hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şefaat Nedir, Şefaat Etmek Ne Anlama Gelir? Şefaat Tdk Sözlük Anlamı Nedir?

    Şefaat Nedir, Şefaat Etmek Ne Anlama Gelir Şefaat Tdk Sözlük Anlamı Nedir
    expand

    Dilimize Arapçadan geçmiş olan şefaat kelimesi, birinin bağışlanması için aracı ve vesile olmak demektir. Osmanlıca kaleme alınmış bazı kitaplarda ve risalelerde bu kelime ''şefa'at'' şeklinde yazılır. İslam dininde önemli bir yer tutan şefaat kavramı hakkında görüş ayrılıkları vardır. Bazı din alimleri şefaatin sadece Hz. Muhammed için geçerli olduğunu beyan etmiştir. Bazı din büyükleri ise ahiret gününde evliya mertebesinde olan kulların da şefaat edeceğini söyler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şefaat Nedir, Şefaat Etmek Ne Anlama Gelir?

    Şefaat, bir kimsenin günahlarının affedilmesi için Allah'a niyazda bulunmak ve dua etmek manasına gelir. Birçok hadis kaynağında, Hz. Muhammed'in ahiret gününde ümmetinin tamamı için Allah'a şefaatte bulunacağı bildirilir.

    Mutasavvıflara göre ise insan-ı kamil olan evliya mertebesindeki kişiler de şefaat edebilir. Bir kimsenin günahlarının affolunması için o kişinin şirk günahını işlememesi gerekir. Çünkü Allahu Teala, birçok ayette, kendisine ortak koşulması dışında tüm günahları dilediği takdirde affedebileceğini bildirmiştir. Dinimize göre en büyük günah Allah'tan başka ilahlar edinmektir. Bunun dışındaki tüm günahlar Allah'ın takdiri ve şefaat ile affedilebilir.

    Şefaat TDK Sözlük Anlamı Nedir?

    Arapça kökenli ''şefa'' kelimesinden türetilmiş olan şefaat kelimesinin sözlük anlamı aracılık etmek, vesile olmaktır. Bu kelime dinimizde ise, bir kulun günahlarının bağışlanıp cennete gitmesi için Allah'a niyazda bulunmak manasında kullanılır.

    Günlük ibadetlerin sonunda ''şefaat ya Resulullah'' diye dua edilebilir. Bu dua, ''hey Allah'ın resulü, kıyamet gününde, günahlarımız için aracı ol, Allah'ın günahlarımızı affetmesinde vesile ol'' anlamına gelir.

    Kelimenin fiil hali şefaat etmek ya da şefaatte bulunmak şeklinde yazılır.

    Şefaat Kelimesiyle Örnek Cümleler

    1- Her yatsı namazından sonra şefaat etmesi için Hz. Muhammed'e dua ediyorum.

    2- Derviş, her duadan sonra ''şefaat ya Resulullah'' diye üç kez tekrar ediyordu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow