Cumhurbaşkanlığı seçimi 9'uncu kez ertelendi
Lübnan'da Suriye yanlısı Cumhurbaşkanı Emil Lahud'un görev süresinin dolduğu 23 Kasım'dan bu yana boş olan cumhurbaşkanlığı için yapılacak oylama 9'uncu kez ertelendi.
Meclis Başkanı Nebih Berri, mecliste yapılacak oylamayı eylül ayından bu yana 9'uncu kez erteleyerek, yeni seçim tarihi olarak 22 Aralık'ı açıkladı.Meclis'teki Suriye karşıtı iktidar ve Hizbullah önderliğindeki Suriye yanlısı muhalefet, cumhurbaşkanlığı için Genelkurmay Başkanı Mişel Süleyman'ın ismi üzerinde uzlaşmaya varmıştı.
Ancak tarafların bugün yapılan meclis oturumunda, seçimin yapılmasını sağlayacak daha geniş bir siyasi anlaşmaya varamadığı kaydedildi.
Anayasaya göre meclisin, 23 Kasım gecesi görevi sona eren Lahud'un yerine cumhurbaşkanını 25 Eylül'de seçmesi gerekiyordu.
Ancak meclisteki siyasi partiler önceki haftaya kadar bir isim üzerinde uzlaşamamıştı.
Süreç tamamlanamıyor
Lübnan'da dini ve mezhep kökenli iktidar paylaşımı sistemine göre ülkenin cumhurbaşkanı Maruni Hıristiyan, Başbakanı Sünni ve Meclis Başkanı da Şii olmak zorunda.
Meclisteki hiçbir taraf cumhurbaşkanının seçilebilmesi için gerekli üçte iki çoğunluğa sahip olmadığı için eylülde başlayan süreç hala sona eremedi.
İktidardaki koalisyon partilerinin 128 sandalyeli mecliste 68 üyesi bulunuyor. Emil Lahud'un 23 Kasım'da görev süresini doldurmasından bu yana boş kalan cumhurbaşkanlığı makamı için Suriye yanlısı ve karşıtı gruplar 2 hafta önce Genelkurmay Başkanı Mişel Süleyman'ın ismi üzerinde ilkesel bir anlaşmaya varmıştı.
Ancak yeni hükümetin listesi ve Süleyman'ın bu göreve getirilmesi için anayasa değişikliğine gidilip gidilmemesine ilişkin görüş ayrılıkları nihai anlaşmanın önünde engel oluşturduğu bildiriliyor.
Anayasanın 49'uncu maddesi, üst düzey devlet memurlarının, görevini bırakmasından sonra en az 2 yıl cumhurbaşkanı olmasını yasaklıyor.
Buna ilişkin anayasa maddesi eski bir asker olan Lahud'un cumhurbaşkanı olabilmesi için ilk kez 1998'de ve Lahud'un görev süresinin 3 yıl daha uzatılabilmesi için 2004'te bir kez daha değiştirilmişti.
Cumhurbaşkanının görevinin dolmasına kadar yeni bir cumhurbaşkanı seçilemediği için cumhurbaşkanının yetkileri anayasa uyarınca Suriye karşıtı Başbakan Fuad Sinyora başkanlığındaki hükümete geçmişti.
Ağır siyasi kriz içindeki Lübnan, Şubat 2005'te eski Başbakan Refik Hariri'nin öldürülmesinin ve ardından Suriye karşıtı başka siyasilerin de suikastlara uğramasıyla sarsılmıştı.
En son eylül ayında Hıristiyan milletvekili Antoine Ganem'in bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda öldürülmesinden sonra Süleyman'ın seçilmesi durumunda yeni genelkurmay başkanlığı için adı geçen Tuğgeneral Francois el Hac geçen hafta suikasta uğramıştı.
Lübnan'da son zamanlarda ilk kez bir üst düzey askerin hedef alındığı saldırı, ülkedeki gerilimi de artırmıştı.
Ülkede cumhurbaşkanının seçilmesiyle, 1975-1990 yılları arasındaki iç savaştan bu yanaki en ağır siyasi krizin aşılması hedefleniyor.
Sıradaki Haber
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim dünyasında çığır açacak yenilik! Yapay zeka ile binlerce yeni virüs keşfedildi
Emily in Paris, iki ülkeyi karıştırdı! Macron savaş açtı: Mücadele edeceğiz…
Karadelik gizemi çözüldü! İki yıldızı nasıl yok ettiği ortaya çıktı...
ABD'de "yüz yılın en yıkıcı kasırgası" alarmı! Milton, yüz binlerce evi elektriksiz bıraktı: Can kayıpları var...
Trump ve Harris'i ikinci canlı yayın düellosuna davet etti