hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    7. Sınıf Aynalar: Aynalar Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler!

    7. Sınıf Aynalar: Aynalar Konu Anlatımı, Örnek Alıştırmalar Ve Etkinlikler
    expand

    Bir yüzeyden yansıyan ışık ışınının geri yansımasına yansıma denir ve bu işlem aynalar yardımı ile yapılır. Yansıtıcı bir yüzeye bir ışık ışını düştüğünde, yansıma açısı geliş açısına eşittir. Bu açıların her ikisi de yüzeye çizilen normal bir değere göre ölçülür. Olay ışını, yansıyan ışın ve normalin hepsi aynı düzlemde yer alır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dağınık yansıma; ışınlar pürüzlü bir yüzeyden yansıtıldığında birçok yöne yansır ve net bir görüntü oluşmaz. Yüzeye çizilen normallerin hiçbiri (gelen ışık ışınının yüzeye çarptığı noktada) paralel değildir.

    Düzenli yansıma; ışınlar pürüzsüz bir yüzeyden yansıtıldığında, net bir görüntü oluşacak şekilde yansıtılır. Yansıyan ışınlar neredeyse paraleldir. Yüzeye çekilen normaller (gelen ışının yüzeye çarptığı noktada) neredeyse paraleldir.

    Aynalar Konu Anlatımı

    İki ana ayna türü vardır. Biri düz ayna, diğeri ise kavisli aynadır. Ve aralarındaki farklar aşağıdadır.

    Düz ayna, düz ayna olarak da bilinir. Sinüs düz / bitki aynası pürüzsüz bir yüzeydir, ışık geldiği zaman speküler yansıma meydana gelir, bu da geliş açısının normal çizgiden yansıma açısına eşit olduğu anlamına gelir. 

    Gözler aynadan bu ışığı aldığında, nesne aynanın arkasındadır. Bu tür bir görüntü aslında gerçek değildir ve buna sanal görüntü denir. Bu sanaldır çünkü ışık dalgaları aslında o noktadan geçmez ve biz onu sadece görebiliriz ama ona dokunamayız. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayna ile nesne arasındaki mesafeye nesne mesafesi denir ve sanal görüntü ile ayna arasındaki mesafe görüntü mesafesidir. Düz aynada, nesne mesafesi görüntü mesafesine eşittir ve bu nedenle geometride ayna simetrisi terimine sahibiz.

     Dışbükey Aynalar 

    Dışbükey bir ayna dışa doğru şişer ve gerçekte olduğundan daha küçük olan biraz bozuk bir görüntü gösterir Bunu, kenarlara yakın merkezden daha geniş bir açıyla yansıtarak yapar. Dışbükey aynalar, bir uçak aynasından fazlasını görmenize olanak sağladıkları için güvenlik açısından çok kullanışlıdır 

    Gelen ışığın aynı noktadan gelip ayna yüzeyinden yansıyarak uzaklaşması nedeniyle dışbükey aynaya bazen ıraksak ayna denir.

    Yansımadan sonra ışık ışınları birbirinden ayrılır; daha sonra aynanın nesne tarafında asla kesişmeyeceklerdir. Bu nedenle dışbükey aynalar, aynanın arkasında bir yerde bulunan sanal görüntüler üretir.

    İç Bükey Aynalar

    Yakınsak ayna olarak da bilinir, içbükey bir ayna bir kaşık gibi içe doğru kıvrılır. İçbükey aynalar ışığı tek bir odak noktasına yansıtır; bu yüzden genellikle ışığa odaklanmak için kullanılırlar. 

     Uzaktan bakıldığında, içbükey bir aynaya yansıyan görüntüler baş aşağı görünür, ancak yaklaştıkça görüntü döner ve büyütülür. İçbükey aynalar diş hekimleri tarafından araba farlarında, tıraş ve makyaj aynalarında kullanılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Merkezi gelen ışığa kenarlarından daha yakın olan kavisli bir aynaya dışbükey ayna, merkezi gelen ışıktan kenarlarından daha uzakta olan aynaya içbükey ayna denir. 

    Genel olarak, merceğe ulaşan ışık dalgalarının sonsuz uzaktaki bir nesneden geldiğini ve bu nedenle ışık dalgalarının ana eksene paralel olacağını varsayıyoruz. Bu iki tür kavisli aynayı şu şekilde ayırabiliriz: İçbükey ayna ışığı birleştirirken dışbükey ayna ışığı birbirinden ayırabilir. Başka hangi özelliklere sahipler?

    Hem içbükey hem de dışbükey aynaların odak noktası aynadan ( 1/2 ) * R uzaktadır. Bir içbükey ayna için aynanın dışındaki odak noktasında gerçek bir görüntü oluşturulurken, dışbükey bir ayna için aynanın arkasındaki odak noktasında sanal bir görüntü oluşturulur. İçbükey ayna genellikle güneş enerjili su kazanında görülür, çünkü ışığın yakınsaması / odaklanması, böylece bir noktadaki enerji suyu kaynatmak için yeterince yüksektir

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yansıma ve Aynalarla Işın Diyagramı

    Bir yansımanın nasıl görüneceğini tahmin etmenin yolu bir ışın diyagramı çizmektir. Bu diyagramlar, görüntünün konumunu ve boyutunu ve bu görüntünün gerçek mi yoksa sanal mı olduğunu bulmak için kullanılabilir. Bir ışın diyagramı çizmek için takip ettiğiniz adımlar şunlardır:

    Düzlem aynasını ana eksen üzerinde düz bir çizgi olarak çizin. Ana eksen, aynaya dik olarak çizilen hayali bir çizgidir.

    Nesneyi aynanın önüne bir ok olarak çizin.

    Görüntünün aynanın arkasına, nesnenin aynanın önünde olduğu mesafeye yerleştirilmesi prensibini kullanarak nesnenin görüntüsünü çizin. Görüntü boyutu da nesne boyutuyla aynıdır. Bu ilk üç adımı gösterir.

    Gözün bulunduğu noktaya bir nokta yerleştirin.

    Görüntüde bir nokta seçin ve bu noktayı gördükçe göze giden yansıyan ışını çizin. Ok ucu eklemeyi unutmayın.

    Nesne üzerindeki karşılık gelen noktadan aynaya giden ışık için gelen ışını, yansıma yasasına uyulacak şekilde çizin.

    Nesne üzerindeki diğer uç noktalar (yani okun ucu ve tabanı) ile devam edin. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aynalarla İlgili Örnekler ve Araştırmalar

     1) Işın diyagramı nasıl çizilir? 

     2)İçbükey aynalar ne işe yarar?

     3) İçbükey ve dışbükey aynaların ortak özellikleri nelerdir?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow