hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "İngiltere'den Afrika'ya zehirli atık" iddiası

    İngiltereden Afrikaya zehirli atık iddiası
    expand

    İngiltere'de belediyeler tarafından toplanan ve içinde televizyon cihazları, bilgisayarlar ve elektrikli ev aletlerinin bulunduğu binlerce ton zehirli atığın, yasa dışı biçimde Afrika ülkelerine taşındığı ve satıldığı öne sürüldü.

    The Independent gazetesinin haberinde, İngiltere'deki yasalara göre parçalanıp özel uzmanlaşmış firmalarca geri dönüşümü sağlanması gereken kullanılamaz haldeki yüz binlerce aygıtın, yük gemileriyle Nijerya ve Gana gibi ülkelere götürülerek yasa dışı yollardan satıldığı iddia edildi.

    Haberde, bu atıkların daha sonra bu ülkelerde çocuk ve gençlerin çalıştırıldığı birimlerde ayrıştırılarak yeniden çeşitli maddelerinin elde edilmesine çalışıldığı belirtildi.

    Gazetenin SKY televizyonu ve çevre örgütü Greenpeace ile ortaklaşa yürüttüğü araştırmayla ortaya çıkarılan konunun delilleri arasında, Hampshire Belediyesi tarafından toplanan çöplerin arasında bulunan ve tamir edilemeyecek durumda olduğu belirtilen bir TV cihazının parçalarına Lagos'taki bir pazarda rastlanması da bulunuyor.

    Haberde, İngiltere'deki çevre koruma yasası gereği, bu cihazın "tehlikeli atık" olarak nitelendiği ve ülke sınırları dışına hiç çıkmamış olması gerektiğine dikkat çekildi. Üzerinde takip edilmesini sağlayacak uydu cihazı bulunan cihazın, Londra'da faaliyet gösteren bir tüccar tarafından "evde kullanılan elektronikeşya atığı" olarak satın alındığı ve sonra ülke dışına çıkarıldığı tespit edildi.

    Cihazın Essex'teki Tilbury limanından 4 bin 500 millik yol kat ederek Lagos'taki Alaba elektronik pazarına götürüldüğü belirtildi.

    Industry Council for Equipment Recycling (ICER) adıyla sektörün geri dönüşüm çalışmalarını denetleyen kuruluşun başkanı olan Claire Snow, ortaya çıkan tablonun, toplanan ekipmanın geri dönüşümü sisteminin iyi işlemediğini ortaya koyduğunu kabul etti.

    İngiltere'de devletin elindeki istatistikler, her yıl 450 bin ton elektronik atığın yasalara uygun biçimde geri dönüştürüldüğünü gösteriyor. Ancak uzmanlar, ülkede her hanenin yılda ortalama 4 elektronik aygıtı çöpe attığının dikkate alınması halinde, 500 bin ton atığın akıbetinin bilinmediğini kaydediyor.

    Uzmanlar, ayrıca yılda en az 10 bin ton TV cihazı atığı ile 23 bin tonbilgisayar cihazı atığının yasadışı yollardan gelişmekte olan ülkelere taşındığını ve milyonlarca sterlinlik kazanç sağlandığını tahmin ediyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow