hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AİHM kritik "Perinçek kararını" yarın veriyor

    AİHM kritik Perinçek kararını yarın veriyor
    expand
    KAYNAKArzu Çakır Morin / CNN TÜRK / Fransa

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını içeren ve "Perinçek Davası" olarak bilinen "İnkar Yasası" hakkında son kararını Perşembe sabahı verecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını içeren" İnkar Yasası'nı çıkaran İsviçre Hükümeti'ni protesto etmek için İsviçre'ye giderek "Soykırım emperyalistlerin uydurduğu uluslararası bir yalanıdır" diyen Doğu Perinçek hakkındaki davada son aşamaya gelindi.

    İsviçre makamlarında yargılandıktan sonra kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götüren Doğu Perinçek, AİHM'deki davayı kazanmış, İsviçre Hükümeti kararı AİHM Büyük Dairesi'ne temyiz etmişti. Büyük Daire, bu konudaki son ve belirleyici kararını Perşembe sabahı açıklayacak. Karar, AİHM kararını bekleyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın yeni bir inkar yasası getirip getirmeme konusundaki adımını da belirleyecek.

    Perinçek davasının düğümü Fransa'da

    AİHM'in 17 hakimden oluşan yüksek karar organı Büyük Daire, AİHM tarafından "düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle" iptal edilen Perinçek kararına ilişkin son hükmünü Perşembe sabahı saat 9h45'te açıklayacak. Büyük Daire'nin açıkladığı karar son ve belirleyici bir karar olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AİHM Perinçek'i haklı buldu

    Yargı süreci 2007'de başladı

    AİHM Büyük Dairesi'nin vereceği kararın tarihi 2007'ye kadar uzanıyor. İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, İsviçre'de yaptığı bir konuşmada "Ermeni soykırımı yoktur, bu emperyalistlerin bir oyunudur" deyince, hakkında dava açılmış, İsviçre yargısı 2007 yılında Perinçek'i cezalandırmıştı. Kararı AİHM'e götüren Perinçek, İsviçre yargısının "ifade özgürlüğüne aykırı bir karar aldığını" savunmuştu. Perinçek'in başvurusunu görüşen AİHM, 2013 yılında, Perinçek'e hak vererek, yargılamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesini ihlal ettiğine hüküm getirdi.

    Ancak Ermeni diyasporasının da yoğun talebi üzerine İsviçre Hükümeti kararı AİHM'in en üst karar organı Büyük Diare'ye götürdü. Büyük Daire'de 2015 Ocak ayında görülen duruşmada Ermenistan ve Fransa Hükümetleri de bu başvuruda İsviçre hükümetinin yanında müdahil olarak yer aldı. Türk Hükümeti de Perinçek'in yanında davaya müdahil oldu. Duruşmada İsviçre hükümetinin temsilcileri, "Ermeni soykırımı inkar etmek ve Ermenilerin tarihi çarpıttığını söylemek büyük bir hatadır. Bunun inkarı onların torunlarını yaralıyor" ifadesini kullandı. Perinçek ve Türkiye'nin avukatları ise, "Ermeni soykırımı iddiaları, Nazi soykırımı gibi genel bir uzlaşma içermiyor. Konunun tartışılmasını engellemek ifade özgürlüğüne aykırıdır" tezini savundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğu Perinçek AİHM'deki dava için Strasbourg'a gitti

    Fransa AİHM'i bekliyor

    Bu karar, Fransa Anayasa Mahkemesi tarafından 2011'de reddedilen İnkar Yasası'nın yeniden getirilip getirilmeyeceği konusunda belirleyici olacak. Seçilmeden önce Ermeni diyasporasına Anayasa Konseyi tarafından reddedilen inkar yasasını yeniden çıkaracağı sözü veren Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da AİHM'in vereceği kararı bekliyor.

    AİHM Doğu Perinçek kararını yeniden inceleyecek

    Öte yandan, eğer Büyük Daire Perinçek hakkındaki kararı iptal ederse bu karar Fransa'da daha önce Yahudi soykırımı için çıkarılan yasaları da etkileyebilecek yeni bir hukuk tartışmasını da başlatabilecek. Davaya İsviçre Hükümeti'nin yanında katılan Fransız makamları, Büyük Daire'nin "Ermeni ve Nazi soykırımı" tanımlarını birbirinden ayırıp ayırmayacağını da dikkatle izliyor. Eğer Büyük Daire de AİHM yönünde karar belirtirse, Fransa'daki inkar yasası çalışmaları son bulacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnkar Yasası çıkarılırken, yasaya sert muhalefet eden Eski senatör ve Adalet Bakanı, Anayasa uzmanı Robert Badinter, Fransa'daki inkar yasası girişimleri konusunda milletvekilerini uyarmış, bu yasanın ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu ve AİHM'den dönerse bunun Nazi soykırımını inkar edenleri cezalandıran yasaları da tehlikeye sokacağını söylemişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow