hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Günlük Nedir, Özellikleri Nelerdir? Günlük Nasıl Tutulur, Neler Yazılır?

    Günlük Nedir, Özellikleri Nelerdir Günlük Nasıl Tutulur, Neler Yazılır
    expand

    Kişilerin hayatlarının belirli dönemlerinde tuttuğu edebi günlük ya da günce olarak bilinmektedir. Oldukça sade bir dil ile yazılan günlük samimi bir havada yazılmakta ve zaman içerisinde de önemli belge niteliği taşımaktadır. Herhangi bir yayımlanma amacı taşımayan günlükler genellikle kişiye özgü yazılar olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Günlük Nedir?


    Kişilerin her gün yazdığı görüşleri, duyguları ve deneyimleri hakkında yazılan kısa ve samimi yazılara denilmektedir. Yayın için tasarlanmayan günlükler kişilerin duygularını yazdığı metinlerdir. Günlükler kimseyle paylaşılmamaktadır. Fakat günlüklerini eserlerinde yayınlayan bazı yazarlar da görülmektedir.

    Günlük tutmak kişilerin yazma alışkanlıklarını önemli ölçüde geliştirmektedir. Kişilerin yazması, duygularını açığa çıkarması o kişinin psikolojik açıdan olumlu etkilenmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda kişiler günlükte kendisini anlattığı için kendi hayatını gözlemleme olanağı da sunmaktadır.

    Günlük Özellikleri Nelerdir?

    Günlükler günü gününe yazılan yazılardır. Bu nedenle inandırıcılığı da diğer türlere göre daha fazladır. Günlüklerin özellikleri ise şunlardır:

    - Anlatılan olaylar günü gününe yazılmaktadır.
    - Günlüklerin dili konuşma diline oldukça yakındır Dil anlaşılır ve açık olmalıdır.
    - Günlükler kişiye özeldir. Bu nedenle konuda herhangi bir sınırlama yoktur.
    - Roman ve hikaye gibi başka metin türlerinde de kullanılabilir.
    - Günlükler insanı tüm çıplaklığı ile göstermektedir.
    - Günlüklerde öznel anlatım vardır.
    - ünlüklerde dikkat ve gözlem çok önemlidir.
    - Özellikle biyografik tür eserlerde günlüklerden yararlanılır.
    - Günlükler iki başlıkta incelenebilir. Bunlardan birincisi duyguları anlatan içe günlük günlüklerdir. İkincisi ise dış dünyadaki olayların anlatıldığı dışa dönük günlüklerdir.

    Günlük Nasıl Tutulur?

    Günümüzde özellikle öğrenciler kendilerini geliştirmek için günlük tutmaktadır. Bu sayede öğrencilerin kendini geliştirmeleri ve dünyayı farklı bir perspektiften bakmaları sağlanmaktadır. Günlükler şu şekilde tutulabilir:

    - İlk olarak günlük türüne karar verilir. Bunu yapan kişiler daha sonra yazı tipine göre defter, not defteri veya ofis defteri gibi kilitli defterler alınır.
    - Günlük tutacak kişiler kendilerine uygun bir defter ve kalem almalıdır. Burada dolmakalem de oldukça kullanışlı olmaktadır.
    - Günlük yazarken kişiler belirli bir gün belirleyebilir. Sessiz bir yer bularak zihin boşaltmak amacı ile günlük yazılabilir.
    - Günlük yazmada ortam oldukça önemli bir etkendir. Günlük kişilerin kendilerine ait odalarında veya bir kafede yazılabilir. Bunun dışında kişiler günlük yazmak için kendilerine ait özel bir yer de belirleyebilir.
    - Günlük yazarken dikkat edilmesi gereken nokta tarihtir. Günlük yazılırken tarih atıldığından emin olunmalıdır.
    - Daha sonra kişiler günlük yazmaya başlayabilir. Günlükte kişiler zorluklarını veya sevinçlerini açık bir ifade ile belirtmelidir.
    - Daha sonra yazılanlar tekrar okunmalıdır.
    - Günlük tutmak devamlılık istemektedir. Bu nedenle günlüğe ne kadar ilgi gösterilir ise o kadar değerli olacaktır.
    - Günlüklerde yazılan olaylar günü gününe yazılmalıdır.

    Günlükte Neler Yazılır?

    Günlüklerde kişilerin o gün yaşadıkları tüm olaylar yazılabilir. Günlük içerisinde neler yazılacağı kişilerin kendi kararına bağlıdır. Fakat günlüklerin günü gününe yazılması ve hangi tarihte yazıldı ise o tarihin atılması çok önemlidir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow