hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD Genelkurmay Başkanı: "Suriye'ye güvenli bölge mantıksız"

    ABD Genelkurmay Başkanı: Suriyeye güvenli bölge mantıksız
    expand

    ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriye'de güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin, "Önce böyle bir alan yaratmak için, sonra da bunu elde tutmak için mücadele vermemiz lazım" diyerek zorluğuna işaret etti. ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ise, güvenli bölge oluşturmanın ABD açısından "mantıklı" olmadığını söyleyerek, bütçeye 5 yılda getireceği 250 milyar dolar ek yüke dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ve ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, Bakanlığın 2016 yılı bütçesiyle ilgili Senato Tahsisatlar Komitesi'ndeki oturuma katıldı. Kongre üyelerinin sorularını yanıtlayan Carter, Suriye halkının bir yanda IŞİD diğer yanda Esad rejimi arasında kaldığını söyledi.

    Carter, bu noktada Suriyeli ılımlı muhalifleri kastederek kendilerinin bu iki tarafta mücadele verecek bir üçüncü güç yaratmaya çalıştıklarını dile getirdi.

    ABD: Türkiye ile anlaşmaya yaklaşılan bir durum yok

    "Güvenli alanın" zorluğuna işaret etti

    Suriye'de ve çevresinde "güvenli alanlar" kurulmasına yönelik soru üzerine Carter, bu alanların güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusunun zorluk yarattığını ifade etti. Carter, böyle bir şeye bölgedeki desteğin net olmadığına ve bunun "büyük bir muharebe misyonu" anlamı taşıdığına işaret ederek, "Önce böyle bir alan yaratmak için, sonra da bunu elde tutmak için mücadele vermemiz lazım" diye konuştu.

    Rusya, güvenli bölge oluşturulmasına karşı

    Hollande'dan Erdoğan'ın güvenli bölge önerisine destek

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Askeri açıdan uygulanabilir ama…"

    Dempsey de bunun uygulanabilirliği ve etkinliğinin bölgesel partnerlerin dahil olmasını gerektirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

    "ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Avrupa Komutanlığı ve Türk meslektaşlarımızla, bir süredir bu tür bir olasılığın planlamasını yapıyoruz. Askeri olarak bunu yapabiliriz. Ancak, bu ek maliyete yol açar. Başka yerlerdeki kaynakların tekrar konuşlandırılması gerekir. Açıkçası, gelecek 5 yılda (bütçede) bir 250 milyar dolar daha kaybetmekle yüz yüze olduğumuz bir ortamda, dünyada daha fazla şeyler yapmaktan bahsetmenin biraz 'mantıksal uyumsuzluk' yarattığına işaret etmek istiyorum. Askeri olarak uygulanabilir ama bunu yapmak çok ciddi politika kararıdır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow