hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ‘İnsani koridor’ ateş altında

    ‘İnsani koridor’ ateş altında
    expand
    KAYNAKFoto: Arşiv, Milliyet

    Rus ablukası altındaki Mariupol kentinden sivillerin çıkarılması için sağlanan ateşkes uygulanamadı. Ateş altında kalan siviller bombalanan kente geri dönmek zorunda kaldı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı devam ederken, güney cephesinde ilerleme kaydeden Rus birlikleri büyük önem taşıyan Mariupol kentini tam anlamıyla kuşattı. Günlerdir ağır bombardıman altındaki kentte çok sayıda sivil bulunurken, bu sivillerin tahliyesi için Ukrayna ve Rusya arasında dün bir ateşkes anlaşması sağlandı. Ancak anlaşma uzun soluklu olmadı.

    Zira Mariupol kentinden gelen haberlere göre, Rusya ateşkese uymadı. Mariupol Belediye Başkan Yardımcısı Serhiy Orlov, BBC’ye yaptığı açıklamada, "Mariupol’da bir ateşkes yok, vatandaşlarımız kaçmaya hazır ancak saldırıdan ötürü bunu gerçekleştiremiyor" ifadesini kullandı.

    Mariupol'den açılan tahliye rotası üzerinde Rusya ve Ukrayna askerleri arasında yeniden çatışmalar başlarken, sivillerin tahliyesi de gerçekleşemedi. Tüm Mariupol halkına sığınaklara geri dönülmesi konusunda çağrı yapıldı ve yaşananların ardından tahliye ertelendi. Ukrayna ordusu, Rusya'nın ateşkesi bozduğunu ifade ederken, Ruslar sivillerin tahliye yolunu kullanmadığını ve Ukrayna ordusunun ilk olarak ateş açtığını öne sürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KUŞATMAYA ALDILAR

    Sahadan gelen son haberlere göre Rusya, Mariupol dışında Harkiv, Çernihiv, Sumi gibi kentleri tam kuşatmaya almış durumda. Rusya'nın sivil yerleşim yerlerine doğru saldırılarına devam ettiği görülüyor. Başkent Kiev'e doğru ilerlemekte zorlanan Rusya, güney cephesinde ilerleme kaydetti ve Kırım ile Donbas'ın arasında kalan bölgeleri almak üzere.

    Ancak Ukrayna ordusunun direnişi devam ediyor. Ülkenin dört bir yanından vurulan Rus tanklarına ve zırhlı araçları ait fotoğraflar geliyor. Ukraynalı yetkililer toplam 100 Rus tankının yok edildiğini açıklarken, bununla ilgili detaylı bir liste yayınladı. Savaşta ölen Rus askeri sayısı ise 10 bini geçti.

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise dün bir açıklama yaparak "Ukrayna'daki askeri altyapıyı yok etme çalışmalarının neredeyse tamamlandığını" söyledi. Putin'e göre, Ukrayna'da her şey Moskova'nın planladığı şekilde ilerliyor. Rusya lideri ayrıca, tarihin en büyük yaptırımlarına maruz kalan ülkesine yönelik Batılı ülkelerin aldığı kararların savaş ilanına benzediğini söyledi.

    MARİUPOL NEDEN ÖNEMLİ?

    Azak Denizi kıyısındaki Mariupol Ukrayna’nın en önemli liman kentlerinden birisi. Stratejik olarak önemli konumda bulunan kent, ayrıca Rusya yanlısı ayrılıkçıların yer aldığı Donbas bölgesi ile Rusya’nın ilhak ettiği Kırım arasında yer alıyor. Bu nedenle Rus yönetiminin bu iki bölgeyi karadan ‘birleştirmek’ için Mariupol’ü alması gerekiyor. Kent düşman bölgesine çok yakın olması ve ağır bombardımana rağmen büyük bir direniş gösteriyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘UÇUŞA YASAK BÖLGE’ NEDEN OLMUYOR?

    Ukrayna yönetimi ülke üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi için NATO'ya ve ABD'ye bastırıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy önceki gün ilk kez NATO'yu hedefe koyarak, "NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek" ifadelerini kullandı.

    Zelenskiy'nin Ukrayna'yı uçuşa yasak bölge ilan etmeye yönelik çağrıları NATO tarafında karşılık bulmadı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'da uçuşa yasak bölge oluşturulmayacağını ve asker gönderilmeyeceğini yineledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow