hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Saklıkent Kanyonu Nerede, Nasıl Gidilir? Saklıkent Kanyonu Oluşumu Ve Özellikleri...

    Saklıkent Kanyonu Nerede, Nasıl Gidilir Saklıkent Kanyonu Oluşumu Ve Özellikleri...
    expand

    Yeşilin ile mavinin büyük bir aşkla buluştuğu doğal zenginlikler, zaman geçirmekten keyif alınan mekanlar arasında yer almaktadır. Seyahat programlarında yayla, göl, kanyon ve orman gibi doğal ortamlar insanlar için son derece önemli huzurlu zaman dilimleri oluşturur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle doğa tutkunları tarafından bu tip yerlerde bulunan yürüyüş parkurları ve farklı sportif aktiviteler çok fazla araştırılmaktadır. Türkiye'nin batı kesiminde bulunmakta olan Saklıkent Kanyonu da bunlardan birisi olarak öne çıkmaktadır.

    Saklıkent Kanyonu Nerede?

    Nefes kesen masalsı güzellikleri bir arada kendi içinde barındırmakta olan Saklıkent Kanyonu, Muğla’nın Fethiye ve Antalya’nın Kaş ilçelerinde ziyaretçilerine merhaba demektedir. Saklıkent Kanyonu içerisinde Saklıkent Kanyonu bulunmaktadır. Tam olarak Fethiye’ ilçesinin Foça Mahallesinde yer almaktadır. Antalya merkez ilçesine 200 km uzaklıkta bulunan bu muhteşem kanyon, Fethiye’ye yalnızca 46 km mesafede bulunmaktadır.

    Saklıkent Kanyonu'na Nasıl Gidilir?

    Saklıkent Kanyonu konum olarak Fethiye ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Türkiye’nin çok çeşitli yerlerinden otobüs ile kanyona ulaşım sağlanması mümkün olmaktadır. Havayolu ile ulaşımın tercih edilmesi durumunda Muğla Dalaman Havalimanı üzerinden kanyonun bulunduğu ilçeye kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir.

    Fethiye’den Kanyona ulaşmak için ise otogardan kalkan Fethiye- Saklıkent minibüslerinden faydalanılabilir. 1 saatlik yolculuk sonrasında kanyona ulaşılabilmektedir. Fethiye ve çevre illerden turizm acentelerinin düzenlemekte olduğu günübirlik turlara katılım sağlanarak da bölgeyi ve güzelliklerini keşfetmek mümkün olmaktadır.

    Bölgeye şahsi aracı ile ulaşmak isteyenler, Kayadibi köyü yakınlarında bulunmakta olan Saklıkent Kanyonu'na telefonlarında bulunan navigasyon cihazı yardımıyla kolaylıkla ulaşabilme imkanına sahiptir. Fethiye ilçesi ile Saklıkent Kanyonu arasında 46 km mesafe bulunmaktadır. Kaş ile Saklıkent Kanyonu arasındaki mesafe ise 63 km kadardır.

    Saklıkent Kanyonu Oluşumu ve Özellikleri

    Saklıkent Kanyonu, Esen Çayı’nın kolu durumunda olan Karaçay tarafından oluşturulmuş olan bir yapıdır. Kalkerli yapıya sahip olan araziden meydana gelen kanyon suyun kolaylıkla aşındırabileceği bir yapıya sahiptir. Bu arazi üzerinde fay çatlakları vesilesiyle derin ve sarp bir yapıya sahip olan kanyon oluşmuştur.

    Kanyon içerisinde yükselen taş duvarlar güneş ışınlarını keser. Sahip olduğu ihtişamlı yüksekliği ile güneş ışınlarını kesen taş duvarlar tam anlamıyla bir doğa harikası oluşturmaktadır. Saklıkent kanyonun tam ortasından bir akarsu geçmektedir. Şu ana kadar keşfedilmiş olan 16 adet mağarayı içerisinde barındıran kanyonda 3000 yıl öncesinde insanların yaşadığı bilinmektedir.

    Kanyon'un uzunluğu 16 km'dir. Denizden 1000-1100 m yükseklikte bir konumda bulunmaktadır. İhtişamlı bir duruş ortaya koyan taş duvarların yüksekliği ise 200 ila 600 m arasında değişkenlik göstermektedir. Kayalar arasında bulunan uzaklık ise bazı alanlarda 2 metreye ulaşmaktadır.

    Kanyonun giriş bölümünde kükürtlü su kaynağı bulunmaktadır. Bu kısımda kaplıca yer almaktadır. Bu kaplıcanın suları cilt hastalıklarına iyi gelen bir etkiye sahiptir. Kanyon içerisinde dinlenme alanları ve kafeteryalar bulunmaktadır. Toplamda 18 km uzunluğuna sahip olan kanyon, profesyonel kişiler haricinde yürünmesi mümkün olmayan bir ortam barındırır.

    Saklıkent Kanyonu Nedir?

    Saklıkent Milli Parkı içerisinde yer alan Saklıkent Kanyonu, debisi yüksek olan su ile dolu durumdadır. Bundan dolayı suyun içine girilmesi son derece tehlikeli olduğu için suya girilmez. Kanyona giriş bölümünde ve geçiş için dik yamaçlara asılı durumdaki demir çubuklar kullanılarak elde edilmiş olan 200 m uzunluğa sahip tahta köprü kullanılmaktadır. Köprü bitiminde ise karstik kaynaklar ziyaretçilerin karşına çıkmaktadır.

    Bu alan yaz aylarında insanlar tarafından daha çok piknik amaçlı olarak kullanılır. Yıllık 180 ile 200 bin arasında yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Saklıkent Kanyonu, 1996 tarihinde resmi gazetede yayınlanan bir karar ile koruma altına alınmış durumdadır. Bölge içerisinde Maki, Karaçam, Kızılçam ve Sedir gibi çeşitliliğe sahip olan ağaçlar türleri görülebilir.

    Saklıkent Kanyonu Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

    Saklıkent Kanyonu giriş için ücret ödenmesi gereken saklı yeryüzü cennetleri arasında yerini almaktadır. Saklıkent Kanyonuna girişleri için yetişkin ziyaretçilerden 9 TL giriş ücreti alınmaktadır. Öğrenci olan ziyaretçilerden ise 4,5 TL giriş ücreti alınmaktadır. Müze kart ile Saklı Kanyon'a girişlerde geçerli değildir. Hazırlıksız olarak bölgeye gelen ziyaretçiler için lastik ayakkabı satın alma yahut kiralama gibi olanaklar bulunabilmektedir.

    Saklıkent Kanyonu ziyaretleri belli saatlerde yapılabilmektedir. Bu doğrultuda haftanın her günü ziyarete açık durumda olan Saklıkent Kanyonu sabah 09.00 ile akşam 19.30 saatleri arasında ziyaretçi girişlerine açık durumda olmaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow