Trump: Putin ile görüşme iptal, yaptırımlar devrede! "Bana doğru gelmedi" diyerek açıkladı...
ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Budapeşte’de yapılması planlanan zirveye ilişkin, "İptal ettim çünkü bana doğru gelmedi." dedi. Rusya'nın iki büyük petrol şirketi Rosneft ve Lukoil'e yönelik yaptıırm kararını da duyurdu.
Haberin Devamı
/
ABD Başkanı Trump, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'yi Beyaz Saray'da ağırlarken basın mensuplarına gündemi değerlendirdi.Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yapılması beklenirken iptal edilen zirveye ilişkin, "Devlet Başkanı Putin ile olan toplantıyı iptal ettim çünkü bana doğru gelmedi. Hedeflediğimiz noktaya ulaşabileceğimizi düşünmedim. Bu yüzden iptal ettim, ancak gelecekte gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.Rusya ile Ukrayna'nın anlaşamamasından dolayı büyük hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden Trump, Moskova'ya ekonomik yaptırımlarla daha sert mesajlar vereceklerini ima etti.
TRUMP'TAN RUSYA'YA İLK YAPTIRIM KARARI
/
ABD Başkanı Trump, Rusya'nın iki büyük petrol şirketi Rosneft ve Lukoil'i yaptırım listesine eklemeleri konusunda ise "Artık zamanının geldiğini hissettim, uzun süre bekledim. Bunlar çok ağır yaptırımlar." değerlendirmesini yaptı.Rus petrol şirketlerine getirilen yaptırımların çok önemli olduğunu vurgulayan Trump, "Bunlar, onların iki büyük petrol şirketine karşı uygulanan çok büyük yaptırımlar ve bunların uzun sürmemesini umuyoruz. Savaşın sona ermesini umuyoruz." diye konuştu.Putin ile yaptığı görüşmelerin genellikle iyi geçtiğini ifade eden ABD Başkanı Trump, daha sonra ise bu görüşmelerden olumlu sonuçların çıkmamasından yakındı.Trump ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Putin'in "Ukrayna'daki ele geçirdiklerinin tamamını istediğini" ancak artık müzakere etmeye hazır olduğunu savunarak, "Onun, (elindeki bölgelerin) tamamını almasını istemiyoruz." ifadesini kullandı.
Haberin Devamı
Nükleer silahsızlanma konusuna atıf yaptı
/
Öte yandan Trump, Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya Devlet Başkanı'nın "nükleer silahlar konusundan" bahsettiğini söyledi.Trump, "Devlet Başkanı Putin telefon görüşmesinde bana nükleer silahlar konusunda gerilimin azaltılmasından bahsetti. Benim için sorun yok, bence bu iyi bir şey. Bence çok uygun bir şey." diye konuştu.ABD'nin dünyada en fazla nükleer silaha sahip ülke olduğunu, Rusya'nın ikinci ve Çin'in ise üçüncü sırada olduğunu ifade eden Trump, nükleer silahsızlanma konusunda görüşmelere açık olduğunu belirtti.NATO Genel Sekreteri Rutte ise Trump'ın Putin üzerinde bir etkisinin olduğunu ve onu savaşı durdurmaya ikna edebileceğine inandığını söyledi.Rutte, Ukrayna'ya NATO olarak güçlü şekilde destek vermeye devam edeceklerinin altını çizdi.
RUTTE: 'KARARLI BASKIYLA' PUTİN ATEŞKESE İKNA EDİLEBİLİR
/
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin, "Sürekli ve kararlı baskıyla, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'i ateşkes konusunda masaya oturtabileceğimizi ve bunun ardından müzakerelerin başlayabileceğini düşünüyorum." dedi.Rutte, ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'daki görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.Trump ile görüşmesinin oldukça verimli geçtiğini belirten Rutte, görüşme kapsamında, NATO'nun Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesine nasıl katkı sunabileceği ve Putin'in ateşkesi kabul etmesi için hangi adımların atılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını aktardı.Savaşın sonlandırılması için Trump ile ortak zeminde hareket etmeye hazır olduklarına işaret eden Rutte, "Sürekli ve kararlı baskıyla, Putin'i ateşkes konusunda masaya oturtabileceğimizi ve bunun ardından müzakerelerin başlayabileceğini düşünüyorum." dedi.Rutte, Trump ile Putin arasındaki temasların ateşkes için kritik olabileceğini belirterek, "Putin'i masaya oturtabilecek ve yaklaşımını değiştirmeye zorlayabilecek tek lider Trump. Ona bu süreçte alan açmalıyız." ifadesini kullandı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/
ABD'nin Ukrayna'ya yönelik güvenlik garantileri konusunda yeniden sürece dahil olduğuna dikkati çeken Rutte, ABD, Kanada, Japonya, Avustralya ve ilgili Avrupa ülkeleriyle güvenlik taahhütleri çerçevesinde yakın çalışmalar yürütüldüğünün altını çizdi.