AB dışişleri bakanları, "Ukrayna ve Orta Doğu" gündemiyle toplanıyor

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bakanları, Brüksel'de Ukrayna ve Orta Doğu'daki son durumu ele almak üzere bir araya geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell başkanlığında Brüksel'de düzenlenen toplantıya üye ülkelerin dışişleri bakanlarının yanı sıra Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da videokonferans yöntemiyle katılacak.
Kuleba, Ukrayna’da süregelen savaşın son durumu hakkında bakanları bilgilendirecek.
Bakanlar ardından son gelişmeler ışığında Orta Doğu'daki durumu ele alacak.
Toplantı öncesi basına açıklamalarda bulunan Borrell, Ukrayna'daki elektrik üretim kapasitesinin yüzde 70'inin zarar gördüğüne işaret ederek, yaklaşan kış mevsiminde bu durumun sivillerin hayatını zorlaştıracağını söyledi.
Borrell, "Daha fazla hava savunması ve elektrik üretim kapasitesi. Bunlar üye ülkelere yapmamız gereken iki çağrı. Elbette Ukrayna'nın diğer meselelerini de görüşeceğiz." dedi.
Toplantıda AB'nin dönem başkanlığını üstlenen Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Ukrayna ziyaretinin hemen ardından gerçekleştirdiği Rusya temaslarının da görüşüleceğini belirterek, üye ülkelerle bu durumun değerlendirmesinin yapılacağını ifade etti.
Macaristan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) "AB'yi savaş isteyen birlik olmakla suçladığını" hatırlatan Borrell, bunun "kabul edilemez" olduğunu vurguladı.
Borrell, "AB, Ukrayna'yı desteklemektedir ve BM tüzüğü temelinde bu savaşı bitirmeye istekli. AB savaşın devamı için çabalamıyor, savaşın bir tarafı değil. Bir saldırı karşısında Ukrayna'yı savunuyor." dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grok krizi kırılma noktası mı oldu? X’in zirvesinde istifa! Yaccarino'dan ‘veda', Musk'tan 'teşekkür'...
Trump’tan yeni bir şok tarife! Latin Amerika'nın en büyük ekonomisini hedef aldı
Kritik zirveden ilk görüntüler: Aliyev ve Paşinyan, Abu Dabi'de bir araya geldi
Vatikan'da kritik ziyaret! Papa 14. Leo, Zelenkiy ile görüştü
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack'tan Şam temasları: Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüştü