‘Anlaşmazlık’ perdeymiş! İran saldırısı itirafları: Aylar öncesinden 'ortak' planlanmış…
Washington Post’un haberine göre ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun İran’a yönelik saldırı planlarını aylar öncesinden gizlice hazırladığı ortaya çıktı. Kamuoyuna yansıtılan görüş ayrılıkları ve diplomatik temasların, askeri hazırlıkları gizlemek için kullanıldığı belirtildi. Anonim kalmak koşuluyla konuşan bir yetkili, “Netanyahu’nun Witkoff veya Trump ile anlaşamadığına dair hiçbir bilgi doğru değildi. Ancak böyle bir genel izlenim yaratmak faydalıydı" dedi. İşte detaylar...
Haberin Devamı
/
ABD gazetesi Washington Post, Trump ve Netanyahu'nun İran’a yönelik saldırı planlarını aylar öncesinden gizlice hazırladığı, diplomatik temasların ise bu süreçte perde görevi gördüğünü yazdı. Washington Post’un haberine göre plan, haziran ayında nükleer tesislere yönelik hava saldırılarıyla hayata geçirildi.
/
Washington Post’un haberine göre Trump ve Netanyahu, şubat ayında Beyaz Saray’da yaptıkları ilk görüşmede İran’ın nükleer tesislerine yönelik olası saldırıları ele aldı. Bu toplantıda Netanyahu’nun Trump’a dört ayrı seçenek sunduğu belirtildi.
Haberin Devamı
NETANYAHU’DAN DÖRT FARKLI SENARYO
/
Haberde, Netanyahu’nun Trump’a sunduğu seçenekler arasında saldırının yalnızca İsrail ordusu tarafından gerçekleştirilmesi, ABD’nin asgari destek vereceği bir operasyon, iki ülkenin tam iş birliğiyle yürüteceği bir plan ve ABD liderliğinde düzenlenecek bir saldırının yer aldığı aktarıldı. Trump’ın ise ilk aşamada İran’ın nükleer programına ilişkin diplomatik sürece şans vermeyi tercih ettiği vurgulandı.
DİPLOMASİ VE GİZLİ HAZIRLIKLAR AYNI ANDA YÜRÜTÜLDÜ
/
Bu kapsamda Washington ile Tahran arasında yıl boyunca nükleer program ve uranyum zenginleştirme faaliyetleri konusunda birçok görüşme yapıldı. Ancak aynı süreçte ABD ve İsrail’in, olası bir saldırı için gizli planlarını hazırlamayı sürdürdüğü belirtildi. Haberde, iki ülkenin İran’ı hazırlıksız yakalamak amacıyla medyada yanıltıcı bilgiler yaydığı da ifade edildi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
“YANLIŞ İZLENİM YARATMAK İŞİMİZE GELDİ”
/
Anonim kalmak koşuluyla konuşan bir yetkili, “Netanyahu’nun Witkoff veya Trump ile anlaşamadığına dair hiçbir bilgi doğru değildi. Ancak böyle bir genel izlenim yaratmak faydalıydı. Bu sayede pek çok kişi farkına varmadan hazırlıklarımızı sürdürebildik” dedi.
MOSSAD’IN OPERASYON AĞI
/
Washington Post, Mossad’ın bu operasyon kapsamında 100’den fazla İranlıyı işe aldığını ve silahlandırdığını yazdı. Bu kişilerden bazılarının İsrail’de özel eğitim aldığı, ajanlara belirli görevler verildiği ancak yürütülen faaliyetlerin İran’ın nükleer ve balistik programlarını hedef alan geniş çaplı bir operasyonun parçası olduğunun kendilerine söylenmediği aktarıldı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
“OPERASYON NARNIA” DETAYI
/
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından “Operasyon Narnia” olarak adlandırılan süreçte, Mossad’a ait insansız hava aracı fırlatma rampaları ile çeşitli askeri sistemlerin Tahran’a yerleştirildiği kaydedildi.
İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASI SAVAŞA DÖNÜŞTÜ
/
Gazze’de devam eden savaşın da etkisiyle artan İran-İsrail gerilimi, haziran ayında doğrudan silahlı çatışmaya dönüştü. İran, 13 Haziran’da başlayan İsrail saldırılarına kısa sürede karşılık verdi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
ABD’DEN GİZLİ TEKLİF
/
Haberde, Trump yönetiminin çatışmalar sürerken Tahran’a gizli bir teklif sunduğu da belirtildi. Buna göre 15 Haziran’da iletilen teklifte, İran’dan Orta Doğu’daki milis gruplara verdiği desteği sonlandırması ve uranyum zenginleştirme tesislerini kapatması istendi. Karşılığında Washington’un tüm yaptırımları kaldırmayı taahhüt ettiği ifade edildi.
/
Bazı kaynaklara göre ABD’nin Katar aracılığıyla İran’a ilettiği bu teklif reddedildi. Bunun üzerine Trump’ın, İsrail’e savaşta fiilen katılma kararı aldığı öne sürüldü. Çatışmalar sırasında ABD’ye ait bombardıman uçakları, 22 Haziran’da İran’ın İsfahan, Fordo ve Natanz’daki tesislerine hava saldırısı düzenledi. Bu saldırılarda 14 adet GBU-57 tipi “anti-bunker” bombası kullanıldı. ABD’nin saldırısına yanıt olarak İran, 23 Haziran’da Katar’daki Al-Udeid Amerikan hava üssünü hedef aldı. Tahran’ın bu operasyonu önceden Washington’a bildirdiği ve saldırıda can kaybı yaşanmadığı bildirildi. Bu gelişmenin ardından Washington, 24 Haziran’da taraflar arasında ateşkes sağlandığını duyurdu. Savaş süresince İran’ın İsrail’e yaklaşık 500 balistik füze ve binden fazla insansız hava aracı fırlattığı belirtildi. İsrail’de 32 kişi hayatını kaybederken, 3 binden fazla kişi yaralandı. İran’da ise ölü sayısının bini aştığı, yaralı sayısının 4 binin üzerine çıktığı kaydedildi.İsrail ve ABD, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetleriyle nükleer silah elde etmeye çalıştığını savunuyor. Tahran yönetimi ise bu suçlamaları reddediyor.
