Baltık’ta soğuk rüzgarlar! 3 ülkeyle bağlar koptu: Rusya neye hazırlanıyor?
Dünyanın gözü Baltık bölgesinde. 2023'te NATO üyesi olan Finlandiya, nükleer silahların Finlandiya’ya getirilmesini, taşınmasını, tedarik edilmesini veya bulundurulmasını yasaklayan yasağı kaldırdı. Ardından komşusu Rusya’dan ilk tepki geldi, "askeri karşılık veririz" dedi. Bugün ise Moskova, Finlandiya, Estonya ve Letonya ile olan bazı kara ve demiryolu sınır geçiş noktalarını "geçici olarak" kapatma kararı aldı. Tüm gelişmeler sonrası akıllarda oluşan soru şu: "Rusya neye hazırlanıyor?"...
Son günlerde Baltıklar hareketli gelişmelere sahne oldu.
2023'te NATO'ya katılan Finlandiya, haziran ayında nükleer silahlara yönelik kapsamlı yasağın kaldırılması yönünde oy kullanmıştı. Finlandiya Parlamentosu, yasa tasarısını 17 Haziran'da kabul etmiş, Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ise düzenlemeyi 26 Haziran'da imzalayarak yürürlüğe sokmuştu. Bu kararın 1 Temmuz itibarıyla devreye gireceği belirtilmişti.
Ayrıca Finlandiya, ABD'li savunma şirketi Lockheed Martin ile ortaklığa giderek Tampere kentinde Avrupa'nın ilk Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) bakım tesisini kurmayı planladığını da açıklamıştı.
Rusya’dan ise tepki geldi. Geçtiğimiz günlerde Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Finlandiya'nın ülke topraklarına nükleer silah getirilmesi ve konuşlandırılmasına yönelik yasal yasağı kaldırmasının ardından Moskova'nın siyasi ve askeri-teknik tedbirler alacağını açıklamıştı. Rusya Parlementosu'nun alt kanadı Duma vekillerinden “ikinci Ukrayna” benzetmesi bile gelmişti.
Moskova’dan bugün yeni bir haber daha geldi. Rusya, Finlandiya, Estonya ve Letonya ile olan bazı kara ve demiryolu sınır geçiş noktalarını "geçici olarak" kapatma kararı aldı.
Kremlin tarafından yayımlanan bildiriye göre Rusya; Finlandiya, Estonya ve Letonya ile olan bazı demiryolu sınır kapılarından geçişleri çarşamba gününden itibaren askıya aldı. Salı günü paylaşılan resmi metinde, söz konusu kapatma kararlarına ilişkin herhangi bir gerekçe gösterilmedi.
Kapatma kararlarından en çok Finlandiya sınırı etkilendi. Bu kapsamda Vyborg, Vartsilya, Lyuttya, St. Petersburg-Finlandsky ve Svetogorsk demiryolu kontrol noktalarında geçişler durduruldu. Ayrıca, Rusya-Estonya sınırındaki Pechory-Pskov ile Letonya sınırındaki Pytalovo kontrol noktalarında da demiryolu trafiği askıya alındı.
Moskova’dan gelen duyuru, Rusya'da yeni bir seferberlik dalgasının kapıda olup olmadığı sorusunu da gündeme getirdi. Rus yetkililerin, bu sonbahar gibi erken bir tarihte yeni bir seferberlik dalgasını masaya yatırdığı ileri sürülüyor.
Bazı iddialara göre bu karar, Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması için 18-20 Eylül tarihlerinde yapılması planlanan seçimlerin ardından, ekim ayında ilan edilebilir.
Kiev yetkililerine göre Moskova, cephede tırmanan kayıplarını telafi etmek için on binlerce yeni askeri silah altına almaya hazırlanıyor.Moskova'nın Eylül 2022'de "kısmi seferberlik" olarak adlandırdığı ilk dalga ülkede protestolara yol açmış ve binlerce Rusya vatandaşının yurt dışına gitmesine neden olmuştu.