Almanya'nın Grönland 'nöbeti' kısa sürdü: İki günde valizler toplandı, en hızlı şekilde terk ettiler!

Almanya’nın keşif görevi için Cuma günü Grönland'a gönderdiği 15 Alman askeri, Pazar günü Almanya'ya geri döndü. BILD’in ulaştığı bilgilere göre, askerlere "geri dön" emri pazar sabahı erkenden Berlin'den ulaştırıldı. Ekibin dönüş yolculuğu da tıpkı gidiş gibi rötarlı gerçekleşti.
Cuma günü Grönland’a ayak basan 15 askerden oluşan Alman ekibi, pazar günü Berlin’den gelen bir emirle valizlerini topladı.
BILD gazetesinin aktardığına göre, Berlin’den erken saatlerde “geri dönüş” talimatı geldi. Uçağın kalkışı yoğun buzlanma nedeniyle gecikti.
Almanya Savunma Bakanlığı, ani dönüş kararını hava koşullarına bağladı. Yapılan açıklamada, Danimarka’ya ait Kangilinnguit üssüne yapılması planlanan inceleme uçuşunun kötü hava şartları nedeniyle iptal edildiği ve bunun üzerine ekibin dönmesine karar verildiği ifade edildi.
Bakanlık sözcüsü Michael Stempfle, cuma günü Federal Basın Toplantısı’nda dönüş tarihine ilişkin net bir takvim vermekten özellikle kaçınmıştı. Stempfle, “Bugün bir tarih söylerim, yarın sahadaki koşullar değişir, bu kez neden daha açık konuşmadınız denir.” sözleriye esnek bir takvim sinyali vermişti.

AKSAKLIKLAR
Ancak tablo baştan itibaren aksaklıklarla doluydu. Alman askerleri Grönland’a planlanandan bir gün geç ulaşmıştı. Başlangıçta Alman A400M nakliye uçağıyla doğrudan uçulması planlanmıştı. Ancak plan değişti; ekip Polonya’dan kiralanan sivil bir uçakla, Danimarka üzerinden ve bir günlük gecikmeyle adaya varabildi.

Görev, Alman donanmasından Amiral Stefan Pauly’nin komutasındaydı. Pauly, cumartesi günü yaptığı açıklamada Danimarkalı yetkililer ve diğer müttefiklerle sahada olası iş birliği seçeneklerini görüştüklerini söylemişti. “Şimdi Berlin’den nasıl bir onay çıkacağını bekliyoruz” demişti. Bu açıklamadan yalnızca saatler sonra, pazar sabahı 08.30’da askerler tüm teçhizatlarıyla havalimanındaydı.
Fredag landede soldater i Nuuk Lufthavn med et fly fra Danmark. Her vil de indgå i Forsvarets øgede tilstedeværelse i Grønland.
— Forsvaret (@forsvaretdk) January 17, 2026
Sammen med NATO-allierede vil de deltage i forskellige øvelser. Tyskland, Sverige, Norge, Frankrig, Finland, Holland og Storbritannien deltager også.… pic.twitter.com/Y6jEYa8i00
ARKTİK NÖBETİ
NATO'nun “Baltic Sentry” (Baltık Nöbeti) misyonuna benzer bir “Arctic Sentry” misyonu kurulması öngörülüyordu. Öneri Almanya’dan gelmişti.
Almanya Savunma Bakanlığı, Danimarka'nın daveti üzerine 15-17 Ocak'ta diğer Avrupa ülkeleriyle birlikte Grönland'da keşif çalışmalarına katılacağını bildirmiş, Alman ekibi askeri tatbikatlar için koşulları keşfetmek üzere 16 Ocak Cuma günü Grönland'ın Nuuk kentine gitmişti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR


Açılış böyle yapıldı! Venedik Karnavalı başladı...

Grammy Ödülleri'nde ‘ICE' Öfkesi! Epstein göndermesi, rozetler, 'çalıntı topraklar' çıkışı... Çok konuşulacak o anlar!

Epstein belgelerinde flaş iddia: Putin'in yerine geçmek için yardım istemiş

Oğlu hakim karşısına, kendisi manşetlere... Prensesin, Epstein ile mesaj trafiği şoke etti: "Sörf tahtası taşıyan iki çıplak kadın..."

Görüntüler İran Meclisi'nden: Vekillerden 'üniformalı' tepki!
