hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NYT: "Rüşvet skandalı Erdoğan'a yaklaşıyor"

    NYT: Rüşvet skandalı Erdoğana yaklaşıyor
    expand

    New York Times gazetesi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı "suçlayarak" istifa etmesinin ardından, rüşvet skandalının Erdoğan'a bir adım daha yaklaştığını öne sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD BASINI

    Gazete, Türkiye'de 3 bakanın birden istifa etmesinin başlı başına büyük bir kriz olduğunu belirtirken istifa eden bakanlardan birinin gider ayak yaptığı kinci açıklamanın, muhalefeti susturmakla bilinen bir partinin içinden gelmesinin şaşırttı bulunduğunu vurguladı.

    Gazete, "Bu tavır, bir anda yürütülen soruşturmanın önemini daha da artırdı ve Türk kamuoyu son on yıldır ülkeyi yöneten İslamcı kökenli hükümetin çöküşüne mi şahit olduğunu merak etmeye başladı" diye yazdı.

    Bayraktar'ın, "Başbakan da istifa etmeli" sözleriyle, Başbakan Erdoğan'ın da soruşturma konusu olan bazı emlak usulsüzlüklerinin içinde olduğuna dair işaretlerin ilk kez ortaya çıktığını savunan New York Times şöyle devam etti:

    "Bu kriz Türkiye'nin müreffeh ve demokratik ilkelerle yönetilen, çoğunluğu Müslüman bir örnek ülke imajıyla çelişiyor. NATO üyesi olan Türkiye ABD ve Avrupa tarafından Ortadoğu'da bir istikrar gücü olarak görülüyor ve ülke Suriye, Mısır ve İran'ın nükleer programı gibi krizlere müdahil olmaya çalışıyordu.

    Ancak, Erdoğan'ın siyasi hayatının tehlikeye düşmesiyle beraber, Türkiye'nin bölgedeki rolü ve Batı ile ilişkileri de sorgulanmaya başlandı.

    Erdoğan için başka bir endişe konusu da, hükümetine duyulan öfkenin geçen yaz İstanbul'daki bir parkın kaldırılmasını protesto eden ve şiddetle bastırılan gösterilerde olduğu gibi tekrar sokaklara dökülüp dökülmeyeceği.

    Nitekim Çarşamba akşamı İstanbul'da ve çeşitli şehirlerde hükümeti istifaya çağıran ve 'Her yer rüşvet! Her yer yolsuzluk!' sloganları atılan bazı protesto gösterileri de yaşandı bile."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiliz Finacial Times:

    İngiliz Financıal Times, istifaların Türk ekonomisine etkisini ele aldı. Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar'ın istifasına dikakt çekildi:

    "En çok zararı Bayraktar'ın istifası verebilir. Başbakan Erdoğan 1994'te İstanbul belediye başkanı seçildiğinden beri siyasi ortağı olan Bayraktar, sessiz sedasız gitmeyeceğini gösterdi. Krizdeki son gelişmeler Türk lirası üzerinde baskı yaratarak Türkiye'nin ekonomik dengesizliklerini derinleştirecek. Bu da, mevcut bütçe açığında negatif bir etki yaratabilir."

    Wall Street Journal:

    Wall Street Journal da Bayraktar'ın istifasını öne çıkardı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazete, "Başbakan Erdoğan eski arkadaşının kabineden ayrılan eski dostunun istifasını istemesiyle 11 yıllık iktidarındaki en büyük darbesini yaşadı. Yolsuzluk soruşturmasıyla son ortaya çıkanlar batının önemli bir stratejik ortağı olan liderliğini sarsma tehlikesi yaratıyor. Erdoğan ve İslami kökenli partisi, ordu gibi seküler kurumlarla sıkça çatıştı, son kriz ülkenin yönelimiyle ilgili bir mücadeleden çok akp içinde bir güç savaşı yaratacak gibi görünüyor" yorumunu yaptı.

    İSPANYA BASINI

    Türkiye'deki rüşvet ve yolsuzluk operasyonları İspanya'da da sosyal medyada en fazla tartışılan konuların başında geldi.

    Gazetelerin internet baskılarına da binlerce elektronik posta gönderen İspanyollar, "Biz de Türkiye'deki gibi yürekli savcılar istiyoruz" derken  İspanya'daki yargının yavaş hareket etmesinden yakındı.

    İspanyollar, 2008 yılında baş gösteren inşaat kökenli büyük ekonomik krizinden bu yana binlerce siyasi rüşvet dosyalarının açılmasına rağmen sadece senatör olan bir parti saymanının içeriye alındığını hatırlattı.

    İspanya'daki savcıların halen iktidarda bulunan Halk Partisi'nin başkanı ve Başbakan olan Mariano Rajoy'un da aralarında bulunduğu çok sayıdaki bakan ve üst düzey yöneticilerin bağış adı altında kayıt dışı maaş aldıklarını vurgulayan okuyucular bunların ispatlanmasına rağmen hiç kimsenin ceza almadığını ve istifa etmediğini ifade etti.

    İspanya'yı yıllardır meşgul eden ve Gürtel ile Barcenas adı altında anılan yolsuzluk soruşturmalarında iktidardaki Halkçı Parti'nin saymanlığını yapan eski senatör Luis Barcenas,imar izinleri ve kamu ihaleleri karşılığında büyük inşaat şirketlerinden bağış adı altında ücretler alıyor ve bu paraların bir kısmını düzenli olarak her ay zarflar içinde aralarında başbakanda olmak üzere partinin önde gelen siyasetçilerine dağıtıyordu.

    Halk Partisi'nin son 10 yılda inşaat şirketlerinden topladığı bağışların yaklaşık 4 milyar euro olduğu ileri sürülüyor.

    Hükümet partisinin eski saymanlığını yapan Luis Barcenas'ın inşaat şirketlerinden imar izinleri ve kamu ihaleleri karşılığında aldığı bağışları İsviçre'deki bankalara yatırdığı da savcılık tarafından tespit edildi.

    Geçen hafta da savcılık Halk Partisi'nin Madrid'deki ana binasına polis göndererek arama yaptırmış ve parti binasının 2005-2009 yılları arasındaki onarımlarında yapılan ödemelerin yasadışı olduğunu savunmuştu.

    İspanyolların sosyal medyada tartıştığı ve gazetelere gönderdiği yorumlardan bazıları şöyle:

    * Türkiye'deki bakanlar bizimkilerden daha fazla onurlu çıktı. Biz de savcılar suçlamaya tamamlamasına rağmen kimse istifa etmiyor.

    * Türkiye demokrasisi İspanya demokrasisinden daha iyi işliyor.

    * Türkiye'de hiç olmasa adalet işliyor bizde o bile yok.

    * Türkiye'de çocuklarının yolsuzluk olaylarına karışması üzerine istifa eden bakanlar İspanya'ya ahlak dersi verdiler.

    * Bir gün Türkiye'den demokrasi ve adalet dersi alacağımı asla tahmin edemezdim.

    * Ben artık Türkiye'de yaşamaya gidiyorum.

    * Türkiye'deki istifaları şaşkınlıkla izliyorum. Burada tanrı bile istifa etmiyor.

    * Erdoğan'ın İspanya'dan öğreneceği çok şey var. Türk Başbakan bizimki gibi yolsuzluk yapanların arkasında dursaydı sonunda bir şey olmazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FRANSIZ BASINI

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransız Le Monde gazetesi AKP ve Fethullah Gülen Cemaati gibi iki ideolojik akımın ittifakı üzerine kurulu olan "Türk Modeli"nin artık yolun sonuna geldiğini yazdı.

    Washington ile Ankara arasında bozulan ilişkilere dikkat çeken gazete, Türkiye'de "hükümdarlığın sonu havasının" hakim olduğunu belirtti.

    Le Monde,  "Çok sayıda Arap ülkesinin hayali oldu ve uzun süre Batılıları rahatlattı. Bu ne diktatoryal ve batı karşıtı İran modeliydi ne de diktatoryal ve İslamcı zehri yayan Suudi modeliydi.  'Türk Modeli', demokrasi ile kapitalizmin ittifakıydı" diye yazdı.

    Bu modelin kendisinden emin İslami muhafazakar ve ABD'ye yakın bir partinin rehberliğinde olduğunu ifade eden gazete, "Müslüman-Arap dünyasında modernitenin yolunu temsil ediyordu. Yeni bir sentez içerisinde Mall'ı (alışveriş merkezi), cami ile evlendiriyordu" diye devam etti.

    "Türk Modeli"nin diğer bir ayağının Ankara ile Washington arasındaki ilişkiler olduğuna dikkat çeken gazete, uzun süre "mükemmel" olan ilişkilerin kısa bir süre önce kötüleştiğine değindi.

    Gazete, "Özellikle Mısır'da Müslüman Kardeşler'i ve Suriye isyanının en radikalleri olan İslamcı fraksiyonları savunan Başbakan Erdoğan Suriye ve Mısır konusunda Başkan Barack Obama'dan uzaklaştı" diye yazdı.

    İRAN BASINI

    Türkiye'de bakanların istifası ve Başbakan Erdoğan'ın yaptığı kabine yenilemesi, İran gazetelerinin bugünkü sayısında geniş yer buldu.

    Ülkedeki hemem hemen tüm gazeteler konuyu birinci sayfadan aktardı.

    Etemad Gazetesi, 1'inci sayfasından Erdoğan'ın fotoğrafıyla birlikte verdiği haberinde, 'Erdoğan hükümetinde istifa tsunamisi' başlığını kullandı. Gazete, "Türkiye'deki yolsuzluk depremi, Erdoğan hükümetini salladı ve üç sütununu devirdi" ifadesine yer verdi.

    Şark Gazetesi, yolsuzluk operasyonu kapsamında tutuklanan işadamı Rıza Saraf'ın fotoğrafıyla Türkiye'deki gelişmeleri manşetine taşıyarak, 'Erdoğan'ın kabusu' başlığını kullandı.

    Kanun Gazetesi ise birinci sayfasında, "3 bakan gitti. Erdoğan, bıçak atında" başlığına yer verdi.

    Tehran Emruz Gazetesi, Türkiye ile ilgili gelişmeleri, "Erdoğan kabinesinde kriz ve istifa dalgası" başlığıyla sürmanşetten aktardı.

    Jahan-e-Eghtesad Gazetesi ise Türkiye'deki gelişmelerle ilgili haberinde "Erdoğan, bir adım geri attı" başlığını kullandı.

    Mardom Salari Gazetesi, 'Erdoğan, tehlikeden kurtulmaya çalışıyor' başlığını tercih etti.

    Javan Gazetesi de gelişmelere birinci sayfasında yer verip, "Erdoğan, devrilmemek için kabinesinde ameliyat yaptı" diye yansıttı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow