Son dakika... Canlı yayında gözaltına alınmışlardı! CNN TÜRK ekibi serbest bırakıldı
CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak ve Kameraman Halil Kahraman, İsrail’de haber takibi yaptıkları sırada canlı yayında gözaltına alındı. Yaşadıkları 9 saatlik esaret ve ardından gelen serbest bırakılma sürecini anlattılar. İsrail güvenlik güçlerinin sert müdahalesi, çapraz sorgular ve çıplak aramaya varan muamele, bölgedeki basın özgürlüğü üzerindeki baskıyı bir kez daha kanıtladı.
İsrail'den canlı yayın yapan CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak ile Kameraman Halil Kahraman, Tel Aviv'de güvenlik birimleri tarafından engellenerek gözaltına alındı ve telefonlarına el konuldu. İsrail'in bu usulsüz müdahalesine peş peşe tepkiler gelirken, Halil Kahraman izin alarak gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde durumları hakkında bilgi verdi. Sağlıklarının iyi olduğunu, telefonlarına el konulduğunu ve gözaltında tutulduklarını ifade etti.
İran'ın Tel Aviv'e yönelik füze saldırılarının ardından kentteki gerilim sürerken, CNN TÜRK'ün canlı yayınına İsrail güvenlik birimleri müdahale etti.
Muhabir Emrah Çakmak ile Kameraman Halil Kahraman, saldırı anında yaşananları ve sivillerin sığınaklara yöneldiği süreci izleyicilere aktarıyordu. İran'ın füze saldırısının hemen sonrasında, halkın sığınaklardan çıkış anlarının ekrana yansıtıldığı sırada yayına müdahale edildi.

Canlı yayında güvenlik güçlerinin CNN TÜRK ekibine yaklaşarak yayını durdurduğu görüldü.

Müdahale anında muhabirin, İsrail'de medya üzerindeki kısıtlamalara ve özellikle yabancı basın mensuplarının zaman zaman benzer uygulamalarla karşı karşıya kaldığına dikkat çektiği öğrenildi. Yayının, bu değerlendirmelerin hemen ardından kesilmesi dikkat çekti.

Yayını İsrail sansürüne uğrayan CNN TÜRK ekibi gözaltına alındı ve telefonlarına el konuldu.
GÖZALTINDAKİ EKİBİMİZDEN AÇIKLAMA: TELEFONLARIMIZA EL KONULDU
Endişeli bekleyiş sürerken gözaltına alınan CNN TÜRK Kameramanı Halil Kahraman, Demirören Medya TV Grup Başkanı Murat Yancı'ya telefon etti. "Sağlık durumumuz iyi, telefonlarımıza el konuldu. Gözaltına alındık. Bu aramayı izinle yapıyorum." dedi.
İSRAİL POLİSİNDEN GÖZALTI AÇIKLAMASI
Saatler sonra İsrail polisinden açıklama geldi. Sanal medya hesabından yapılan açıklamada, "İki kişi sorgulanmak üzere başka bir yere götürüldü." denildi.
SERBEST BIRAKILDILAR
İsrail’den canlı yayın yapan CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak ile Kameraman Halil Kahraman, Tel Aviv’de güvenlik birimleri tarafından engellenerek gözaltına alınmış ve telefonlarına el konulmuştu. İsrail’in müdahalesine peş peşe tepkiler gelirken, Emrah Çakmak ve Halil Kahraman'ın serbest bırakıldığı öğrenildi. Emrah Çakmak ve Halil Kahraman’ın sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.
CNN Türk Muhabiri Emrah Çakmak ile Kameraman Halil Kahraman, Tel Aviv’de saatler süren gözaltı ve sorgu işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Çakmak, yaşanan süreci ayrıntılarıyla anlattı.
Çakmak, öğle saatlerinde başlayan gözaltı sürecinin uzun saatler sürdüğünü belirterek, “Halil ve ben, dakikalar önce serbest kaldık” dedi. Birkaç gündür İsrail’de haber takibi yaptıklarını hatırlatan Çakmak, daha önce de bölgede görev yaptıklarını ifade etti.
“TÜM YASAL İZİNLERİMİZ VARDI”
İsrail Kamu Yayın Otoritesi’nin (GPO) verdiği basın kartı için başvuru yaptıklarını ve resmi onay mailinin ellerinde olduğunu söyleyen Çakmak, Türkiye Cumhuriyeti basın kartı ve daha önce aldıkları kartları da güvenlik birimlerine gösterdiklerini aktardı.
Buna rağmen Tel Aviv’de bir noktada canlı yayın yaptıkları sırada güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle karşılaştıklarını belirten Çakmak, sirenlerin çalması üzerine araçlarını park edip yayına başladıklarını, ancak kısa süre sonra çekimi durdurmalarının istendiğini söyledi.
“SAATLERCE GÜNEŞ ALTINDA BEKLEDİK"
Gözaltı sürecinde telefonlarına el konulduğunu ve farklı noktalarda ayrı ayrı bekletildiklerini ifade eden Çakmak, “Saatlerce güneş altında ayakta bekletildik. Birbirimizle konuşmamıza izin verilmedi” dedi.
Su taleplerinin dahi karşılanmadığını dile getiren Çakmak, ekiplerin sürekli değiştiğini ve net bir açıklama yapılmadan bekletildiklerini söyledi.
İSRAİLLİ VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ
Çakmak, gözaltı sırasında bazı İsrailli vatandaşların cep telefonlarıyla kendilerini kayda almaya başladığını, güvenlik güçleri ile vatandaşlar arasında kısa süreli tartışma yaşandığını da aktardı. Vatandaşların “Neden yerde oturtuyorsunuz?” diyerek tepki gösterdiğini ifade etti.
Yaptıkları işin gazetecilik faaliyeti olduğunu vurgulayan Çakmak, daha önce de aynı bölgede hem kendilerinin hem de diğer gazetecilerin çekim yaptığını belirterek, “Var olanı aktardık, ne eksik ne fazla” dedi.
Saatler süren işlemlerin ardından serbest bırakılan iki gazetecinin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Olay, savaş ortamında görev yapan basın mensuplarının güvenliği ve basın özgürlüğü tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR


İran'dan Avrupa ülkelerine uyarı: Savaş nedeni olur!

Küresel enerji hattı ve ticarette kâbus senaryosunun adı: HÜRMÜZ! Son durum ne?

İran’da ilkokul vurulurken, Melania Trump ‘çocuk hakları’ oturumuna başkanlık etti

ÖZEL| Tahran semalarındaki tehlike: 'Hayalet' yeniden sahnede

Durum Odası'nda çok konuşulan görüntü: Bileğindeki detay ortalığı karıştırdı!

