hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akıncı: Adamızın bölünme olasılığına karşı sessiz kalamazdım

    Akıncı: Adamızın bölünme olasılığına karşı sessiz kalamazdım
    expand
    KAYNAKSefa KARAHASAN / LEFKOŞA / DHA

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Guterres belgesini kabul ettiğini açıklamasıyla ilgili kendisine yöneltilen eleştirilere, "Uzun sürecek bir durgunluk ve gerginlik dönemine doğru hızla yol alınırken ve bu gidişle adamızın kalıcı olarak bölünme olasılığı daha da büyürken, sessiz kalamazdım" diyerek cevap verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mustafa Akıncı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "30 Nisan tarihinde yaptığım çağrı üzerine yoğun bir tartışma yaşanmaktadır. 30 Nisan konuşmamda Rum tarafını Guterres Çerçevesi'ni sulandırmadan ve kendi yorumlarıyla çarpıtmadan olduğu gibi kabul etmeye davet etmiştim. Bu çerçeve, 30 Haziran 2017 tarihinde BM tarafından Crans Montana'da taraflara sunulan metindir" dedi.Rum tarafından gelen yanıtlara da tepki gösteren Akıncı, "Rum tarafı bu konudaki samimi çağrıma olumlu yanıt vereceğine, iki gündür 4 Temmuz tarihli, olmayan bir belgeden söz etmeyi tercih etmektedir. Ne yazık ki bu tutum, Guterres Çerçevesi'ni sulandırmaya, çarpıtmaya devam edeceklerini göstermektedir ve bu, maalesef çözüme yardımcı bir yaklaşım değildir" dedi.

    'Kıbrıs'ta çözüme ulaşmak hala mümkün'

    Amacının karşılıklı suçlamalarla toplumları meşgul etmek olmadığını kaydeden Akıncı, "Uzun sürecek bir durgunluk ve gerginlik dönemine doğru hızla yol alınırken ve bu gidişle adamızın kalıcı olarak bölünme olasılığı daha da büyürken, sessiz kalamazdım. Bu çabanın tarihi bir sorumluluğu yerine getirme uğraşısı olduğunu bir kez daha anımsatmak isterim" dedi.

    Ucu açık süreç olmaz

    Akıncı, BM Genel Sekreterliği'nin, geçici bir temsilci görevlendirmesini de desteklediklerini kaydetti. KKTC Lideri şöyle devam etti:"BM'nin bu önerisine itirazımız olmadığını; ancak bunun eskiden olduğu gibi aynı minval üzere yürütülecek sonu gelmez bir müzakerenin kabulü anlamını taşımayacağını; Kıbrıs Türk tarafı olarak sonuç odaklı olmayan, ucu açık bir sürecin parçası olmayacağımızı defalarca açıkladığımızı, bundan sonraki sürecin stratejik paket çerçevesinde ve takvimli bir süreç olabileceğini her vesilesiyle vurguladığımızı da anımsatarak bu atamaya bu çerçevede itirazımız olmadığını Kıbrıs'taki BM yetkilisine bildirmiş bulunmaktayız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gutteres Belgesi'nde neler var?

    Akıncı’nın Rum lidere yaptığı çağrıdaki Guterres belgesi, geçen yıl İsviçre’nin Crans Montana kasabasında yapılan ancak başarısızlıkla sonuçlanan Kıbrıs müzakerelerinde masaya gelmişti.

    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından 30 Haziran 2017’de sunulan çerçevedeki en önemli madde, Türkiye’nin adadaki etkin ve fiili garantisinin sona erdirilmesini, Kıbrıs’taki Türk askerinin 650 ile sınırlandırılmasını, yerine uluslararası bir güç konuşlandırılmasını öngörüyordu.

    Akıncı Rum lidere tepki göstermişti 

    Akıncı 11 ay önce başarısızlıkla sonuçlanan müzakereleri değerlendirirken Rumların tavrına atıfta bulunarak, “Bizim neslin federasyon yapamayacağı artık belli olmuştur” ifadesini kullanmıştı. 

    Akıncı son olarak geçen ay Rum lider Nikos Anastasiadis’le bir akşam yemeğinde bir araya gelmiş, yemekten sonra yaptığı açıklamada Rum liderin tavrında bir değişiklik görmediğini, geleceğe dair yeni bir umut doğmadığını söylemişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BM'den adım

    Gelişmelerin ardından Birleşmiş Milletler'den de bir adım geldi..

    Genel sekreter Antonio Guterres, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın çerçeve anlaşmasını kabul ettiğini açıklamasının ardından eski Birleşmiş Milletler yetkilisi ABD'li Jane Hall Lute'yi Lefkoşa-Ankara-Atina üçgeninde temaslarda bulunmak üzere geçici süreliğine kıbrıs özel danışmanlığına atadı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow