hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2020 kışı ve çifte gezegen buluşması ne anlama geliyor? 21 Aralık Jüpiter ve Satürn buluşması ne zaman, saat kaçta?

    2020 kışı ve çifte gezegen buluşması ne anlama geliyor 21 Aralık Jüpiter ve Satürn buluşması ne zaman, saat kaçta
    expand

    Google 21 Aralık Kış ekinoksunu ve satürn ve jupiter buluşmasını doodle yaptı. Google'ın yaptığı doodle'a tıklayanlar 2020 kışı ve çifte gezegen buluşmasının anlamını araştırmaya başladı. Peki, 2020 kışı ve çifte gezegen buluşması ne anlama geliyor? 21 Aralık Jüpiter ve Satürn buluşması ne zaman, saat kaçta?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    21 Aralık 2020 tarihi iki önemli gelişmeye şahitlik edecek. Kuzey Yarımküre'de 21 Aralık genellikle yılın en kısa günüdür ve bazen kışın ilk günü olarak kabul edilir. Öte yandan Jupiter ve Satürn, yüz yıllardır olmadığı kadar yakın bir mesafede olacaklar. Peki, bunlar ne anlama geliyor? Kış ekinoksu ve 21 Aralık en uzun gece anlamı nedir? Tüm detaylar haberimizde..

    KIŞ EKİNOKSU NEDİR?

    Kuzey Yarımkürede, 21 Aralık'ta en uzun gece yaşanır. 23 Aralık itibariyle geceler kısalır, gündüzler ise uzar. Türkiye'de 21 Aralık'ta, ülkenin Kuzey'indeki Sinop'ta 15 saat 6 dakikayla en uzun gece olacak. En kısa gece ise 14 saat ile Hatay'da yaşanacak. 21 Aralık'ta Güney Yarıkürede yaz, Kuzey Yarımkürede de kış mevsimi başlangıcı olarak bilinir. Kuzey Yarım Kürede, güneş ışınları Yengeç Dönecesi'ne 43 derece 06'lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gece, en kısa gündüz yaşanır. Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar.

    2020 kışı ve çifte gezegen buluşması ne anlama geliyor 21 Aralık Jüpiter ve Satürn buluşması ne zaman, saat kaçta

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÇİFTE GEZEGEN BULUŞMASI

    İstanbul'da 21 Aralık'ta güneş 08:27'de doğacak, 17:40'da ise batacak. Gece süresi 14 saat 47 dakika, gündüz süresi de 9 saat 13 dakika olacak. En kısa gecenin yaşanacağı Hatay'da gece süresi 14 saat. Gündüz süresi ise 10 saat yaşanacak.

    Gökbilimci Patrick Hartigan, "Bu iki gezegen arasındaki hizalanmalar oldukça nadirdir, yaklaşık 20 yılda bir meydana gelir, ancak bu yılki birleşim, gezegenlerin birbirlerine uzun süre sonra ilk defa bu kadar yaklaşacaklarından dolayı son derece nadir olacak. Gece gökyüzünde görülebilen bu nesneler arasında daha yakın bir hizalanma görmek için 4 Mart 1226'ya kadar geri gitmemiz gerekiyor" dedi.

    2020 KIŞI VE ÇİFTE GEZEGEN BULUŞMASI(JÜPİTER VE SATÜRN)NE DEMEK?

    “Satürn ve Jüpitern kavuşumu” olarak adlandırılan buluşma 21 Aralık gecesi yaşanacak. Jüpiter ve Satürn'ün bu yılki "büyük birleşmede" sıra dışı biçimde yakınlaşacakları; bunun, en son 16 Temmuz 1623 tarihinde yaşandığı ifade edildi. Bu görüntü en son" 1226 yılı mart ayında kaydedildi. Amerika Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA),Kuzey Yarım Küre'de en kısa günün yaşanacağı 21 Aralık'ta, iki gezegenin buluşmasının çıplak gözle izlenebileceğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    21 Aralık 2020 tarihinde gerçekleşecek kavuşumda iki gezegen arasındaki açı farkı 0,1 derece olacak.  Gökbilimciler tarafından yapılan hesaplamalara göre 21 Aralık 2020 tarihinde oluşacak 0,1 derecelik yakınlaşmaya benzer bir kavuşum, en yakın 15 Mart 2080 tarihinde gerçekleşecek. Elbette, bu bile 21 Aralık kavuşumu kadar yakın olmayacak. Bu nedenle 21 Aralık akşamı güneybatı ufkuna bakmayı unutmamanız tavsiye ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow