hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sudan meclisi OHAL'i görüşmek için toplandı

    Sudan meclisi OHALi görüşmek için toplandı
    expand
    KAYNAKAA

    Sudan meclisi, olağanüstü hal (OHAL) kararnamelerini görüşmek için toplandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sudan Adalet Bakanı Muhammed Ahmed Salim, ülkede bir yıl olağanüstü hal ilan edilmesinin ardından yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnamelerini meclise sundu.

    Adalet Bakanı Salim, mecliste yaptığı konuşmada, "OHAL kararı, sübvanse edilen malların, yakıtın ve altının yurt dışına kaçırılması gibi ekonomiye zararlı uygulamalarla mücadeleyi amaçlıyor." dedi.

    Salim, hükümetin anayasal ve uluslararası kurallara, OHAL'le ilgili uluslararası anlaşmalara ve özgürlüklere bağlı olduğunu vurguladı.

    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in OHAL'le ilgili bilgilendirildiğini söyleyen Sudan Adalet Bakanı, gerekçeleri ortadan kalktığı anda parlamentonun OHAL'i kaldırmaya hazır olduğunu belirtti.

    Pazartesi yapılacak özel oturumda cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin nihai oylaması yapılacak.

    Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, 22 Şubat'taki ulusa sesleniş konuşmasında, uzlaşı hükümeti ile 18 eyaletteki yerel hükümetleri feshetmiş ve bir yıl süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıklamıştı. Beşir, 2020'de yeniden seçilmesinin önünü açan anayasa değişikliğinin ertelenmesini istemişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Ahmed Bin Avf, OHAL'in güvenlik ve istikrarın sağlanması amacıyla ilan edildiğini belirtmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OHAL'den 3 gün sonra  çıkarılan kararnameler ile de izinsiz gösteri, yürüyüş, grev yasaklanmış, güvenlik güçlerine, gerekli hallerde istedikleri bina ve şahısları arama, yargılama tamamlanana dek yasa dışı olduğu tespit edilen para, yer ve eşyalara el koyma yetkisi tanınmıştı.

    Sudan'da hayat pahalılığı, yakıt ve nakit sıkıntısı ile parlamentonun Beşir'in yeniden adaylığı için anayasayı değiştirmesi, iki ayı geride bırakan protestoların başlamasına neden olmuştu.

    Gösteriler OHAL sonrasında da sürerken, protestolarda şu ana kadar hükümete göre 32, Uluslararası Af Örgütünün 11 Şubat'taki raporuna göre 51 kişi hayatını kaybetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow