hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    New York'ta Suriye kriziyle ilgili kritik toplantı

    New Yorkta Suriye kriziyle ilgili kritik toplantı
    expand
    KAYNAKCNN TÜRK

    Suriye diplomasisinde bugün önemli bir gün. ABD'nin New York kentinde bakan düzeyinde Suriye Destek Grubu biraraya geliyor. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor. Öte yandan ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki Arap güçlere üçüncü kez silah gönderdiği açıklandı. Bu arada BM Güvenlik Konseyi de IŞİD'in finans kaynaklarıyla ilgili bir karar aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zirve Türkiye saatiyle 15. 30'da başlayacak. Toplantıya Rusya, Almanya, İran, Fransa, Suudi Arabistan, Türkiye, İngiltere katılıyor.

    New York'taki zirve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Moskova temaslarının ardından geliyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da New York'ta. Rusya tarafından gelen açıklamaya göre Lavrov ve Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu arasında planlanan bir görüşme olmayacak.

    ABD'nin Esad'la ilgili soruya yanıtı: "Gelecekte"

    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantı öncesinde Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil bin Ahmed el-Cubeyr ve Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye ile görüştü. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda üç bakanın görüş alışverişinde bulunduğu öğrenildi.

    New Yorkta Suriye kriziyle ilgili kritik toplantı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Esad: "Suriye'de kimse teröristlerle görüşmeyi kabul etmez"

    John Kerry, Moskova'daki temaslarının ardından Rusya ile "temel meselelerde aynı görüşte" olduklarını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın konumu gündeme gelmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise dün bu konuda, "Esad'ın ne zaman gideceğini" merak edenlere, "gelecekte" yanıtı vermiş; "Esad'ın Suriye'nin geleceğinde yeri yok" demişti.

    Kerry-Lavrov görüşmesinden önemli mesajlar

    Kim muhalif, kim terörist?

    İkili görüşmede ayrıca New York'ta yapılacak bu toplantıya Suriye muhalefetinden kimlerin katılacağını da ele almış ve "ortak temel" bulduklarını ifade etmişlerdi. Çünkü Suriye muhalefeti denilen kesim tüm taraflar için bir muamma. Suriye'de rejimi devirmek için savaşan grupların içinde cihadçı gruplar ağırlıkta ve El Kaide ile bağlantılı Ahrar'uş Şam ve İslam Ordusu gibi örgütler de bunların başında geliyor. Ancak taraflar arasında bu konuda bir mutabakat yok. Bu nedenle Viyana toplantılarında alınan karar doğrultusunda, hangi grupların terörist, hangilerinin "ılımlı" olduğunu belirlemekle Ürdün görevlendirilmişti. New York toplantısı öncesinde, Esad'a karşı savaşan muhalefeti ortak gündem ve söylem için Riyad'da toplayan Suudi Arabistan, El Kaide bağlantılı bu grupları da davet etmişti. Ancak daha sonra El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam, görüşmelerde "başrolün siyasi partilere verildiği" gerekçesini göstererek görüşmelerden çekildiğini açıklamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    New Yorkta Suriye kriziyle ilgili kritik toplantı

    Suudi Arabistan Suriye'deki El Kaide bağlantılı grupları da davet etti

    Muhalif heyetim temsilcisi belli oldu: Riyad Hicab

    Suudi Arabistan'ın bu girişimi sonucunda Suriyeli muhalifler heyetinin temsilcisi de belli oldu. Viyana'da uzlaşılan geçiş süreci takviminde muhalif heyetin koordinatörlüğüne, Suriye'yi terkeden eski başbakan Riyad Hicab seçildi. Reuters Haber Ajansı'na konuşan muhalif kaynaklar, muhalif heyete eski Başbakan Riyad Hicab'ın koordinatörlük yapacağını doğruladı. Esad yönetiminin eski Başbakanı Riyad Hicab, 2012 yılında Şam'ı terkederek muhaliflerin saflarına katılmak için Lübnan'a kaçmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lübnan ve Pakistan'ın katıldıkları duyurulan koalisyondan haberi yokmuş

    İsrail sınırında bulunan Kunetra'da ve liman kenti Lazkiye'de valilik görevlerinde bulunan Hicab, bakanlık görevine ülkede yönetim karşıtı ayaklanmanın başladığı dönemde atanmıştı. Riyad Hicab, Suriye'de yapılan parlamento seçimlerinin ardından 2012 yılının Haziran ayında başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

    Eren Erdem: "Erdoğan'dan özür bekliyorum"

    İlk iki toplantı Viyana'da yapılmıştı

    Avusturya'nın başkenti Viyana'da 30 Ekim'deki Suriye toplantılarının ilkine, aralarında Türkiye, Suudi Arabistan ve İran'ın da bulunduğu 17 ülkenin dışişleri bakanları katılmıştı. Söz konusu toplantıların ikincisi ise 14 Kasım'da yapılmıştı. İkinci tur görüşmelerde Suriyelilerin önderliğinde 6 ay içinde geçiş süreci, taraflar arasında müzakerelerin başlaması ve ateşkes sağlanması, yeni bir anayasa, 18 ay içinde adil bir seçim yapılması ve BM denetiminde "kimin terörist, kimin muhalif" olduğunun belirlenmesi konularında anlaşmaya varılmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransız Senatosu'nda Türkiye-Rusya düellosu

    2012'de Cenevre'de toplanılmıştı

    2012 yılında kabul edilen Cenevre-1 Bildirisi ise tam yetkili bir geçiş hükümeti kurulmasını, ateşkes sağlanmasını, tutukluların serbest bırakılmasını ve abluka altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılmasını öngörüyordu. Önce BM'nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sonrasında da Lahdar İbrahimi, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi sıfatıyla girişimlerde bulunmuş ve siyasi çözüme yönelik raporlar hazırlamışlardı. Bu raporlarda Esad rejiminin yanı sıra muhalif gruplarla ilgili de ciddi uyarı ve endişeler dile getirilmişti. Ancak bu uyarılar ve Cenevre toplantılarında öngörülen "siyasi çözüm", geri plana atılarak ülkedeki iç savaş, müdahil ülkelerin de mezhep vurgusuyla yön vermeye çalıştığı bir hat üzerinde derinleşti.

    Viyana'da ABD, Rusya ve BM'den Suriye açıklaması

    Sahaya terör örgütleri hakim oldu

    IŞİD'in de sahneye çıktığı bu süreçte Suriye iç savaşına taraf ülkelerin pozisyonları ve savaşın çehresi değişti. Ülkede terör örgütlerinin muhalefeti boğarak duruma hakim olduğu bir tablo ortaya çıktı. Bu tablonun çevre ülkelere de AB ülkelerine de ABD'ye de ağır bir maliyeti oldu. Bunların başında da sayıları milyonları bulan mülteciler geliyor. Bir diğer başlıca sorun da terör. En son IŞİD'in Paris'te düzenlediği saldırılarda 129 kişi, Ankara'da düzenlenen 10 Ekim'deki Barış Mitingi'ne düzenlenen ve faillerin IŞİD militanı olduğu açıklanan saldırıda da 102 kişi ölmüştü. Gelinen noktada ABD öncülüğünde IŞİD'e karşı koalisyon Suriye'de hava operasyonları düzenlerken, Suriye'nin davetiyle Rusya da sahada operasyonlar gerçekleştiriyor.

    Suriye müzakerelerinin önemli noktaları

    Öncelikler değişti, çekişme sürüyor

    Suriye meselesi, müdahil ülkelerin tanımlamasıyla "bir rejim sorunu" olmaktan, bütün dünyayı tehdit eden bir terör sorununa dönüşünce, tarafların öncelikleri değişti. Ancak taraflar, yani ABD, Körfez ülkeleri ve Türkiye'nin başını çektiği ülkeler grubu ile Rusya ve İran'ın Suriye anlaşmazlığı IŞİD ile mücadele üzerinden şekillenmeye başladı. ABD ve diğer ülkeler Rusya'yı IŞİD'i değil, muhalifleri vurmakla suçlarken, Rusya da bu ülkeleri "terörist" olarak nitelediği diğer gruplara destek sağlamakla suçluyor. Uçak düşürülmesi krizinin ardından Rusya, Türkiye'ye de IŞİD petrolünü satın alma suçlaması yöneltiyor.

    BM Viyana'daki Suriye kararlarıyla ilgili tasarıyı hazırlıyor

    ABD Arap güçlere silah gönderdi

    Son gelişmeler arasında CNN International'a konuşan ABD'li bir yetkiliye göre ABD, Suriye'nin kuzeyindeki Arap güçlere üçüncü kez mühimmat gönderdi. Mühimmat Kuzey Irak'tan kara yoluyla ulaştırıldı. Amaç ise IŞİD'le mücadelede operasyonel güvenliği sağlamak. Daha önce ABD'nin bölgede YPG'ye mühimmat ve silah sağlaması Ankara ile gerginliğe neden olmuştu. Bunun üzerine YPG'nin yine baskın olduğu, Arap ve Süryani güçlerin de bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri kurulmuştu.

    YPG’den yeni siyasi oluşum

    ABD yardımının 5 bin kişilik Suriyeli Arap Güçlere gittiği belirtiliyor. Üstelik yardım bununla sınırlı değil. Amerikan CBC kanalına konuşan savunma yetkilisine göre, Suriye'deki Amerikan komandoları, Suriyeli arap güçlerle ilk kez yüz yüze görüştü.

    Rusya'dan Suriye'de yeni hava üssü iddiasıyla ilgili açıklama

    IŞİD'e katılım 2 katına çıktı

    BM Güvenlik Konseyi'nden IŞİD kararı

    Son olarak BM Güvenlik Konseyi'nden terörle mücadele konusunda IŞİD'in finans kaynaklarıyla ilgili yeni bir karar daha geldi. IŞİD'in finans kaynaklarıyla mücadelenin artırılmasını isteyen karar tasarısı Güvenlik Konseyi'nde oy birliğiyle kabul edildi. BM Güvenlik Konseyi'nde Maliye Bakanları düzeyinde gerçekleşen toplantıda, IŞİD'in finans kaynakları ile mücadele için ABD ve Rusya tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin de aralarında olduğu çok sayıda ülke tarafından desteklenen karar tasarısı görüşüldü. BMGK'nın Aralık ayı dönem başkanı ve ABD Hazine Bakanı Jack Lew tarafından yönetilen toplantıda yapılan oylamada, tasarıya 15 ülkenin tamamı olumlu yönde oy kullandı. BMGK'da Şubat ayında kabul edilen kararda, IŞİD'in petrol, tarihi ve kültürel eserlerin satışı ve fidye gelirleriyle terör eylemlerini finanse etmesinin önüne geçilmesi için tedbir alınması çağrısı yapılmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow