hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'DEAŞ'ın geriye kalan ömrü 1 yıldan az'

    DEAŞın geriye kalan ömrü 1 yıldan az
    expand

    Uluslararası analiz şirketi IHS Markit bünyesinde görev alan Conflict Monitor analiz grubu, DEAŞ'ın hızlı bir şekilde gelir ve toprak kaybına uğradığı için bir yıl dahi varlığını sürdüremeyeceğini savundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Grubun yayınladığı raporda, “DEAŞ lideri Ebubekir el Bağdadi'nin ‘hilafet' ilan ettiği günden bu yana geçen 3 yılda örgüt, kontrol ettiği alanların yüzde 60’ını ve gelirlerinin yüzde 80’ini kaybetti. Bu, DEAŞ'ın dördüncü yılını tamamlayamayacağı anlamına geliyor. 2015’in ocak ayında DEAŞ 90 bin 800 kilometrekarelik alanı kontrol ederken 2017’nin haziran ayı itibarıyla kontrolünde bulundurduğu alan 36 bin 200 kilometrekare” ifadelerine yer verildi. 

    Spuntik'in paylaştığı raporda, bunun yanında örgütün sadece 2017’nin başından bu yana kontrol ettiği toprakların yüzde 40’ını kaybettiği vurgulandı.

    Raporda, “Son 3 yıl, 'devlet kurma' projesinin başarısızlığa uğradığını gösterdi. Gelişimdeki çıkış ve inişler hızlı bir şekilde birbirini izledi, ancak kısa süre sonra sürekli bir düşüş başladı” denildi. 

    DEAŞ'ın üzerindeki baskının giderek arttığı belirtilen belgede, Suriye’de ABD’nin desteklediği, Rakka’da savaşan Suriye Demokratik Güçleri’nin (DSG) ve ülkenin doğusundaki Deyr ez Zor kentinde hükümete bağlı ordu kuvvetlerinin örgüte kayıplar yaşattığı, Irak’ta ise hükümet ordusunun ve milis kuvvetlerin Musul’daki operasyonu tamamlayarak, Havice ve Telafer bölgelerinde eylemlerine devam ettiği aktarıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Bu yılın sonuna kadar dağılır'

    Raporda, “DEAŞ'tan geri kalan yapı büyük bir olasılıkla bu yılın sonuna kadar dağılır ve yalnızca tecrit edilen bazı kent bölgelerinde korunur, bunların kontrolü de hükümet güçleri tarafından 2018’de ele geçirilir” ifadeleri yer aldı.

    Aylık geliri yüzde 80 azaldı

    DEAŞ'ın gelirlerinin de giderek azalmaya devam edeceğine dikkat çekilen raporda, 2015’in ikinci çeyreğinde örgütün aylık ortalama geliri 81 milyon dolar civarındayken 2017’nin aynı döneminde bu rakamın 16 milyon dolara düştüğü, başka bir deyişle yaklaşık olarak yüzde 80 daraldığı kaydedildi. 

    Raporun yazarları, örgütün finans kanallarının etkili bir şekilde kapatılmasının gelirin hızlı düşüşünü sağladığını belirterek, ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Gelir kaybı çoğu bakımdan toprak kaybına bağlı. Örgütün kalabalık nüfuslu Musul’da ve petrol zengini Rakka ve Humus’ta kontrolü kaybetmesi, gelir kaybına da neden oldu.”

    Öte yandan uzmanlar, savaş alanında kayıplar yaşayan DEAŞ'ın yurt dışında terör eylemlerine yoğunlaşabileceği konusunda da uyardı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow