hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Göçmen krizinde "kilit ülke" Türkiye

    Göçmen krizinde kilit ülke Türkiye
    expand
    KAYNAKMetin Güneş / Londra / CNN TÜRK

    Brüksel'de göçmen krizini görüşmek üzere acil toplantı gerçekleştiren Avrupa Birliği liderleri, krizin çözülmesinde "kilit" rol oynayacak ülkenin Türkiye olduğunda hemfikir oldu. Bu çerçevede, Türkiye'ye yaklaşık 1 milyar Euro yardımda bulunulması için söz verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Neredeyse her kafadan bir sesin çıktığı acil toplantıda hemfikir olunan nadir konulardan biri de Türkiye oldu. AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk, büyük göçmen dalgasının "henüz başlamadığı" uyarısında bulundu.

    Toplantıda, böyle büyük bir dalganın önlenebilmesi için başta Türkiye olmak üzere transit geçiş güzergahı üzerinde bulunan ülkelere yüz milyonlarca euro tutarında yardımda bulunulması çağrısı yapıldı.

    Acil Brüksel zirvesinde alınan tek ortak karar, yardım kuruluşları ve başta Türkiye olmak üzere milyonlarca Suriyeli göçmene evsahipliği yapan transit ülkelere 1 milyar euro yardım kararı oldu.

    Ayrıca Kasım ayına kadar İtalya ve Yunanistan'a gelen göçmenlerin kimlik tesbiti ve parmak izi alınması işlemlerine hız verilmesi gerektiği kararlaştırıldı. Oluşturulacak ortak bir "Avrupa gücünün" Yunanistan'ın sınırlarını denetlemesi yolundaki çağrılara ise kulak asılmadı.

    İşte göçmenlerin yeni rotası

    Zirvenin başkanlığını yağan Tusk, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i üstü kapalı bir şekilde eleştirdi ve krizin daha da kötüye gideceği uyarısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Almanya'ya gitmeye çalışan göçmenlerin ana kaynağı olan Türkiye, krizin kontrol altına alınabilmesinde "kilit" ülke olarak belirlendi.

    Merkel ise, krizi yönetme stratejisinde Türkiye'nin oynayacağı rolü diğerlerinden ayrı tutup, Ankara'ya 1 milyar Euro yardımda bulunulması için kaynak yaratılacağını söyledi.

    Ancak Türkiye'den yeni dönen Tusk, sorunun para olmadığını ve sanıldığı gibi kolay çözülemeyeceğini söyledi.

    Hırvat polisinden göçmenlere müdahale

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çarşamba günü AB liderlerine bir mektup yazarak Türkiye'nin işbirliği için Avrupalılardan bazı taleplerde bulunmuştu.

    Davutoğlu, AB ve ABD'nin kuzey Suriye'de 80 km uzunluğunda ve 40 km genişliğinde bir tampon bölge oluşturulması fikrini desteklemelerini istedi.

    Ankara bu sayede Türkiye'de bulunan yaklaşık 2 milyon Suriyeli göçmenin bir kısımını geri göndermeyi umuyor.

    Ancak bir AB yetkilisi, Ankara'nın bu teklifine, "Gerekçelerinde ne derece samimi oldukları konusunda şüpheler var. Çok fazla bir ikramda bulunmuyorlar" dedi.

    Merkel, "AB'nin sınırlarındaki sorunlarını çözmek Türkiye ile işbirliği yapmadan mümkün olamaz" dedi.

    Zirve, Avrupa'nın snırlarına kale gibi sağlamlaştırmak için alınması gereken önlemelere yoğunlaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yıl yaklaşık yarım milyon göçmen girdi Avrupa'ya.

    AB bu göç dalgasının önlenmesinde çek defterine güveniyor. Liderler yardım kuruluşlarına yüz milyonlarca euroluk yardımda bulunulacağına dair sözler verilirken, Türkiye'ye 1 milyar Euro yardım yapılacağına dair de söz verildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow