Baharın gelmesiyle birlikte alerjik hastalıkların daha fazla görüldüğünü belirten Göğüs Hastalıkları ve Alerjik Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk, “Türkiye’de her 4 kişiden 1’inde alerjik hastalık bulunmaktadır. Toplumun yaklaşık yüzde 20 ila 40’ı alerjik nezleye sahiptir. Saman nezlesi olan kişilerin yüzde 30 ila 50’sinde astım hastalığı görülmektedir. Alerjik nezle düzenli tedavi edilmezse, kronik astıma dönebilir. Sık olarak orta kulak iltihabı ile kronik sinüzit yapabilir” dedi.
foto galeriye gitMevsim geçişlerinde ateşlenen çocuklara dikkat
haberin devamını okuAnne adaylarında görülen obezite, doğacak bebeklerinde alerji görme olasılığını yükseltiyor. Bu nedenle hamileliğe başlangıç kilosu ve hamilelikte alınan kiloların önemini vurgulayan Besin Alerjisi Derneği Üyesi ve Alerji Diyetisyeni Ecem Tuğba Özkan hamilelikteki kilo kontrolünün, bebeklerde oluşabilecek alerjileri önleyebileceğini söylüyor.
haberin devamını okuYapılan araştırmalar, 7-9 yaş arası çocuklarda görülen alerjik hastalıkların sıklığının, bebeklikten itibaren evcil hayvan sayısının artmasıyla orantılı bir şekilde azaldığını ortaya koyuyor. Evcil hayvan beslemek isteyen ailelerin çocukları 1 yaşına gelmeden, kedi veya köpek beslemeye başlamaları gerektiğine dikkat çeken Alerji, Astım Derneği Başkanı Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, erken yaşta evcil hayvan beslemenin hem çocuğun hayvanlara karşı alerji gelişme olasılığını hem de ilerde astım, alerjik nezle gibi hastalıkların gelişme riskini azalttığını söyledi.
haberin devamını okuAstımlı çocukların yaklaşık yarısında 7 veya 15 yaş civarında hastalık belirtileri hafifliyor veya tamamen kayboluyor. Ancak bunu alerjik bünyenin tamamen normale dönmesi olarak düşünmemek gerekiyor çünkü ileri yaşlarda belirtilerin ortaya çıkma riski her zaman var. Çocukta kuru öksürük, nefes darlığı, göğüste tıkanıklık hissi, hırıltı, hışıltı, soluk alıp verirken ıslık sesi varsa, astımdan bahsediliyor. Peki çocuklarda astım ile ilgili ailelerin bilmesi gerekenler nelerdir? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Soysal, Posta Gazetesi'nden Özgür Gökmen Çelenk'e anlattı.
haberin devamını okuÇocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, çocuklardaki hışıltı atağının saptanarak uygun şekilde tedavi edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
haberin devamını okuTürkiye de her 10 çocuğun birinde astım olduğunu hatırlatan Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, astım hastalığının kronik bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Sarıçoban, enfeksiyonun astım hastalığının başlamasına ve atak geçirilmesine neden olduğuna dikkat çekti.
haberin devamını okuBahar aylarında sıkça görülen saman nezlesi koronavirüs açısından risk teşkil ediyor. Alerjik Hastalıklar ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk, "Saman nezlesi olan kişilerde burun kaşınması, tıkanması, göz sulanması ve kaşıntısı nedeniyle ellerini burnuna götürme ihtiyaçları artar, maskeleri sık çıkartıp burun temizleme ihtiyacına bağlı olarak koronavirüs hastalığı daha fazla görülebilir" dedi. Prof. Dr. Öztürk, bu kişiler için önemli tavsiyelerde bulundu.
haberin devamını okuAtopik egzamanın bebeklerde de çok sık görüldüğüne dikkat çeken Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, ailelere uyarılarda bulundu. Nacaroğlu, “Pamuklu ve yumuşak dokulu giysiler tercih edilmelidir. Atopik dermatitin alevlenmesine neden olan besin ve solunum yolu alerjenleri belirlenmeli, bu faktörlerle temastan kaçınılmalıdır” dedi.
haberin devamını okuGenetik yatkınlığı olan (atopik) kişilerde, alerjen olarak adlandırılan maddelerin vücuda girerek bağışıklık sistemini uyarması ve abartılı bir yanıt oluşturması sonucunda ortaya çıkan alerjik hastalıkların ülkemizde görülme sıklığı giderek artıyor.
haberin devamını okuPandemi süresi boyunca dikkat edilmesi gereken ‘Maske, mesafe ve el temizliği’ herkesin hayatının önemli bir parçası oldu. Ancak solumum yolu hastalıklarını yaşayan kişilerin özellikle maske konusunda dikkat etmesi gerekenler, kendilerini koruma altına alırken göstermeleri gereken hassasiyetler mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Doç Dr. Cüneyt Saltürk Koah hastalarının pandemi boyunca dikkat etmeleri gereken konularda bilgiler verdi.
haberin devamını okuProf. Dr. Bülent Enis Şekerel, egzama olarak bilinen atopik dermatitin, ilerleyen yaşlarda astım ve alerjik rinit gibi diğer alerjik hastalıkların gelişiminin habercisi olabileceğini belirtildi.
haberin devamını okuÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Dr. Meltem Yiğit, çocuklarda görülen alerji olaylarının temelinde ailesel yatkınlığın yer aldığını söyledi. Alerjik bünye yatkınlığının çevresel faktörlerden de çok etkilendiğini belirten Uzm. Dr. Yiğit, alerji nedenlerinin mutlaka araştırılıp bulunması gerektiğini kaydetti.
haberin devamını okuHer geçen gün sıklığı artan alerji türlerinden biri de besin alerjisi. Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, günümüzde her 17 bebekten 1’inde besin alerjisi görüldüğünü belirtti.
haberin devamını okuNefes darlığı, göğüste tıkanma hissi, hışıltı, hırıltı ve geceleri sabaha karşı uykudan uyandıran, eforla ve keskin kokular ile artan kuru öksürüğünüz varsa “Astım” hastası olabilirsiniz. Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Sakine Işık konu hakkında önemli bilgiler verdi.
haberin devamını okuAstımın dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülüyor. Covid-19 hasta verilerine dayanan çalışmalara göre orta ve ağır astım grubunda olan hastalar için bu enfeksiyonun daha ağır geçebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü kutlanan Dünya Astım Günü vesilesiyle astım hastalarına koronavirüsten korunmanın yollarını anlattı.
haberin devamını okuGöğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Zeliha Arslan Ulukan alerjik reaksiyonlara yol açan tetikleyicilerin arasında polenlerden sonra ikinci sırada ev tozu akarları yer aldığını belirterek "Yünlü kumaşlar, halı ve kilimler, yastık, yorgan, perde, havlularda yer alan akarlar solunum yolu ile vücuda girerek alerjik reaksiyonlara yol açıyor" dedi.
haberin devamını okuAlerjik hastalıkların her geçen gün artığına dikkat çeken Uzm. Dr. Salih Aydın, “Sezaryen doğum, gereksiz kullanılan antibiyotiklerin vücudun doğal florasını bozması, sigara dumanına maruz kalma, kapalı ve yetersiz havalandırılmış ortamlarda yaşamanın da alerjik hastalıkların görülme olasılığını artırmaktadır.” dedi.
haberin devamını okuHer 100 çocuktan 15’inde görülebilen astım hastalığı ile ilgili bilgiler veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Reyhan Şahin, tedavi edilmeyen astımın solunum yetmezliğine dönüşebileceğini söyledi.
haberin devamını okuÇocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Sakine Işık, gece uyandıran kuru öksürüğün dikkate alınması gerektiğini söyledi.
haberin devamını okuHer besinin alerjiye neden olabileceği uyarısında bulunan Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, "Son yıllarda çocuklarda besin alerjisi görülme sıklığı arttı. Vücutta bağışıklık sisteminin besin proteinini 'tehlikeli' olarak algılaması ve tepki vermesi sonucu oluşan besin alerjilerinin tedavisinde reaksiyona neden olan alerjenden uzak durulmalı" dedi.
haberin devamını okuProf. Dr. Emel Bülbül Başkan, dünyada her 5 çocuktan birinin egzamayla mücadele ettiğini belirterek, sorunun anne veya babanın birinde olmasının çocukta görülme riskini 2-3 kat, ikisinde birden olmasının ise 3-5 kat artırdığını bildirdi.
haberin devamını okuGöğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aziz Uluışık, yazın sık rastlanan besin alerjisinin genelde deride kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık, kusma ve karında kramp gibi sık bilinen belirtilerinin yanı sıra, baş ağrısı ve migren krizi gibi belirtilerle de ortaya çıkabileceğini söyledi.
haberin devamını okuEgzamada deri bütünlüğünün bozulması, alerjenlerin deri yoluyla vücuda girmesine neden olur. Bu da vücutta alerjik yanıtı artıran hücreleri çoğaltarak diğer alerjik hastalıkları başlatır. Egzama ile başlayan bu durum; besin alerjisi, astım ve alerjik rinit gelişmesine neden olabilir. Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Şule Çağlayan Sözmen önemli bilgiler paylaştı.
haberin devamını oku