hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    7. Sınıf Anlatım Bozuklukları: Anlatım Bozuklukları Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler!

    7. Sınıf Anlatım Bozuklukları: Anlatım Bozuklukları Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler
    expand

    7.Sınıf içinde yer alan anlatım bozuklukları daha ne bir şekilde dili kullanmak amacını sağlamaktadır. Anlatım bozuklukları, bir dilin yapısının doğru bir şekilde kullanılması ve anlamın bozulmamasını sağlamaktadır. Anlatım bozukluğuna dikkat etmek ve net bir şekilde anlamak için genel olarak cümlelere bakmak gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anlatım bozukluklarını görmek ve anlamak adına 7.sınıf içinde verilen derste bol bol pratik yapılmalıdır. Pratiklerle birlikte anlamın neden ve nerede bozulduğunu anlamak kolaylaşır. 7.sınıf bu nedenle oldukça önemli bir dönemdir. 7.sınıf anlatım bozukluklarını öğrenmek, ileri dönemlerde girilecek birçok sınavda yer alacaktır.

    Anlatım bozukluklarını anlamak ve konularını öğrenmek için farklı türde anlatım bozukluklarına da hakim olunmalıdır. Aynı zamanda anlatım bozuklukları örnekleri ve etkinlikleri daha fazla üzerinde durulması gerekir. 7.sınıf anlatım bozukluğuna dair etkinlikler çeşitli ve çoklu seçeneklerden oluşması daha iyi olur.

    7. Sınıf Anlatım Bozuklukları:

    7.Sınıf anlatım bozukluğu konuları içinde birçok alt alan yer almaktadır. Anlatım bozuklukları içinde yer alan çeşitliliğin sebebi ise dil içinde farklı kullanım alanlarının olmasıdır. Anlatım bozuklukları temelde cümle içinde yeterli ve gerekli görüldüğü gibi kullanılması sonucu engellenir.

    7.Sınıf anlatım bozuklukları ilk olarak gereksiz sözcük kullanımında başlamaktadır. Gereksiz cümle kullanımları eş anlamlı kelimelerin bir arada kullanılmasından oluşabilmektedir. Aynı zamanda bir başka türü ise aynı sözcüğün, cümle içinde farklı bir yerde ek ya da yapı olarak kullanılmadır. Bu da anlatım bozukluğuna yol açar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gereksiz ve gereğinden fazla kelime kullanımı.

    Örnekler:

    Seni yakalamasaydım neredeyse, ucundan kaçacaktın.

    Burada benzer anlama gelen iki kelime kullanılmıştır. Neredeyse ve ucundan kelimeleri benzer bir manaya gelmektedir.

    Ayşe ile aşağı yukarı üç dört senedir tanışırız.

    Burada ise aşağı yukarı ve üç dört anlamları aynı şeyi ifade etmektedirler. Aynı anlama gelen iki sözcüğün kullanımı yanlıştır.

    Anlatım Bozuklukları Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler!

    Anlatım bozuklukları içinde yer alan bir diğer alan ise anlamca çelişen sözcükler olarak gösterilebilir. Anlamca çelişen kelimelerin aynı cümlede kullanımı uygun değildir. Bir dilin içinde yer alan kurallar, dilin daha iyi kullanımını sağlar.

    Anlatım bozuklukları eğitimi, 7.sınıf içinde anlatılmaktadır ve bu nedenle oldukça önemlidir. Anlamca çelişen kelimelerin aynı cümlede kullanımları, anlam kopukluklarına yol açacaktır. Sorular içinde bu yanlışı görmek için zıt kelimelere odaklanmak gerekir.

    Anlamca çelişmekte olan kelimelerin aynı cümlede kullanılması.

    Örnekler:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tam olarak 8 yıl kadar orada yaşadım.

    Bu cümle içinde tam olarak ve kadar kelimeleri çelişmektedir. Bir tanesi netlik ifade ederken bir diğeri ihtimal ifade ediyor.

    Mutlaka buraya gelmelisin.

    Cümle içinde yer alan mutlaka ve gelmelisin kelimeleri çelişmektedir. Nedeni ise iki kelimeden bir tanesi tam bir ifade iken bir diğeri olasılık sunmaktadır.

    Anlatım Bozukluklarından En Çok Karşılaşılanlar!

    7.sınıfta anlatılmaya başlayan anlatım bozuklukları ile ileride daha çok haşır neşir olmak söz konudur. Anlatım bozukluklarının birçok alt başlığı olmasından dolayı en çok karşıya çıkanlara göz gezdirmek önemlidir.

    Anlatım bozukluklarından en çok soru gelen konu olarak sözcüklerin yanlış anlamlarda ve yerlerde kullanımı gösterilir. Sözcüklerin anlamına gelmedikleri yerlerde kullanılması birer anlatım bozukluğu oluşturur. Bu nedenle dikkat edilmesi ve öğrenilmesi gereken bir başlıktır.

    Sözcüklerin yanlış anlamlarda ve yerlerde kullanılması.

    Örnekler:

    Onun kendine özgün bir hali var.

    Burada anlatılmak istenen ifade için özgün kelimesi yerine özgü kelimesi tercih edilmeli. Bu yanlışlık bir anlatım bozukluğu oluşturmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni sana geldim ki o geldi. 

    Sana yeni geldim ki o geldi.

    Burada İki cümle arasında küçük bir değişim, anlamı tamamen değiştirmiştir. İlk cümlede yeni ve sana kelimelerinin sırası ikinci cümledeki gibi olmalıdır. Nedeni ise vurgulanan kelimenin yanlış olmasıdır.

     7.Sınıf Anlatım Bozuklukları Soru Ve Çözümler

     7.sınıf derslerinde yer alan ve bu derslerin içinde önemli başlıklardan bir tanesi anlatım bozukluklarıdır. Anlatım bozukluklarını iyi anlamak ve uygulamalarını yapabilmek önemlidir. Dikkat edilmesi gereken alt başlıklardan biri anlam belirsizliğidir.

     Anlam belirsizlikleri ve anlam kayması

    Anlam belirsizlikleri, cümle içinde yer alan konunun ihtimaller ile ortada bırakılmadır. Cümle içinde anlamın net olmaması ve bir çelişki yaratması bir anlatım bozukluğudur.

    Yaşlı doktor yolda ilerliyor.

    Yaşlı, doktor yolda ilerliyor.

    Bu iki cümle arasında yer alan anlam birbirinden çok farklıdır. İlk cümlede özne yaşlı doktor iken diğer cümlede yaşlı kişiye doktoru göstermektedir. Noktalama işaretleri de anlatım bozukluğu oluşturur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow