hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Necasetten Taharet Nedir, Hangi Durumlarda Gerekir? Necasetten Taharet Nasıl Yapılır?

    Necasetten Taharet Nedir, Hangi Durumlarda Gerekir Necasetten Taharet Nasıl Yapılır
    expand

    Necasetten taharet, bilinmesi gereken kavramlardan bir tanesdir. Taharet, İslam'da necaset adı verilen maddi pislikler ile hades adı verilen hükmi olan pisliklerden temizlenme anlamına gelir. Taharetin başlıca iki tane bölümü vardır. Birinci bölümüne hadesten taharet adı verilir. Bu taharet cünüplük, abdestsizlik, hayız ve nifas gibi durumları ifade eder. İkinci bölümüne ise necasetten taharet adı verilir. Necasetten taharet ise maddi olan kiri veya pisliği kapsar. Cünüplük, abdestsizlik, kadınlar için nifas, hayız ve istihaze gibi durumları hükmi bir pislik kabul edilen hadesi meydana getirir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Taharet Nedir?

    Abdestsizlik durumundan kurtulmak abdest almakla (küçük temizlik), cünüplük, hayız ve nifas durumlarından kurtulmak boy abdesti (gusül, büyük temizlik) almakla sağlanır. Su bulunamaması durumunda hadesten taharet için teyemmüm uygulanır. Hades kişilerin davranışlarına bazı kısıtlamalar getirir ve bu sebeple taharet Müslümanlar için mecburi (farz, vacib) temizlenme edimidir. Taharet, namazın dışında kalan farzlardan bir tanesini oluşturur. Aynı biçimde hadesten taharet de namazın haricindeki farzlardandır.

    Necasetten Taharet Nedir?

    Necasetten Taharet görünebilen pislikleri temizlemek manasına gelir. Bir başka ifade ile necasetten taharet, kişinin dış giysisini, namazı kılacağı mekanı, namaz kılacağı ortamı ve benzeri alanları temizlemesi gerektiğini ifade eder. Kısaca necasetten taharet Kıyafetlerin ve namaz kılınacak alanın temiz olması demektir.

    Necasetten Taharet Nasıl Yapılır?

    Necaset sözcük anlamı itibariyle görülebilen pis olan şey manasına gelir. Necis sayılan şeylerin temizlenmesine de necasetten taharet adı verilir. Necasetten taharet konusu hakkında kişi ibadet için gereken abdestini almaya hazır bir şekilde bulunmalı ve üstünde abdest almasına engel olabilecek pislikleri temizlemelidir. Bedeni üzerinde, elbisesinde ya da namaz kılacağı yerde pislik varsa bunları temizlemesi konusuna necasetten taharet adı verilir. Kişi, bu temizlenmeyi yaptığı takdirde necasetten taharet işlemini gerçekleştirmiş olur.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow