Üreme dönemindeki kadınların %10 ile 17’sinde, kısırlık tedavisi gören kadınların ise %50’sinde görülen endometriozis, rahim içi zarının rahim dışında vücudun herhangi bir yerinde oluşmasıyla ortaya çıkıyor. Sebebi henüz tam olarak bilinmeyen endometriozis, tedavi edilmediği durumlarda kısırlığın en önemli sebebini oluşturuyor. Şiddetli adet ağrıları, cinsel ilişki sırasında oluşan ağrılar, korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalamamayla kendini belli eden endometriozis, alanında uzmanlaşmış hekimler ve multidisipliner anlayışla kişiye özel yöntemlerle tedavi edilebiliyor.
haberin devamını okuKronik pelvik ağrı sendromunun kadınların iş hayatının yanı sıra cinsel hayatını da olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan Comba, “Bazı hastalar cinsel ilişki sırasında, idrar yaparken ve uzun süre oturduklarında şiddetli ağrılar yaşayabilir” dedi.
haberin devamını okuKalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Sinem Yiğit Uğur karın ağrısı, vajinal bölge ve kasık bölgesinde varisler, pelvik konjesyon sendromu hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
haberin devamını okuKasık, mideyle baldırın arasında bacakların başladığı yerde yer alır. Kasıklar bacakların hareket etmesini sağlar. Stres, aşırı yorgunluk ve hareketsiz yaşam gibi bazı sıkıntılara bağlı olarak sap ve sol kasıkta zaman zaman ağrı gözlemlenebilir.
haberin devamını okuEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Turhan, enfekte kenenin insanları ısırması ile ortaya çıkan bakteriyel bir enfeksiyon hastalığı olan Lyme’a yönelik bilgi verdi. Prof. Dr. Turhan, “Pek çok hastalıkla karıştırıldığı için teşhisi zordur. Türkiye’de muzdarip 7 ila 10 milyon kişi bulunduğu tahmin ediliyor. Dünya üzerinde 350 civarı hastalığı taklit edebilen Lyme hastalığı taşıyan kişileri teşhis etme konusunda zorluyor” dedi.
haberin devamını okuZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi'nde kadınların Endometriozis farkındalık etkinliği düzenlendi. Hastalığın tanısının zor konulabildiğini; başka hastalıklarla karıştırılabildiğine dikkat çeken uzmanlar, hem toplumsal alanın korunması hem de doğurganlığın korunması açısından düzenli olarak muayene olmaları konusunda öneride bulundu.
haberin devamını okuKadın hastalıklarında erken dönemde teşhis yaşam kalitesi ve süresi bakımından önem taşımaktadır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer konu hakkında önemli bilgiler verdi.
haberin devamını okuYapılan bilimsel çalışmalar, erkeklerin %50'sinin hayatları boyunca en az bir defa prostat iltihabına(Prostatit) yakalandıklarını ortaya koymuştur.
haberin devamını okuKadınların genellikle karında meydana gelen şişlikleri kilo aldığını düşünerek ihmal ettiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, bu şişliğin miyom kaynaklı olabileceğini söyledi.
haberin devamını okuKadınların genellikle karında meydana gelen şişlikleri kilo aldığını düşünerek ihmal ettiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, bu şişliğin miyom kaynaklı olabileceğini söyledi.
haberin devamını okuHer 10 kadından birini etkileyecek kadar yaygın olan kronik pelvik ağrının kaynağını ve nedenini anlayabilmek için hastanın semptomlarına en uygun teşhis testleri kullanılmasının ve güncel gelişmeleri takip ederek planlanan tedavilerin uygulanacağını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, “Pelvik ağrı her 10 kadından 1’inde görülmesine karşın yeterince tanınmıyor. Amacımız, ağrıyla bozulan hayat kalitesini ağrısız döneme yeniden getirebilmek” diye konuştu.
haberin devamını okuKadın Hastalıkları ve Doğum Prof. Dr. Ercan Baştu, endometriozis ve adenomyozis hastalıkları arasındaki farkları ve adenomyozis hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
haberin devamını okuKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meral Sönmezer konu hakkında önemli bilgiler verdi.
haberin devamını okuÇikolata kistinde ilaç tedavisi kısıtlı sonuçlar vermektedir. Özellikle çikolata kisti nedeniyle şiddetli ağrıları olan kadınların ağrılarının dinmesi ve adet düzeni için ilaç tedavisi uygulanabilir.
haberin devamını okuGlütensiz diyetin kişilerde protein, diyet posası, vitamin ve mineraller gibi bazı besin ögesi eksikliklerine neden olabileceğine dikkati çeken Uzman Diyetisyen Sedef Aksu, “Glütensiz besinlerin yağ içeriği yüksek olduğundan, kardiyovasküler risk faktörleri açısından da dikkatli olunması gerekir. Glütensiz diyetlerde sık görülen besin ögesi yetersizliklerini önlemek için glüten içermeyen ve besin ögeleri açısından zengin alternatif tahılların tüketilmesinin yanı sıra, posa ve birçok besin ögesinden zengin sebze, meyve ve kurubaklagil tüketimine de önem gösterilmelidir” dedi.
haberin devamını okuKadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Prof. Dr. Murat Naki, kronik pelvik ağrının olası nedenlerini sizler için anlattı.
haberin devamını okuKadınlarda miyom belirtileri ve nedenlerini açıklayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Aydın Köşüş, miyom tanısının hangi yöntemlerle konulacağı hakkında bilgi verdi.
haberin devamını okuKadınlarda ilerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı artan rahim sarkması, 50 yaş üzeri kadınların yaklaşık yarısında ortaya çıkıyor. Hayat boyu görülme oranı ise % 30-50 oranında değişiyor. Rahim ve idrar torbası sarkması nedeniyle kadınların % 11’i ise cerrahi geçirme riskiyle karşı karşıya kalıyor. Kadınlar bu sorun nedeniyle hem fiziksel hem de psikolojik olarak olumsuz etkileniyor, kendilerini sosyal hayattan soyutlayabiliyor. Doç. Dr. Semih Zeki Uludağ, rahim sarkmasıyla ilgili bilgi verdi.
haberin devamını okuGöbek altından leğen kemiğine dek uzanan bölgede hissedilen pelvik ağrıların sebeplerini anlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emine Zeynep Yılmaz, fiziksel tacize uğrama, depresyon ve uyku bozukluklarının pelvik ağrı sebebi olabileceğini söyledi.
haberin devamını okuPelvik Konjesyon Sendromu (PKS), sıklıkla doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen, karnın alt kısmında ve kasıklarda bulunan toplardamarlardaki genişlemeler, akım bozuklukları ile seyreden bir hastalık. Toplumda oldukça sık karşılaşılan ve fark edilmesi güç olan bu hastalık ile ilgili Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Cem Arıtürk 5 önemli bilgi paylaştı.
haberin devamını okuİlk çocuğunu kucağına aldıktan 8 yıl sonra ikinci kez anne olmak isteyen Özlem Sucu, doğal yollarla hamile kalamayınca farklı tedaviler araştırmaya başladı.
videoyu izleKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Önder Koç, kadın hastalıklarında kapalı cerrahi uygulamaları hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için anlattı.
haberin devamını okuÇikolata kistlerinin tekrarlama riskinin yüzde 20 ile 40 arasında değişmekte olduğunu belirten Prof. Dr. Polat Dursun, çikolata kistlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
haberin devamını okuBağırsak hastalıkları, teşhisi, tedavisi ve evde bakımıyla ilgili hastaların bilmesi gereken her şeyi Huzurlu Bağırsak kitabında anlatan Kolorektal Cerrahi ve Proktoloji (bağırsak ve makat hastalıkları) alanında görev yapan Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, bağırsak ve makat hastalıklarında biofeedback uygulamasını anlattı.
haberin devamını oku