi yoktur.

    Kabakulak bulaşıcıdır ve yakın bölgelerde yaşayan insanlar arasında hızla yayılır. Virüs, solunum damlacıkları veya bulaşmış bir kişiyle doğrudan temas yoluyla bulaşır. Bir enfeksiyon seyri bitince bir insan tipik olarak yaşam boyu bağışıklık kazanır. Takviye mümkündür, ancak takip eden enfeksiyon hafif olma eğilimindedir. Parotis şişmesi nedeniyle tanı genellikle şüphelenir ve virüsün bir bezle izole edilmesiyle doğrulanabilir. Kandaki IgM antikorlarının test edilmesi basittir ve faydalı olabilir; Bununla birlikte, aşılananlarda yanlış negatif olabilir.

    Kabakulak belirtileri nelerdir?

    Kabakulak hastalığına dair yüzünüzün bir veya iki tarafında şişmiş tükürük bezlerinde ağrı, çiğneme veya yutma sırasında ağrı, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, zayırflık ve yorgunluk, iştah kaybı belirtileri gözlemlenebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tedavisi nasıl yapılır?

    Kabakulak hastalığını önlemenin en iyi yolu hastalığa karşı aşılanmaktır. Çoğu insan tamamen aşılandıktan sonra kabakulak bağışıklığına sahiptir. Kabakulak aşısı genellikle her aşının en güvenli ve en etkili formunu içeren kombine bir kızamık-kabakulak-kızamıkçık (MMR) aşısı şeklinde verilir. Çocuk okula başlamadan önce iki doz MMR aşısı önerilir. Bu aşılar, çocuk olduğunda verilmelidir: 12 ila 15 ay arası, 4-6 yaş arası.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow