hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB liderleri kurtarma programı ve bütçe konusunda anlaştı

    AB liderleri kurtarma programı ve bütçe konusunda anlaştı
    expand
    KAYNAKReuters

    Avrupa Birliği (AB) liderleri beşinci güne sarkan zorlu zirvede koronavirüsten etkilenen ekonomileri için 750 milyar euro büyüklükte canlandırma planı üzerinde anlaşmaya vardılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Komisyonu'nun 27 ülke adına sermaye piyasalarından borçlanabilmesinin önünü açan bu anlaşma Avrupa için 70 yılda emsali görülmemiş bir örnek teşkil ediyor. AB zirvesinin başkanı Charles Michel, 27 liderin TSİ 06.15'teki oturumda anlaşmaya varmalarının ardından Twitter'dan "Anlaştık" açıklamasında bulundu.

    Michel, basın toplantısında "Bu anlaşma, Avrupa'nın birlikte hareket edebilen bir güç olduğuna dair somut bir sinyal gönderiyor" dedi. Yetkililer anlaşmanın AB'nin geleceğine dair şüpheleri gidermek için önemli olduğunu ifade etti.

    Üye ülkelerin uzlaşıya varması için Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte çaba gösteren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron anlaşmayı "gerçekten tarihi" olarak niteledi.

    Liderler üzerinde uzlaştıkları 750 milyar euro büyüklüğündeki kurtarma fonu ile 1.1 trilyon euro büyüklükteki
    2021-27 bütçesinin Avrupa'yı İkinci Dünya Savaşı'ndan beri gördüğü en derin resesyondan çıkarmaya yardım edeceğini umuyorlar.

    Anlaşmaya göre Avrupa Komisyonu piyasalardan 750 milyar euro borçlanacak. Bunun 390 milyar eurosunu hibe olarak, 360 milyar eurosunu ise düşük faiz oranlı kredi şeklinde üye ülkelere
    kullandıracak. Hibe tutarı müzakerelerin başlangıcında 500 milyar euro idi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zirve her biri veto hakkına sahip 27 ülke arasındaki derin görüş ayrılıklarını da açığa vurdu. Tutumlular olarak nitelenen daha varlıklı kuzey ülkeleri daha yoksul güney ülkelerine yardm
    etmede direnmesi bundan sonraki kararların daha zor alınabileceğine işaret ediyor.

    Hollanda öncülüğündeki Avusturya, İsveç, Danimarka ve Finlandiya, ekonomileri koronavirüs salgınından en yoğun hasarı gören İtalya ve İspanya Akdeniz ülkelerine yardımın hibe değil de kredi şeklinde verilmesini istiyordu.

    Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile "ılımlı" ilişkileri olduğunu söyleyerek, "Bazı uyuşmazlıklar oldu ama bunlar olacaktır" dedi.

    Bir sonraki aşamada kurtarma planının Avrupa Parlamentosu'ndan geçmesi ve tüm üye devletler tarafından
    onaylanması gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow