hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika: AKPM'den Türkiye kararı

    Son dakika: AKPMden Türkiye kararı
    expand

    Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türkiye’nin 2004 yılında çıktığı denetim sürecine geri dönmesini öngören tasarıyı bugün oyladı. Buna göre Türkiye yeniden denetim sürecine alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ndeki 'Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi' konulu oturumun sonundaki oylamada, Türkiye'nin 2004 yılında çıktığı denetim sürecine geri dönmesini öngören tasarıyı onayladı.

    Karar 45'e karşı 113 oyla kabul edilirken, 12 parlamenter çekimsiz oy kullandı. 


    Türkiye tekrar siyasi denetim sürecine alındı

    2016'da en yüksek askeri harcamayı onlar yaptı

    'AB, Türkiye'ye üyelik dışında bir teklif sunmalı'

    Böylece Türkiye, 2004'te çıktığı siyasi denetim sürecine yeniden alındı. Ayrıca Türkiye, denetim sürecinden çıkarılıp bu sürece daha sonra yeniden dahil edilen ilk Avrupa ülkesi oldu.

    Avrupa Konseyi ilişkilerin devamından yana bir tavır sergiliyor ve konseyde bu kararın bir ceza olarak görülmemesi, ilişkilerin düzeltilmesi için bir fırsat olarak görülmesi yaklaşımı hakim. 

    Denetim Komitesi, Mart ayında yaptığı basın açıklamasında, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL ilan edilmesiyle birlikte Türkiye'de "demokratik kurumların işleyişinde ciddi bozulmalar" olduğu gerekçesiyle denetim sürecine alınması çağrısı yapmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporun görüşülmesinden sonra oylanacak karar tasarısında Türkiye'ye 35 maddeden oluşan tavsiyelerde bulunulduğunu bildirildi.

    Tasarıda, AKPM ile Türkiye arasındaki iş birliğinin sürmesi için bu tavsiyelerin yerine getirilmesi gerektiği ifade edildi.

    Avrupa'da insan hakları destekleme kuruluşu Avrupa Konseyi'nin yürütme kolu olan AKPM'de 47 ülkeden 324 temsilci bulunuyor.

    AKPM'nin kuruluş amacı "insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü desteklemek" olarak tanımlanıyor.

    "Türkiye, Avrupa'nın bir parçası olmaya devam edecektir"

    AKPM Türk Heyeti Başkanı ve Adana Milletvekili Talip Küçükcan oturumda yaptığı konuşmada, "Türkiye Avrupa'nın bir parçası ve bir parçası olmaya devam edecektir." dedi.

    Türkiye'de 7 Haziran seçimlerinden bu yana 750 vatandaşın demokrasiyi savunurken öldürüldüğünü, 900'den fazla güvenlik gücünün yine Türkiye'nin ve Avrupa'nın güvenliğini sağlamaya çalışırken öldüğünü belirten Küçükcan, şöyle devam etti:

    "Eğer DEAŞ veya bir başka terör örgütü sizin şehirlerinize saldırsa, sizin kasabalarınıza saldırsa, çocuklarınızı, eşlerinizi öldürse, siz de çeşitli önlemler alırdınız. Eğer onlar sizin parlamentonuza Türkiye'de olduğu gibi saldırsa siz de çok güçlü önlemler alarak güvenliği sağlamaya çalışırdınız. Bizim Türkiye'de yaptığımız ve yapmaya devam edeceğimiz şey de bu."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunları yaparken hukukun çerçevesinde hareket edeceklerini vurgulayan Küçükcan, "Türkiye Avrupa Konseyi ile bir arada çalışmaktadır ve yapıcı bir diyalog ortamı oluşturabilirsek başarılı olabiliriz." dedi.

    AKPM ve Avrupa Konseyi'nin Türkiye üzerindeki etkisi görünmek isteniyorsa yapıcı adımlar atılması gerektiğine işaret eden Küçükcan, "Türkiye için denetim sürecinin tekrar açılması bu yönde bir adım olmayacaktır. Bu ilişkilere zarar verecek bir adım olacaktır." diye konuştu.

    Küçükcan, denetim sürecinin tekrar başlatılmasının Avrupa Konseyi için olgunlaşmamış ve zamanından önce atılmış bir adım olacağını kaydetti.

    Ak Parti'den karara ilk tepki

    AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, raporun birçok yanlı fikri bir araya getirdiğini belirterek, raporda gerçek tespit ve değerlendirmeye lüzum görülmediğini kaydetti.

    Milletvekillerinin salıverilmesinin talep edilmesinin AİHM kararlarıyla uyuşmadığına dikkati çeken Dişli, kamu ve yargıda işten çıkarmaların geçmişe yönelik cezalandırma olduğu anlayışının yanlış olduğunu, AİHM kararlarında ve Venedik Komisyonu kararlarında kamu otoritesinin arındırma hakkı olduğunun belirtildiğini vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güneydoğudaki terör eylemleri sırasındaki, "insan hakları ihlalleri iddialarının mesnetsiz" olduğunu da belirten Dişli, alınan tüm önlemlerin hukuk devleti ilkeleri ve uluslararası yükümlülüklerle uyumlu olduğunu söyledi.

    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Bu açıkça bir siyasi operasyondur

    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, oylama ile ilgili Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bütün bizim bu iş birliği çabalarımıza rağmen bazı maksatlı çevrelerce ülkemize karşı birtakım siyasi girişimlerin yapıldığını da görüyoruz. Bugün ve yarın devam eden müzakerelerde AKPM Genel Kurulunda 'yeniden denetime alınma' konusunun belli çevreler tarafından gündeme getirildiğini görüyoruz. Bu açıkça bir siyasi operasyondur" demiş ve sözlerini şöyle sürdürmüştü:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ne Türkiye'deki objektif gerçeklerle ne Türkiye'nin Avrupa Konseyi ile ilişkisinin geçmişine baktığınızda, bunun izah edilebilir, meşrulaştırılabilir, gerekçelendirilebilir hiçbir temeli söz konusu değildir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow