CANLI SON DAKİKA... ‘Ateşkes bitti’ dedi, tansiyon yükseldi! ABD-İran arasında yine füzeler konuştu: Gerilim Körfez’e de sıçradı… İran: "Vurursanız, vurulursunuz"

Arabulucu ülkeler, ABD ile İran arasındaki bir sonraki dolaylı müzakerelerin Ali Hamaney’in cenaze töreninden sonra başlayacağını açıklamıştı. Ancak Ankara’daki NATO toplantısında dün ABD Başkanı Donald Trump, İran’la varılan ateşkesin “bittiğini” söyledi ve bu görüşmelerin "zaman kaybı" olduğunu dile getirdi. Hava saldırıları ile tırmanan gerilim yine Körfez’e de sıçradı. CENTCOM İran’a yönelik saldırıları duyururken, Kuveyt ve Bahreyn'de İran füzesi alarmı verildi. Müzakere heyetinde yer alan İranlı yetkili saldırılara karşılık verileceğine işaret ederek, "vurursanız, vurulursunuz" mesajını verdi. ABD-İran gerilimine dair son dakika gelişmeler…

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), ABD’nin İran’a yönelik saldırılarına ilişkin, “ABD'nin geçiş güzergahı belirlemeye yönelik müdahalesi Hürmüz Boğazı’nın kademeli olarak yeniden açılma sürecini ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakacaktır.” dedi.
İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri, ABD’nin İran’a saldırıları hakkında bildiri yayımladı.
Bildiride, “yabancı unsurların” bölgede ve Hürmüz Boğazı’nda hiçbir hakkının olmadığı vurgulanarak, “ABD'nin terörist ordusunun maceracılıkları ve geçiş güzergahı belirlemeye yönelik müdahalesi Hürmüz Boğazı’nın kademeli olarak yeniden açılma sürecini ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakacaktır. Ayrıca boğazdan yararlanan ülkelerin çıkarlarını ciddi biçimde tehlikeye atacaktır.” ifadelerine yer verildi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın İran’a yönelik saldırı tehdidinin ardından ABD ordusunun gece saatlerinde başlayan bombardımanında, İran’ın Hürmüz Boğazı yakınındaki bölgeleri hedef alınmıştı.
İran Devrim Muhafızları Ordusu da ABD'nin saldırılarına karşılık Kuveyt ve Bahreyn'de bulunan ABD askeri üslerindeki altyapı ve tesisleri hedef aldığını açıklamıştı.

(Grafik: CNN International)
İran'da Basra Körfezi'nde yer alan Buşehr eyaletinde patlama seslerinin duyulduğu bildirildi.
Fars Haber Ajansı'na göre, Buşehr eyaletinde 2 patlama sesi duyuldu.
Haberde, patlamanın nedeni belirtilmezken konuya ilişkin resmi makamlardan henüz açıklama yapılmadı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın İran’a yönelik saldırı tehdidinin ardından ABD ordusunun gece saatlerinde başlayan bombardımanında, İran’ın Hürmüz Boğazı yakınındaki bölgeleri hedef alınmıştı.
İran Devrim Muhafızları Ordusu da ABD'nin saldırılarına karşılık Kuveyt ve Bahreyn'de bulunan ABD askeri üslerindeki altyapı ve tesisleri hedef aldığını açıklamıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD ordusunun ülkenin güneyindeki kıyı eyaletlerinde bazı noktalar ile Meşhed demir yolu güzergahındaki 2 köprüye düzenlediği saldırıları kınadı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu saldırıların "açık bir savaş suçu" olduğu, İran halkının ülkenin toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve ulusal güvenliğini koruma konusundaki kararlılığının sürdüğü belirtildi.
Açıklamada, ABD'nin son 48 saatte, Hürmüz Boğazı'nda bazı gemilerle ilgili yaşandığı ileri sürülen olayları gerekçe göstererek düzenlediği saldırıların, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 2. Maddesi'nin 4. Fıkrası'nın ve savaşın sona erdirilmesine ilişkin mutabakat zaptının da ihlali niteliğini taşıdığı kaydedildi.
ABD Başkanı Donald Trump başta olmak üzere ABD'li yetkililerin açıklamalarını da eleştiren Bakanlık, bu tarz yaklaşımların savaşın sona erdirilmesine ilişkin mutabakata bağlı kalınmadığının açık göstergesi olduğunu vurguladı.
İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler ve Bilgilendirme Merkezi Başkanı Hüseyin Kermanpur, ABD'nin İran'a düzenlediği hava saldırılarında son 2 günde 14 kişinin hayatını kaybettiğini, 78 kişinin yaralandığı açıkladı.
Kermanpur, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı.
İranlı yetkili, ABD'nin 8 ve 9 Temmuz 2026'da İran'ın 5 eyaletini hedef alan saldırılar düzenlediğini hatırlatarak saldırılarda şu ana kadar 14 kişinin yaşamını yitirdiğini, 78 kişinin yaralandığını aktardı.
Kermanpur, yaralılardan 47'sinin tedavisinin hastanede sürdüğü, diğer yaralıların gerekli tıbbi müdahalelerin ardından taburcu edildikleri bilgisini verdi.

İran Meclis Başkanı ve ABD ile yürütülen müzakerelere liderlik eden Muhammed Bakır Galibaf, Washington'a yönelik uyarısında, "Vurursanız, siz de vurulursunuz." dedi.
Galibaf, "Amerika hâlâ zorbalığın ve verdiği sözleri tutmamanın artık bedelsiz olmadığını öğrenemedi." ifadelerini kullandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin saldırılarına karşılık Kuveyt ve Bahreyn'de bulunan ABD askeri üslerindeki altyapı ve tesisleri hedef aldığını açıkladı.
İran Devrim Muhafızları Ordusundan yayımlanan açıklamada, ABD'nin İran'ın güney kıyı bölgelerine düzenlediği saldırılarla mutabakatı ihlal ettiği belirtilerek "ABD ordusunun saldırganlığı karşılıksız bırakılmayacaktır." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Amerikalı anlaşma ihlalcilerine karşı cezalandırıcı yanıtın ilk aşamasında, Devrim Muhafızları Ordusu'nun deniz ve hava kuvvetleri, ortak füze ve insansız hava aracı operasyonlarıyla, düşmanın ülkenin çeşitli bölgelerine yaptığı saldırılardan bir saat sonra Kuveyt'teki Arifjan ve Ali es-Salem ile Bahreyn'deki Cufeyr ve Şeyh İsa'daki Amerikan işgalcilerinin iki sömürge üssünün altyapısını ve önemli tesislerini imha etti."
Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin yeni saldırılar gerçekleştirmesi halinde misillemelerin bölgedeki diğer ABD üslerini de kapsayacağı uyarısında bulundu.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran’a yönelik 7 ve 8 Temmuz’da düzenlenen hava saldırılarında vurulan hedeflere ilişkin ayrıntıları paylaştı.
CENTCOM’dan yapılan açıklamaya göre, ABD'nin 8 Temmuz’da gerçekleştirdiği saldırılarda İran’a ait yaklaşık 90 askeri hedef vuruldu.
Saldırılarda hava savunma sistemleri, kıyı gözetleme unsurları, füze ve insansız hava aracı (İHA) depolama tesisleri, deniz kuvvetlerine ait unsurlar ile İran kıyı şeridindeki askeri lojistik altyapısı hedef alındı.
Operasyonların, bir önceki gece gerçekleştirilen saldırıların devamı niteliğinde olduğu belirtildi.
CENTCOM, 7 Temmuz’da düzenlenen ilk saldırı dalgasında ise yaklaşık 80 İran askeri hedefinin vurulduğunu, bunlar arasında İran Devrim Muhafızları Ordusu’na ait 60’tan fazla sürat teknesinin de bulunduğunu öne sürdü.
Açıklamada, operasyonların İran’ın ateşkesi ihlal ederek Hürmüz Boğazı’ndan geçen üç ticari gemiye saldırmasının ardından düzenlendiği öne sürülürken, Tahran’a “ağır bedel ödetmenin” amaçlandığı ifade edildi.
CENTCOM, ABD güçlerinin bölgede “tetikte, yüksek hazırlık seviyesinde ve ABD Başkanı’nın talimatı doğrultusunda operasyon düzenlemeye hazır” olduğunu belirterek, gerekmesi halinde yeni saldırılar düzenlenebileceği mesajını verdi.
Saldırılar, ABD Başkanı Donald Trump'ın ateşkes anlaşmasının "artık sona erdiğini düşündüğünü" söylemesinin ardından gerçekleşti.

Geçtiğimiz günlerde Pakistan, tarafların görüşmeleri sürdürme konusunda mutabık kaldığını belirterek, "Bir sonraki toplantı, eski İran Dini Lideri’nin cenaze törenlerinin ardından mümkün olan en yakın zamanda ayarlanacaktır" demişti. Ancak arabulucu ülkenin bu açıklamasına rağmen gerilim bir kez daha tırmandı. ABD, son iki gün içinde İran'da en az "170 hedefi" vurduğunu açıkladı. Ayrıca Trump, dün NATO toplantısının ikinci ve son gününde "ateşkes bitti" dedi.
Canlı Anlatım Özeti
İran'dan ABD’ye Hürmüz Boğazı uyarısı
Hangi İran şehirleri ABD saldırılarında hedef alındı?
Buşehr’de patlama sesleri duyuldu
İran Dışişleri Bakanlığı: ABD'nin son saldırıları açık bir savaş suçu
HAMANEY'E SON VEDA: CENAZEYE GİDENLER YOLDA KALDI
İran: ABD saldırılarında 14 kişi hayatını kaybetti, 78 kişi yaralandı
Galibaf: " Vurursanız, vurulursunuz"
İran: ABD'nin Kuveyt ve Bahreyn'deki üslerindeki altyapı vuruldu
ABD: İki günde İran'da 170 hedef vuruldu
'ATEŞKES BİTTİ'
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR


Hamaney'e veda törenlerinde son gün: ABD saldırıları tren seferlerini durdurdu, cenazeye gidenler yolda kaldı!

NATO KARARLARI 2026: Ankara NATO Zirvesi'nde Hangi Kararlar Alındı? İşte Alınan Tarihi Kararlar

MARK RUTTE KİMDİR? NATO Genel Sekreteri Nereli, Kaç Yaşında, Evli Mi? İşte NATO Genel Sekreteri Mark Rutte Hakkında Öne Çıkan Bilgiler

Macron neden güneş gözlüğü takıyor? Zirve boyunca çıkarmadı...

Trump’ın hedef tahtasında ‘Grönland ve İspanya’ var! “Büyük bir sorun” dedi…

