hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cami, Alman şahinlere emanet

    Cami, Alman şahinlere emanet
    expand

    Almanya'da uzun süredir inşaatı devam eden Avrupa'nın en modern camii olma özelliğini taşıyan Köln DİTİB Merkez Camii, özel eğitimli Apollo ve Gandal adlı şahinlere emanet.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Minareleri ve kubbesiyle çok tartışılan, inşaat sırasında yaşanan sorunlarla sık sık gündeme gelen Köln Merkez Camii'nin 2014 yılı yazında hizmete tam olarak açılacağı duyuruldu.


    Düzenlenen basın toplantısına ise Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından güvercin sorununa bulunan çözüm damgasını vurdu.


    Yöntem Osmanlı'dan


    Caminin özellikle kubbesine konan güvercinlerin gübreleriyle betona zarar verdiği uzun zamandır bilinen bir durumdu. Cami yönetimi bu soruna çözüm olarak Osmanlı döneminde uygulandığı belirtilen bir yöntemi seçti.  


    6 ve 7 yasındaki Apollo ve Gandal isimli şahinler Alman yetişticileriyle birlikte camii de görev yapacak ve güvercinlerin kubbeye konmasını engellemeye çalışacak.


    Çevreciyiz


    Bu çözümün güvercinlere zarar vermeyeceğine dikkat çeken DİTİB yetkilisi Bekir Alboğa "Bu şahinlerle güvercinleri ürküterek kubbemizin temiz kalmasını sağlayacağız. Bu bizim çevre dostu ve hayvan haklarına gösterdiğimiz saygıyı gösterir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Şahinlerin görev yapmadan önce besleneceği ve böylece güvercinlere zarar vermesinin engelleneceği açıkladı. Benimsenen bu yöntemin mevcut soruna çözüm olup olmayacağı ise tartışma konusu.


    Mimar Sinan'ın çözümü Osmanlı döneminden esinlenildiği söylenen şahinli çözüm Mimar Sinan'ın yaptığı Şemsi Paşa Camii'ni akıllara getiriyor.


    Yaklaşık 500 yıl önce Mınar Sinan'a dönemin büyük vezirlerinden Şemsi Paşa'nın kendi adına bir cami yaptırmasını istediği rivayet edilir. Ancak Paşa'nın kuşlar cami ve etrafına konarak camiyi kirletmemeli şartını koştuğu belirtilir.


    Paşa'nın bu ricasını kırmayan Mimar Sinan da matematik dehasını konuşturarak Karadeniz ve Marmara yönünden esen rüzgar akımlarını hesaplayıp ikisinin kesiştiği noktada kuşların yanaşmadığı yere bir camii inşaa eder...


    Bu camii bugün Üsküdar-Harem yolunda bulunan Kuşkonmaz Camii'dir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow