hamburger-icon
logo
mobile-hourSon Dakika
  • Son Dakika
  • Türkiye
  • Video
    • Yayın Akışı
    • Programlar
    • Ekran Yüzleri
    • Canlı Yayın
    • Frekanslar
  • Finans
  • Dünya
    • Türkiye
    • Ekonomi
    • Magazin
    • Spor
    • Teknoloji
    • Otomobil
  • Ekonomi
  • Spor
  • Magazin
  • kesfet
  • Resmi İlanlar
    • Yayın Akışı
    • Programlar
    • Ekran Yüzleri
    • Canlı Yayın
    • Frekanslar
desktop-gifmobile-gifCanlı YayınGiriş

HABERLER

  • Canlı Yayın
  • Son Dakika
  • Son Dakika Depremler
  • Türkiye
  • Dünya
  • Finans
  • Spor
  • Ekonomi
  • kesfet
  • Sağlık
  • Magazin
  • Seyahat
  • Yaşam
  • Otomobil
  • Teknoloji
  • Eğitim
  • Kültür Sanat
  • Yerel Haberler

KATEGORİLER

  • Yazarlar
  • Hava Durumu
  • Video
  • Foto Haber
  • Döviz
  • Altın
  • Astroloji
  • CNN Life

TV PROGRAMLARI

  • A'dan Z'ye
  • Güne Merhaba
  • Gundem
  • Bugün
  • Günlük
  • Ana Haber
  • Programlar
  • Canlı Yayınwatch
  • Yayın Akışı
  • Ekran Yüzleri
  • Frekanslar

TAKİP EDİN

  • next
  • youtube
  • facebook
  • x
  • instagram
  • tiktok

UYGULAMAYI İNDİRİN

  • google-play
  • app-store
  • app-gallery
hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    • Anasayfa
    • Dünya Haberleri

    ABD ordusunda 1986’dan sonraki en büyük kriz!

    15.05.2026 - 08:36Güncellenme Tarihi15.05.2026 - 08:36
    • nextnext
    • facebookfacebook
    • xx
    • whatsappwhatsapp
    • down-arrowcopy
      • copyLinki Kopyala
      • plusYazıyı Büyüt
      • minusYazıyı Küçült
    google-newsgoogle-news
    flipboardflipboard
    Kaynak:Hürriyet

    ABD ordusu, dünya sahnesinde öne çıkan bir güç olmasına rağmen, son dönemdeki çatışmalar ve küresel güvenlik dinamikleri, ordunun modernizasyon ihtiyacını yeniden gündeme taşıdı. Özellikle Ukrayna ve İran’daki gelişmeler, Amerikan silahlı kuvvetlerinin sadece geleneksel askeri güçle değil, daha entegre, esnek ve ileri teknoloji odaklı bir yapıyla savaş alanına hazırlanması gerektiğini gösterdi. Obama döneminde Beyaz Saray Genel Sekreteri ve uzun yıllar Tokyo Büyükelçisi olarak görev yapan Rahm Emanuel, bu durumu geçmişteki başarısızlıklarla bağlantılı olarak değerlendiriyor: Vietnam Savaşı ve Grenada harekâtı, orduda ciddi moral ve komuta eksikliklerini ortaya koymuş, 1986’da Goldwater-Nichols Yasası ile başlayan kapsamlı reform sürecini tetiklemişti. Emanuel’e göre bugün karşı karşıya olunan mesele, askerlerin ruhunu yeniden canlandırmak veya bütçeyi artırmak değil; Amerikan ordusunun geleceğin savaş biçimlerine tam anlamıyla hazır olup olmadığını sorgulamak ve gerekli devrim niteliğindeki modernizasyon adımlarını atmak. Peki ne oldu da Amerikan silahlı kuvvetleri böylesi bir yeniliğe ihtiyaç duydu? Analistler, en çok hangi konulara dikkat çekiyor?

    Haberin Devamı
    Haberin Devamı
    /
    ABD ordusunda 1986’dan sonraki en büyük kriz
    • nextNext Paylaş
    • facebookFacebook'da Paylaş
    • xTwitter'da Paylaş
    • whatsappWhatsapp'da Paylaş
    zoom

    Obama döneminde 2009-2010 yıllarında Beyaz Saray Genel Sekreteri ve 2002-2025 arasında ABD’nin Tokyo Büyükelçisi olarak hizmet eden Rahm Emanuel, geçtiğimiz günlerde The Wall Street Journal’da bir yazı kaleme alarak, Amerikan ordusunun neden bir modernizasyona hatta devrime ihtiyaç duyduğunu yazdı.

     

    Makalesinde, ABD savunma stratejisinin modernizasyonuna ve mevcut yönetimin politikalarına yönelik sert eleştiriler sıralayan Emanuel, Amerikan Kongresi’nin orduda büyük bir reform yürürlüğe koyduğu 1986 yılından bu yana yeni savaş biçimlerinin ortaya çıktığına işaret etti.

    /
    ABD ordusunda 1986’dan sonraki en büyük kriz
    • nextNext Paylaş
    • facebookFacebook'da Paylaş
    • xTwitter'da Paylaş
    • whatsappWhatsapp'da Paylaş
    zoom

    Rahm Emanuel yazısına, Amerikan ordusunun 1980’lerden önce yaşadığı iki başarısızlığın ardından Kongre ve Pentagon’un 1986’da ordudaki kötü gidişatı kabul ettiğini anımsatarak başladı. Birinci başarısızlık tabii ki Vietnam Savaşı, ikincisi ise Grenada adasının işgali.

     

    Vietnam’da 20 senelik savaşın ardından gelen mağlubiyet hepimizin malumu. Vietnam Savaşı’ndan sonra Amerikan ordusunda büyük bir moral ve disiplin çöküşü yaşandı. Grenada adasının işgali ise, ABD ordusunun Vietnam yenilgisinin ardından başlattığı ilk büyük harekattı. Soğuk Savaş döneminde, adadaki komünist yönetimi devirmek üzere başlatılan harekatta, Amerikan ordusunda kuvvetler arası entegrasyon eksikliği meselesi gün yüzüne çıktı.

    Haberlerimizi Google'da takip edin

    En güncel haberlere ve son dakika gelişmelerine Google üzerinden anında ulaşmak için bizi favorilerinize ekleyin.

    Google’da tercih edilen kaynak olarak ekleyin
    Haberin Devamı
    Haberin Devamı
    /
    ABD ordusunda 1986’dan sonraki en büyük kriz
    • nextNext Paylaş
    • facebookFacebook'da Paylaş
    • xTwitter'da Paylaş
    • whatsappWhatsapp'da Paylaş
    zoom

    İlk başarısızlık, yani Vietnam Savaşı, Pentagon'un ordunun “can çekiştiğini” kabul edip, orduda bir yeniden inşa sürecini başlattı. İkincisi ise, 1986 tarihli Goldwater-Nichols Yasası’nı getirdi. Başkan Reagan tarafından imzalanan Goldwater-Nichols Savunma Bakanlığı Yeniden Yapılanma Yasası ile ABD ordusunun komuta yapısı kökten değiştirilerek daha entegre, verimli ve müşterek bir yapı kurulmuştu.

     

    Rahm Emanuel de yazısında, bu iki olaydan örnek vererek, İran ve Ukrayna’daki savaşların, Amerikan yönetiminin silahlı çatışmalara yaklaşımında “devrim” yapması gerektiğini ortaya koyduğunu belirtti ve “Kaybedecek zamanımız yok” dedi.

     

    “Mesele, Trump'ın iddia ettiği gibi askerlerimizdeki ‘savaşçı ruhu’ yeniden canlandırmak değil. Mesele, sadece ordunun daha fazla kaynağa ihtiyaç duyması da değil” diyen Emanuel’e göre asıl mesele, Amerikan ordusunun geleceğin savaş alanlarına kapsamlı bir şekilde hazır olup olmaması.

    İKİ SAVAŞ
    /
    ABD ordusunda 1986’dan sonraki en büyük kriz
    • nextNext Paylaş
    • facebookFacebook'da Paylaş
    • xTwitter'da Paylaş
    • whatsappWhatsapp'da Paylaş
    zoom
    ABD’de ordu bazında hayata geçirilen ulusal politika, ordunun aynı anda iki savaşı yürütebilmesini sağlamayı temel alıyor. Ancak Emanuel, dünyanın teknolojik ve jeopolitik olarak evrildiği nokta göz önüne alındığında, artık Amerikan ordusunun aynı anda ve aynı cephede iki farklı savaş türünü, yani geleneksel ve gelenek dışı savaşı yürütebilmesi gerektiğinin altını çizdi ve ekledi:“Bu amaçla, ikinci bir Goldwater-Nichols devrimine ihtiyacımız var. Düşmanları caydırmak ve çatışmaları kazanmak için uçaklar, gemiler ve tanklar önemli kalmaya devam edecek. Ancak Başkan'ın ‘Trump sınıfı’ zırhlılardan oluşan ‘altın filo’ söylemleri arasında, geniş çaplı üstünlüğümüzü kaybediyoruz.”
    Haberin Devamı
    Haberin Devamı
    Haberin Devamı
    Haberin Devamı
    /
    ABD ordusunda 1986’dan sonraki en büyük kriz
    • nextNext Paylaş
    • facebookFacebook'da Paylaş
    • xTwitter'da Paylaş
    • whatsappWhatsapp'da Paylaş
    zoom
    Emanuel, Ukrayna ve İran donanmalarının gücünü ciddi şekilde kaybettiğine vurgu yaparak, buna rağmen iki ülkenin de hayati su yollarını kontrol ettiğini ve bunun da önemli bir noktayı gösterdiğini söyledi:“Trump yönetimi, savaş alanındaki başarıyı hâlâ geleneksel yöntemlerle ölçüyor; örneğin batırılan İran savaş gemilerinin sayısıyla... İranlılar ise tam tersine, ilerlemeyi uluslararası nakliye yollarını kontrol edip etmediklerine bakarak değerlendiriyor. Biz büyük oranda İran'ın nükleer silah programını etkisiz hale getirmek için savaşa girdik ancak İranlı liderler başka bir ‘nükleer seçenekleri’ olduğunu fark etti: Hürmüz Boğazı... Onların gelenek dışı bu hamlesi büyük bir önem taşıyor ve bizim asıl kazanmamız gereken yer burası.”
    SORUN TRUMP MI?
    /
    ABD ordusunda 1986’dan sonraki en büyük kriz
    • nextNext Paylaş
    • facebookFacebook'da Paylaş
    • xTwitter'da Paylaş
    • whatsappWhatsapp'da Paylaş
    zoom

    Analistlere göre, Goldwater-Nichols Yasası ile yaşanan dönüm noktası, Amerikan silahlı kuvvetlerini entegre ederek, örneğin Körfez Savaşı'nda ordunun uyum içinde hareket etmesini sağlamıştı. Analistler, bu entegrasyonun, sene başında ABD’nin Nicolás Maduro'yu tek bir kayıp vermeden ele geçirdiği operasyonda da kendini gösterdiği kanaatinde. Söz konusu komuta yapısının, Amerika'da en yetenekli isimleri yetki sahibi pozisyonlara taşıdığını belirten Emanuel, bu sayede göreve gelen liyakatli isimlerin Trump yönetimi tarafından görevden alındığına dikkat çekti.

     

    “Maalesef Trump yönetimi bu yetenekleri bir kenara itiyor” diyen Emanuel, Trump’ın kendisi gibi orduyu daha az “woke (duyarcı)” ve daha “savaşçı” yapma görüşüne sahip subayları terfi ettirdiğini bildirdi: “Liyakate dayalı normları geri getirmeli ve ana-babalarının evindeki bodrumlarda video oyunları oynayan gençleri, Amerika'yı düşmanlarına karşı korumaya teşvik edecek yolları geliştirmeliyiz.”

    Haberin Devamı
    Haberin Devamı
    Haberin Devamı
    Haberin Devamı
    TEDARİK SÜRECİ TEPKİ TOPLUYOR
    /
    ABD ordusunda 1986’dan sonraki en büyük kriz
    • nextNext Paylaş
    • facebookFacebook'da Paylaş
    • xTwitter'da Paylaş
    • whatsappWhatsapp'da Paylaş
    zoom

    Fakat Amerikan ordusunun sorunları sadece personel ile ilgili değil; tedarik süreci ile ilgili problemler de hiç küçümsenmeyecek durumda. Emanuel, Amerikan ordusunun tedarik sürecinin, “başarısızlığı bir iş modeli haline” getirdiğini savunuyor. “Pentagon tedarikçileri, çok az kurumun tahammül edebileceği zaman dilimlerinde çalışıyor; neredeyse hiçbir ana sistem zamanında veya bütçesine uygun olarak teslim edilmedi” diyen Emanuel, sözlerini şöyle sürdürdü:

     

    “Büyükelçi olarak, Raytheon ve Lockheed Martin'in 2023'te sermaye harcamalarına sadece 4 milyar dolar ayırırken, hisse geri alımlarına yaklaşık 19 milyar dolar yatırması beni dehşete düşürmüştü.” "Beş Büyük" askeri yüklenicinin, silahları zamanında ve bütçesine uygun teslim etmeye başlayana kadar hisse geri alımı yapmalarının yasaklanmasını önerdiğini dile getiren eski büyükelçi, konuyla ilgili değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

     

    “Ayrıca, gelişmekte olan teknolojilere ve yeni asimetrik silah sistemlerine ayrılan federal fonların yüzde 30 ila 40'ının bu Beş Büyük dışında kalan, diğer istekli şirketlere ayrılmasını önerdim. Çünkü yeni şirketleri ve yeni teknolojileri hızla ayağa kaldırmanın yolu ancak budur.”

    • abd
    • abd ordusu
    • kriz

    HABERLER

    • Canlı Yayın
    • Son Dakika
    • Son Depremler
    • CNN Türk Finans
    • Türkiye
    • Dünya
    • Spor
    • Ekonomi
    • Keşfet
    • Sağlık
    • Magazin
    • Seyahat
    • Yaşam
    • Otomobil
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Kültür Sanat
    • Yerel Haberler

    KATEGORİLER

    • Yazarlar
    • Hava Durumu
    • Video
    • Foto Haber
    • Döviz
    • Altın
    • Astroloji
    • Namaz Vakitleri
    • Ramazan
    • Yemek Tarifleri
    • Rüya Tabirleri
    • Sosyal Medya
    • Oyun
    • Ajanda

    TV PROGRAMLARI

    • A'dan Z'ye
    • Gün Ortası
    • Gündem
    • Bugün
    • Günlük
    • Ana Haber
    • Programlar
    • Canlı Yayın
    • Yayın Akışı
    • Ekran Yüzleri
    • Frekanslar

    Whatsapp İhbar hattı

    0530 918 69 18

    Google PlayApp StoreHuawei
    • Yasal Uyarı
    • Kullanım ve Gizlilik
    • Künye
    • İnsan Kaynakları
    • Kişisel Verilerin Korunması
    • İzleyici Temsilcisi
    • Bize Ulaşın
    • CNN Us
    • CNN Int
    • İspanyolca
    • Arapça
    • Japonca

    Takip Edin

    • Kanal D
    • tv2
    • DREAM TV
    • D-Smart
    • CNN TÜRK Radyo
    • Radyo D
    ilk bilen siz olun

    Demirören Tv Holding A.Ş. - CNN ™ CNN Inc. A WarnerMedia Company. All Rights Reserved.