hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Panik atak belirtisi nedir? Panik atak nasıl tedavi edilir?

    Panik atak belirtisi nedir Panik atak nasıl tedavi edilir
    expand

    Panik atak belirtileri hastalık şüphesi duyulan kişiler tarafından araştırılmaya devam ediyor. Hastanın sosyal hayatını olumsuz etkileyen panik atak tedavi edilmediği takdirde olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Peki, panik atak tam olarak nedir ve nasıl tedavi edilir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Panik atak tedavisi hastalığın tanısının konulmasının ardından başlıyor. Çeşitli durumlardan şikayetleri olan hastalar tedavi edilerek hastalığın olumsuz etkileri en aza indiriliyor. İşte panik atak ile ilgili bilinmesi gereken detaylar…

    PANİK ATAK NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKAR?

    Panik bozukluğu nefes almada güçlük, çarpıntı, terleme, titreme, bulantı-karın ağrısı, ölüm korkusu, çıldırma korkusu ya da kontrolünü kaybetme gibi çeşitli bedensel ve zihinsel belirtilerin ön planda olduğu, yineleyici ve beklenmedik panik ataklarla giden sık görülen bir bozukluktur. Panik atak sadece panik bozukluğunda görülmez. Hemen hemen her anksiyete (bunaltı) bozukluğunda ve diğer ruhsal hastalıkların seyri sırasında panik atağı görülebilir. Panik bozukluğundaki panik ataklar kendiliğinden ve beklenmedik karakterdedir. Ayrıca panik bozukluğunda kişiler yeniden panik atak yaşayacağına dair endişeli bir beklenti içine girerler.

    PANİK ATAK TANISI NASIL KONULUR?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Yukarıda sayılan şikayetleri olan hastalar psikiyatriste başvurmalıdır. Psikiyatristler tarafından hastalar, hem panik bozukluğu hem ayırıcı tanı hem de eşlik edebilecek olan organik hastalıklar yönünden değerlendirilirler. Değerlendirme sonucunda hastaların tanısı netleştirilip gerekli tedavi psikiyatrist tarafından başlanır. Burada akıl tutulması gereken panik atak belirtilerinin sadece panik bozukluğunda değil diğer ruhsal hastalıklarda ve bedensel hastalıklarda ( Kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, nörolojik hastalıklar, endokrinolojik hastalıklar, ilaç zehirlenmeleri ve diğer organik hastalıklar) da ortaya çıkabilmesidir. Bu nedenle hastalar bu belirtileri yaşadıklarında zaman kaybetmeden hekimlere bilgi ve tedavi amaçlı başvurmalıdır.

    PANİK ATAK HASTALIĞI TEDAVİ SÜRECİ

    Bu kadar gürültülü ve kişinin konforunu bozan bir hastalık olmasına rağmen panik bozukluk ilaç tedavisine yaklaşık % 75 oranında cevap vermektedir.  Ayrıca psikoterapilerinde panik bozukluğunun tedavisinde çok önemli bir yeri olduğu akılda tutulmalıdır.

    Panik bozukluğu belirtileri yaşayan kişiler öncelikle hekime başvurmalıdır. Mümkünse bu hekim bir psikiyatrist olmalıdır. Panik bozukluğu tanısı konulan hastalar hastalığın en iyi şekilde tedavisi için hekimi tarafından belirlenen ilaç tedavisini ve psikiyatrik görüşmelerini düzenli bir şekilde devam ettirmelidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da hekim olmayan kişilerce önerilen psikiyatrik ilaçların asla kullanılmamasıdır. Uzman olmayan kişilerce yapılan ilaç uygulamaları hiç arzu edilmeyen olumsuz tıbbi durumların ortaya çıkmasına ve var olan panik bozukluğun tedavisinin gecikmesine sebep olabilir.

    Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir: İlaç tedavisi sonrasında bazen geçici olarak uykusuzluk, çabuk sinirlenme, yerinde duramama gibi yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler birkaç gün ile 2 hafta arasında sürebilir. Bu yan etkiler nedeniyle ilaç tedavisi hekime görünmeden kesilmemelidir. Hekime başvurduğunuzda gerekli bilgilendirme ve ilaç tedavisi düzenlemesi yapılacaktır.

    Tedavi başlandıktan sonra hasta kendini iyi hissettiğini düşünüp kendisi tedavisini sonlandırmamalıdır. Zamanından önce sonlandırılan tedavi hastalığın hızlı bir şekilde tekrar ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle psikiyatristle tedavi üzerine düzenli işbirliğinin devam ettirilmesi hastalığın kontrolü ve sonlanması için çok büyük önem arz etmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow