hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tenya Nedir, Neden Olur? Tenya Nasıl Dökülür, Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Tenya Nedir, Neden Olur Tenya Nasıl Dökülür, Tedavisi Nasıl Yapılır
    expand

    Tenya; boşaltım ve sindirim sistemini etkileyen parazit çeşididir. Az ya da çiğ pişmiş et tüketmek, kötü hijyen şartları ve kirli su içmekten ötürü bulaşır. Tedavisi çok basit olan tenyalar, genelde hiçbir semptoma neden olmaz. Fakat bazı kişilerde; aşırı, ishal, karın ağrısı, bulantı, aşırı kilo kaybı gibi rahatsız eden belirli bulgulara sebep olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kimi zaman 30 seneye kadar yaşayan ve 25 metreye dek uzayan tenyalardan ilaç tedavisi ya da doğal yollar ile kurtulmak kesindir. Dünya çapında birçok tenya çeşidi vardır. Ülkemizde ise en fazla sığır tenyası görülür. 

    Tenya Nedir?

    Tenyalar; Tapeworm bağırsak parazitlerinin sebep olduğu bir tür enfeksiyondur. Tenyalar; yaşayabilmek için başka bir canlıya gereksinim duyar. Tek başına yaşayamayan bu parazit türleri; hayatlarını insan ya da hayvan bağırsaklarında sürdürürler. 6 değişik çeşidi bulunan tenyaların, bilhassa üç çeşidi yaygındır. 

    Tenya Neden Olur? 

    Tenyaların en fazla bulunduğu yerler; çiğ veya az pişmiş etlerdir. Bunların yenmesi sonucunda tenyalar vücuda bulaşırlar. Gıdaların çeşidine bağlı şekilde tenyalar da farklılık gösterir. Domuzlardan bulaşmış olan tenyalar; Taenia Solium, sığırlardan bulaşmış olan tenyalar; Tenia Saginata ve balıklardan bulaşmış olan tenyalar ise; Diphyllobothrium Latum şeklinde isimlendirilir. Tenyalar; Segment isimli boğumlardan oluşur. Boğumların her birisinde yumurta üretiimi vardır. Dünya çapında oluşma olasılığı mümkün olan ve hatta sıradan sayılan bir sağlık sorundur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tenya Nasıl Dökülür?

    Tenyalar, oldukça kolay bir biçimde tedavisi yapılan enfeksiyonların başında gelir. Bu tedavi, yeniden enfeksiyon oluşumunu önlemek adına verilir. Tenya tedavisi iki biçimde yapılır. Bunlar;

    - İlaç tedavisi,

     - 6 hafta boyunca uygulanacak hijyen takvimi şeklindedir.

    İlaç tedavisi için kullanılan ilaçların evdeki herkesin kullanması gerektiği belirtilir. Aile arasında bulaşma riski oldukça yüksek olan bu enfeksiyon genel şekilde ailedeki herkesin kontrol altına alınması adına ilaçların bütün aile bireyleri açısından kullanılması önerilir. 

    Tenya Nedir, Neden Olur Tenya Nasıl Dökülür, Tedavisi Nasıl Yapılır

    Tenya Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Tenyaların tedavisi adına genellikle ilaç tedavisi tercih edilir. Bunun yanı sıra bitkisel metotlarda vardır. Ancak kesin çözüm adına alanında uzman bir hekime başvurmak gerekir. Pek çok kişide tenya tedavisi çok kısa sürmekte ve birkaç doz ilaçla atlatılmaktadır. İlerleyen vakalar için cerrahi müdahale gerekebilir. Tenya kurdu için önerilebilecek bitkisel tedaviler ise; 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Zerdeçal: Oldukça yararlı bitkiler içerisine yer alan zerdeçal; bağırsaklarda yer alan tenyaların atılımı için yardımcı bitkilerden birisidir. Parazitlerin hastalanmasını sağlayan zerdeçal; yumurtaları öldürüp, vücuttan atılmasını kolay hale getirir. Ancak zerdeçal dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Gereğinden fazla kullanıldığı zaman bazı sağlık problemlerine neden olabilir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken zerdeçal oranı en fazla 2 gramdır. 

     - Soğan ve Sarımsak: Sarımsak, içermiş olduğu sülfürik maddeler ile parazitlerin ortadan kaybolmasını sağlar. Sarımsakla benzer özellikleri bulunan soğan, oldukça kuvvetli bir antioksidandır. Bağırsakların hızlı bir şekilde temizlenmesine destek olan soğan, bu sayede parazitlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Genel olarak yemekler ile tüketilen sarımsak, haftada 2 defa tüketildiği zaman parazitleri ortadan kaldıracaktır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     - Pelin Otu: Hem boşaltım sistemindeki hem de bağırsaklardaki yerleşen tenyaların azalmasına destek olur. Kaynatılıp, suyu tüketilen bu bitki çok kuvvetli bir anti-parazitiktir. 

     - Hindistan Cevizi: Zengin besin maddeleri ve içermiş olduğu orik asit ile bağırsaklardaki parazitlerin bozulmasına ve vücuttan atılmasına destek olur. Sütü, meyvesi veya yağı tüketilebilecek Hindistan cevizi, tenyaların düşmanıdır.

     - Kabak Çekirdeği: Laksatif etkisiyle müshil özelliğini gösteren ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olan kabak çekirdeği; tenyaların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Kabak çekirdekleri, hiçbir işlem olmada tüketilebilir. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow